in

Review: Olympus PEN E-P5


17 september 2013, 09:28

Olympus heeft de retrohype tot een ware kunst verheven. Het nieuwe vlaggenschip van de Japanse firma, de Pen E-P5, lijkt héél erg veel op haar Pen F uit 1963. Aan de buitenkant dan.

Aan de binnenkant heeft Olympus de camera helemaal aan de techniek van 2013 aangepast. De Olympus E-P5 heeft de 16-megapixel beeldsensor van de Olympus O-MD E-5 aan boord. Een sensor die bij veel én weinig licht uitstekende prestaties neerzet. De Pen-serie is standaard voorzien van sensorbeeldstabilisatie. Ook de vijfassige beeldstabilisatie is overgenomen van grotere broer O-MD. Dat de Olympus E-P5 vooral mikt op de gevorderde fotograaf, blijkt wel uit de snelle bediening met de draaiwielen aan voor- en achterzijde. Deze interface zie je bij veel geavanceerde reflexen. Zo kun je heel snel diafragma en sluitertijd onafhankelijk van elkaar instellen. Het Olympus E-P5 systeem stelt je in staat om de functietoets achterop en nog veel meer bedieningsknoppen te programmeren. Dat is voor de gevorderde fotograaf een fijne optie. De menustructuur van Olympus oogt wat gedateerd, maar dat is natuurlijk een persoonlijke opvatting.


Snel

De Olympus E-P5 zet snelle prestaties neer, met negen beelden per seconde burstmode en met vijf beelden per seconde met volledige autofocus. De camera heeft standaard geen elektronische zoeker aan boord. Die kun je er wel bijkopen. Vooral in de zomerse zon is de optionele mooie grote elektronische zoeker een uitkomst als je de compositie nauwkeurig wilt bepalen. Als je een tablet of smartphone hebt, kun je – dat is nieuw voor Olympus – de E-P5 via wifi en een speciale app aan elkaar linken. Zo download je snel je opnamen naar je tablet of telefoon. En kun je ook de camera met de app op afstand bedienen. Het scherpe en heldere scherm is met een hoek van 50 en 90 graden kantelbaar. Op de touchscreen kun je gemakkelijk je scherpstelpunt selecteren en afdrukken. Sommige menu’s werken wel met de touchscreen en andere niet. Dat maakt het werken met de touchscreen soms wat verwarrend. Olympus zet met de nieuwe E-P5 een indrukwekkende camera neer. Dat geldt zowel voor de beeldkwaliteit als voor de uitgebreide mogelijkheden, en dat allemaal in een compacte vorm. De redelijk hoge prijs en de niet standaard meegeleverde elektronische zoeker zijn de enige minpuntjes.

Plus- en minpunten
compacte retrobody
snelle autofocus
9 bps burstmode
16 megapixel live mos-sensor
hoge introductieprijs
geen standaard elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelOlympus Pen E-P5
  Prijs€ 1099,- (body plus 14-42 mm II R objectief)
  Leverancier[http://www.olympus.nl]Olympus[/url], tel. 071 – 582 18 88
  Sensor13,0×17,3 cm live mos-sensor, micro fourthirds,16 megapixel
  Resolutie4608×3456, 2560×1920, 1280×960
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100 – 25600 en automatisch
  Burstrate9 bps
  Opnameformaatraw, jpg (twee compressies), mov h.264, avi motion jpg
  Soort lenzenmicro fourthirds
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen, optionele elektronische zoeker
  LCD-monitorkantelbare 3 inch lcd-touchscreen, 1.037.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body420 gram/12,2×6,8×3,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Verzekering na aankoop camera

Review: Canon EOS 70D