in

Review: Nikon AF-S NIKKOR 20mm F1.8G ED


9 december 2014, 09:35

Nikon brengt de ene na de andere fullframe body uit en daar hoort glaswerk bij dat deze nieuwe sensoren optimaal ondersteunt. Zoals de nieuwe 20mm F1,8 groothoek, de laatste uit de serie F1,8 Nikon G primes.

De serie F1,8 Nikon G primes bestaat uit relatief betaalbare objectieven met hoogwaardige specs. Deze zijn vooral bedoeld om als je toch overstapt naar een fullframe body daar ten volle gebruik van te maken. Het zijn overigens niet de absolute pro objectieven van Nikon. Maar ze zorgen er wel voor dat de combinatie body en objectief samen volledig uit de verf komen. De ketting is immers zo sterk als de zwakste schakel. Dit objectief is de opvolger van de analoge Nikon 20mm F2,8. Zwakke punten waren destijds de scherpte in de hoeken, de chromatische aberratie en de sterke vignettering. Het werd tijd voor een drastische update. En dat is zeker gelukt.

Ultragroothoek

Dit Nikon objectief valt met een brandpuntafstand van 20 mm in de categorie ultragroothoek. Daarmee kun je, als je redelijk dicht op je onderwerp kruipt, een indrukwekkend perspectief krijgen. Deze 20 mm is redelijk compact en ondanks de complexe constructie van 13 elementen in 11 groepen vooral licht van gewicht. Twee van die elementen zijn asferisch en twee zijn van ED-glas. Door de nano-coating is het objectief minder vatbaar voor lichtvlekken bij strooilicht. En dat is mooi. Want tegenlicht heb je bij een beeldhoek van 94 graden natuurlijk al snel.

Vertekening

De vertekening van deze supergroothoek is bij rechte horizontale of verticale lijnen in het dichtbij wel aanwezig. Bij architectuurfoto’s zul je die na de opnames waarschijnlijk wel in de bewerking willen corrigeren. Met F 1,8 is het objectief heerlijk lichtsterk. Daardoor kun je zonder de iso te verhogen opnames blijven schieten. Door een open diafragma te kiezen, kun je minder scherptediepte in je foto’s aanbrengen.

Scherpte

Bij volle opening is de scherpte in het centrum hoog. Aan de beeldranden blijft de scherpte dan wat achter, een verschijnsel dat met drie stoppen diafragmeren vrijwel verdwijnt. Datzelfde geldt voor de vignettering, het verschijnsel dat bij volle opening de randen van je beeld wat donkerder maakt.

Beeldeffecten

De minimale scherpstelafstand van slechts 20 centimeter maakt in combinatie met de enorme beeldhoek echt dramatische beeldeffecten mogelijk. En dat laatste is natuurlijk een belangrijk wapen van deze supergroothoek.

Plus- en minpunten
beeldkwaliteit
lichtsterke groothoek
meegeleverde zonnekap
stille en snelle autofocus
licht van gewicht
vignettering bij open diafragma
wat zacht in de hoeken bij open diafragma
geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelNikon AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED
  Prijs€ 819,-
  LeverancierNikon, tel. 0900-122564, www.nikon.nl
  Brandspuntafstand20 mm (30 mm op aps-c)
  LichtsterkteF 1,8
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie13 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,23
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 20 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe, dx
  BeschikbarevattingenNikon F
  Gewicht/ Afmetingen objectief355 gram/8,2×8,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met HDR-fotografie

Reportagefotografie in een onbekend gebied