in

Review: Nikon Z 14-30mm f/4


17 juli 2019, 13:33

De Nikon Z-reeks wordt steeds uitgebreider. Voor groothoek-liefhebbers is er nu de 14-30mm f/4. Is het een waardevolle uitbreiding?

Deze 14-30mm is een groothoek-uitbreiding in het portfolio van Z-objectieven, gemaakt voor gebruik op de spiegelloze fullframe-camera’s van Nikon, de Z6 en Z7. Opmerkelijk is de compactheid van deze nieuwe aanwinst. Die bescheiden maten heeft Nikon weten te bereiken door het objectief een uitschuifbaar ontwerp te geven. Dat betekent dat je voordat je kunt gaan fotograferen het objectief eerst nog even uit moet schuiven. Dit is even wennen voor de fotografen die gewend zijn om meteen te kunnen fotograferen, maar hoeft verder helemaal geen probleem te zijn. Het objectief wordt er lekker compact door, waardoor je het gemakkelijk meeneemt in je fototas.

Ultragroothoek

Het aantrekkelijke aan het bereik van deze 14-30mm is dat je zowel een ultragroothoek als een redelijk standaard groothoek bij je hebt. Het perspectief en de beeldhoek zijn aan beide uiteindes van het bereik behoorlijk verschillend en daardoor kun je met één objectief heel erg verschillende foto’s maken. Dat is handig, want de kwaliteiten van een ultragroothoek zijn niet altijd te gebruiken. De 24 of 30mm is een stuk vaker en veelzijdiger inzetbaar, zodat je dit objectief voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken.

Prestaties

Met f/4 is deze 14-30mm niet overdreven lichtsterk. Dat is waarschijnlijk een bewuste keuze van Nikon, net zoals ze dat ook hebben gedaan met de 24-70mm f/4 bij de introductie van de Z-reeks. Zo’n minder lichtsterke lens is gewoon kleiner en minder kostbaar, dus voor veel fotografen een aantrekkelijk aanbod. Nu is f/4 natuurlijk een prima waarde om mee op pad te gaan. Door de fantastische prestaties van de Z-camera’s is het geen probleem om ook met f/4 nog prima foto’s te maken als de lichtomstandigheden minder ideaal zijn. Uiteraard betekent een diafragma van f/4 wel dat je minder kunt spelen met achtergrondonscherpte. Gelukkig is dat niet zo’n probleem bij een 14-30mm, want door de weidsheid is het geen ‘natuurlijk’ objectief om constant te willen spelen met scherpte en onscherpte. De meeste foto’s die je met dit objectief maakt zullen waarschijnlijk een meer algemene scherpte vereisen, waarbij je zult diafragmeren richting f/8.

Conclusie

Wat opvalt als je met deze 14-30mm op pad gaat is de het fraaie karakter van de beelden die je ermee maakt. De foto’s komen contrastrijk, fris en krachtig over. De detaillering is groot en door een fijn (micro)contrast komen texturen en contrasten in het beeld erg goed naar voren. De scherpte van de beelden is uitstekend, over het hele beeldveld. De slag van 14 richting 30mm is klein en snel te maken, waardoor je vlug in kunt spelen op veranderende scènes. De gebruikte materialen zijn mooi en in lijn met wat we kennen van de rest van de Z-objectieven. Door de compacte maten is het objectief fraai in balans met de Z6 en Z7. Die camera’s scoren ergonomisch overigens erg hoog, waardoor het fijn is dat die lijn wordt doorgezet richting de beschikbare objectieven. Deze 14-30mm f/4 is dan ook een fijne toevoeging aan het gamma, die zowel optisch als praktisch indruk maakt.

Plus- en minpunten
Uitstekende beeldkwaliteit
Fijn en veelzijdig bereik
Niet super licht-sterk

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelNIKON Z 14-30MM F/4 S
  Prijs€ 1449,-
  LeverancierNIKON NEDERLAND, WWW.NIKON.NL
  Brandspuntafstand14-30mm
  Lichtsterktef/4
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie14 elementen in 12 groepen
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenHandmatig / automatisch
  Gemaakt voor sensorformaatFullframe
  BeschikbarevattingenNikon Z-vatting
  Gewicht/ Afmetingen objectief485 gram / 89 x 85mm

Waarom iedere landschapsfotograaf ook een tele-objectief nodig heeft!

Laowa 10-18 fullframe groothoeklens voor Sony: ultrawijd in broekzakformaat