14 oktober 2014, 09:52
Nikon zet vol in op grote sensoren. De midrange D750 is de derde fullframe consumentencamera die Nikon dit jaar in de winkels legt, na de instap-fullframe D610 en de semiprofessionele D810. Wij testen deze spiegelreflex.
Nikon zet vol in op grote sensoren. Na de instap fullframe, de Nikon D610 en de (semi)professionele Nikon D810, werd op de afgelopen Photokina beurs deze midrange D750 aan de wereld getoond. Fullframe is hot! Het zou ons dan ook niet verbazen als het aandeel fullframe fotografen op Zoom.nl de komende periode wel eens zou gaan groeien.
Size does matter
Fullframe heeft een groot aantal voordelen. Door de grote sensor zijn een hoge resolutie en scherpte mogelijk, met een aantrekkelijk ruisniveau bij hoge gevoeligheden. Bovendien kun je door te werken met open diafragma’s een heel beperkte scherptediepte krijgen, wat vooral bij portretten aantrekkelijk is. Bij een reflex zoals deze Nikon D750 zit er voor die grote fullframe sensor ook nog eens een grote spiegel. Waardoor er een heel mooi groot optisch helder zoekerbeeld ontstaat.
Stevig en licht
De Nikon D750 lijkt van de buitenkant op de D610, met twee belangrijke verschillen. Aan de achterzijde vinden we een kantelbaar scherm. En dat is niet alleen heel erg handig als je aan het filmen bent. Ook als je veel aan macro-, product- of landschapsfotografie doet, zul je vaak het display naar buiten klappen. De monitor kan 90 graden naar boven en 75 graden omlaag gekanteld, zijwaarts niet. Helaas is het mooie high-res scherm geen touchscreen.
Handgreep
Aan de voorzijde van de body is de handgreep wat dieper geworden waardoor je ook de wat zwaardere objectieven beter in bedwang kunt houden. Of je nu kleine of grote handen hebt.
De weerbestendige body is gemaakt van een combinatie van magnesium en carbon. Waardoor de camera stevig en tegelijkertijd ook licht aanvoelt.
Snelheid
De sensor in de Nikon D750 is een 24 megapixel fullframe exemplaar, voorzien van anti-aliasfilter. Als we de specificaties bekijken, is de beeldsensor zeer waarschijnlijk een variant van die van de D610. In combinatie met de Expeed 4 processor perst de camera er in high-speed mode 6,5 beelden per seconde uit. Wat netjes is, maar het zeker geen snelheidsmonster maakt. Op videogebied speelt de camera met 60 beelden per seconde in 1920x1080p wel weer mee in de hogere regionen.
Autofocus
De snelheid en nauwkeurigheid van de 51-punts autofocus, waarvan vijftien kruissensoren, heeft de camera uit de veel duurdere D810 geleend. Opvallend hoe snel en doeltreffend de camera scherpstelde bij de testopnames met weinig licht. Omdat de 51 AF-punten voornamelijk in het midden van het beeld zitten, zul je als je bijvoorbeeld een bewegende sporter continu scherp wilt blijven volgen, die wel centraal in je compositie moeten plaatsen. Ook in de 3D continu autofocus mode laat de AF-module zich snel en trefzeker zien.
Wifi
De Nikon D750 heeft wifi aan boord. Handig als je opnames van de camera naar je smartphone of tablet wilt downloaden om die daarna met de rest van de wereld te kunnen delen. Gek genoeg start de D750 in eerste instantie met een open, niet-beveiligd wifi netwerk op. Zodat erg nieuwsgierige mensen in de buurt, als je wifi op je Nikon D750 aan staat, met diezelfde app ook je opnames kunnen bekijken. Gelukkig is die beveiliging gemakkelijk permanent aan te zetten, al zit die optie wat verstopt in de handleiding. Met de Nikon app kun je een live view beeld op je smartphone bekijken, voor als je bijvoorbeeld op afstand je camera wilt bedienen. Dat wil zeggen: scherpstellen en afdrukken. Instellen, zoals diafragma of sluitertijd aanpassen, kan met deze app helaas niet.
Video
Was video in het allereerste begin een wat onbeholpen feature bij de reflexen, inmiddels zijn de bewegende beelden mogelijkheden van de D750 erg volwassen geworden. Ongecomprimeerde hdmi-output en in- en uitgangen voor audio zijn tegenwoordig standaard. De volledige controle van diafragma, sluitertijd, audio, belichtingscompensatie en lichtgevoeligheid bieden je als videograaf alle mogelijkheden. Tot 60 bps in 1080p HD-formaat aan toe.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Nikon D750 is net ietsje beter dan die van de D610. Ze delen immers praktisch dezelfde sensor, maar de D750 maakt gebruik van de meest recente Expeed 4 beeldprocessor. De testopnames van de Nikon D750 maken in ieder geval snel duidelijk dat, wil je de high-res mogelijkheden van je grote sensor optimaal benutten, goed glaswerk minstens zo belangrijk is.
- Plus- en minpunten
- kantelbaar high-res tft-scherm
- 51-punts AF met 15 kruissensoren
- ingebouwde wifi
- uitgebreide videomogelijkheden
- 2 sd-kaartsleuven
- scherm beperkt kantelbaar, geen touchscreen
- stevige prijs
Beoordeling
- Ergonomie
- Functie
- Snelheid
- Beeldkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
Score: 8,3
Specificaties
- ModelNikon D750
- Prijs€ 2199,- (body)
- LeverancierNikon, tel. 0900-122564
- Sensor24×35,9 mm fullframe cmos-sensor, 24,3 megapixel
- Resolutie6016×4016, 4512×3008, 3008×2008
- Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
- Lichtgevoeligheidiso 100-12800 en automatisch
- Burstratemax 6,5 bps
- Opnameformaatraw, tiff, jpeg (drie verschillende compressies), mov (h.264, mpeg4)
- Soort lenzenNikon F-vatting
- Verlengingsfactor1x
- Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
- Zoekeroptisch, 100% beeld
- LCD-monitorkantelbaar 3,2 inch tft lcd display, 1.229.000 pixels
- Gewicht/ Afmetingen body840 gram/14,0×11,3×7,8 cm