in

Review: Olympus E-PL3


18 oktober 2011, 18:00

Olympus introduceerde in één keer maar liefst drie nieuwe Pen-systeemcamera’s. Het topmodel E-P3, voor beginners de E-PM1 en de hier geteste E-PL3. Deze laatste gebruikt dezelfde sensor, beeldprocessor, beeldkwaliteit en razendsnelle autofocustechniek als het topmodel.

Olympus mikt op de fotograaf die meer wil, zonder de hoofdprijs te betalen. Daarvoor is er bezuinigd op het gebied van de interface en het design van de body. Opvallend aan de camera is het deels kantelbare scherm, fijn bij ongewone standpunten. Het schermformaat is geoptimaliseerd voor de 16:9 resolutie van de full hd-filmpjes die je met de camera kunt schieten. Dat biedt bij de 4:3 fotoformaten het gemak om aan de zijkanten van het scherm de camera-instellingen weer te geven.

De E-PL3 heeft geen ingebouwde flitser, maar komt wel met een externe flitser die je op het accessoireschoentje kunt schuiven. Dat maakt de camera wel weer groter en bezet meteen de plek waar je eventueel de optionele zoeker op kunt klikken. De body is door de glimmende en glanzende aluminium afwerking wat lastiger vast te houden, vooral omdat de E-PL3 een handgreep mist. Dat maakt de camera natuurlijk wel kleiner, maar tegelijkertijd minder ergonomisch verantwoord.

Plus- en minpunten
snelle autofocus
beeldstabilisatie in body
beeldkwaliteit
kwetsbaarheid sensor bij verwisselen objectieven
beperkt aantal beschikbare objectieven
hoog ruisniveau bij hoge iso-waardes

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelOlympus E-PL3
  Prijs€ 600,- (body plus 14-42mm kitlens)
  LeverancierOlympus, tel. 0800-67108300 www.olympus.nl
  Sensor4/3 type live mos-sensor
  Resolutie4032×3042, 2560×1920, 1024×768
  Lichtgevoeligheidiso 200-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 4 opnamen per seconde

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon Powershot SX230 HS

Lytro Light Field camera: achteraf scherpstellen