in

Review: Nikon Coolpix a


3 september 2013, 10:00

Nikon is medemarktleider op het gebied van digitale reflexen, maar liet zich tot nog toe niet zien op het vlak van high-end compactcamera’s. Met de Coolpix A komt daar verandering in.

De Nikon Coolpix A compactcamera is bedoeld voor een kleine doelgroep. Nikon mikt op de reflexbezitter die een compact voor erbij wil, zonder compromissen. Een compacte camera die je zo in je broekzak laat glijden, maar dan wel voorzien van een grote aps-c sensor die je normaal gesproken in een veel grotere Nikon DX reflex vindt. Plus de bijbehorende scherpe hoge resolutie bestanden.
Net zo opvallend is het vrij lichtsterke en scherpe, vaste 28 mm objectief (omgerekend naar kleinbeeld). Een kwalitatief hoogwaardig stuk glaswerk, dat zich vanwege het vaste brandpunt voornamelijk laat inzetten voor straatfotografie en landschappen.

Sensor

De sensor is het type dat we ook in de Nikon D7000-reflex zagen, maar ditmaal zonder anti-aliasfilter. Je hebt weliswaar hierdoor iets meer kans op moiré. Maar de scherpte in je opnamen is zonder het filter gewoon beter.
Omdat in het compacte ontwerp van de Nikon Coolpix A het groothoekobjectief erg dicht op de grote sensor zit, vallen de lichtstralen in een onhandige scherpe hoek op de sensor.
Nikon paste om dit probleem te omzeilen hiervoor de vorm van de microlensjes aan die het licht op de sensor bundelen. Dat is niet helemaal gelukt. De opnamen die we met de Coolpix A maakten, hadden vooral bij open diafragma last van vignettering. Zelfs met een paar stoppen diafragmeren had de combinatie objectief en sensor er nog een beetje last van. In Photoshop moeiteloos te corrigeren, maar toch.

De camera is compact en voelt dankzij de metalen behuizing zeer solide aan. De knoppen, interface en menu’s doen je heel erg aan de instapreflexen van Nikon denken. De gevorderde fotograaf, en daar is deze camera natuurlijk voor bedoeld, zal het psam-draaiwieltje vaak gebruiken. De camera heeft daar ook nog eens twee handige voorkeursinstellingen zitten.
Samen met de twee functieknoppen op de body kun je daarmee de Coolpix A snel naar je hand zetten. Maar ook als je het even niet weet, lekker lui terugvallen op een twintigtal motiefprogramma’s.

Plus- en minpunten
Mooie degelijke compacte camera
Scherp tekenend objectief
Grote aps-c sensor
optionele (dure) optische zoeker
Vignettering in beeldhoeken
Stevige prijs voor compact
Beperkte instellingen filmstand

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,3

Specificaties

  ModelNikon Coolpix A
  Prijs€899,-
  LeverancierNikon, tel 0900122564, www.nikon.nl
  Sensoraps-c cmos, 16 megapixel
  Resolutie4928×3264, 3696×2448, 2464×1632
  Videoresolutie1920x1080p, 30bps, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100 – 3200 en automatisch
  Burstrate4 bps
  Opnameformaatraw, jpg (drie compressies), mov h.264 mpg-4
  Objectief18,5mm (28mm omgerekend naar 35mm)
  ZoombereikF2,8
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekergeen, optionele optische zoeker
  LCD-monitor3inch
  Gewicht/ Afmetingen body299 gram/11,1×6,4×4,0

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De voordelen van Lightroom

Alternatief fotograferen met Polaroid