in

Review: Panasonic LUMIX DC-GH5


21 februari 2017, 10:00

Er waren tijden dat elektronische zoekers als minderwaardig werden beschouwd. Optische zoekers waren altijd scherper, snel-ler en waarheidsgetrouwer. Was je ook zo een criticaster? Tijden veranderen gelukkig; kijk één keer in de zoeker van deze GH5 en je stelt je mening misschien meteen bij.

Fraai!

De GH5 is voorzien van een aantal erg fraaie upgrades, waar de erg heldere, scherpe en heel grote EVF er eentje van is. Al zal dat vooral fotografen opvallen. Veel videografen schieten toch vooral met het scherm aan de achterzijde of werken met een externe monitor. Dat scherm aan de achterzijde van de GH5 is een erg heldere, scherpe en naar alle zijden draai-bare 3,2 inch aanraakscherm. Dat touchscreen is volledig functioneel. Je kunt er dus je scherpstelpunt mee selecteren, je menu’s mee instellen, maar ook door je foto’s scrollen en swipen. Inzoomen in je foto’s kun je op een traditionele manier met een draaiwiel doen. Maar ook zoals je op je smartphone gewend bent, gewoon met je twee vingers.

Video

De GH4 imponeerde drie jaar geleden met het betaalbaar filmen in 4K, en deze GH5 legt de lat nog een stukje hoger. Zo filmt de GH5 in 4K met tot 60 beelden per seconde. En kan de camera in 1080P slomo’s maken tot 180 beelden per seconde. Panasonic legt de lat straks nog hoger met firmwareupgrades die ze in april en in de zomer gaan uitbrengen. Dan moet het uiteindelijk mogelijk zijn om in Full HD 60p in 10 bit 4:2:2 200 Mbps en 4K 10 bit 4:2:2 met 400 Mbps video’s op een externe recorder op te nemen.

Panasonic bouwt er een compleet systeem voor professioneel filmen om heen. Extra power tijdens het filmen is erg handig en was al bekend met de extra batterij greep. Maar net zo inte-ressant is de XLR1 microfoon adapter waarmee je twee XLR professionele high-res micro-foons op aan kunt sluiten, in kunt stellen en mixen.

Scherp

De echte video pro zal weinig gebruik maken van de continu autofocus modes van de came-ra en gewoon tijdens een scene zelf ‘focus pullen’. Maar tijdens onze testen die wij schoten waren we onder de indruk van het volgen van het onderwerp.

Ook bij het schieten van foto’s. Het is uiteraard geen Nikon D500 die daar speciaal voor ge-bouwd is. Maar voor een contrast focus systeem camera zonder fasedetectiepunten op de sensor presteert de GH5 dankzij het “depth from defocus” systeem erg goed. Iets wat veel contrast autofocus camera’s meestal niet lukken.

Geen crop

De GH5 gebruikt de hele sensor om in full HD en 4K te filmen! Iets wat bij de meeste full frame reflexen onmogelijk is. Zo blijven je objectieven als je aan het filmen precies dezelfde brandpunt als tijdens het fotograferen. Wat vooral bij groothoeken een uitkomst is. De resolu-tie van de hele sensor wordt gedownsampled naar de gewenste film resolutie.

In gebruik

De GH5 is, dankzij het relatief kleine sensorformaat, compact en licht. De bijhorende objec-tieven zijn, omdat ze maar een kleine beeldcirkel hoeven uit te lichten, net zo compact. dat voordeel hebben de full frame systeemcamera’s niet. Dat maakt het als je nogal wat objec-tieven mee wilt nemen een uitermate fijne camera om de hele dag mee op stap te gaan. Dat je dankzij de enorm grote elektronische zoeker op dat vlak niet hoef in te leveren is een enorme plus. Op de juiste plek scherpstellen kun je met een druk op het aanraakscherm. Maar net zo handig is, als je de elektronische zoeker gebruikt, de joystick vlak naast de EVF. Het werkt snel en precies.

Net zo plezierig is de dubbele beeldstabilisatie. De body heeft een uitstekende sensor beeld-stabilisatie die de camera kan combineren met een optische beeldstabilisatie als die in je ob-jectief zit ingebouwd. Het behoedt je voor onscherpe foto’s als je uit de hand fotografeert maar geeft je ook een heel rustig videobeeld als je zonder statief filmt.

Gespecialiseerd

Ja, je kunt er ook nog mee fotograferen. En dat is een fijne bijkomstigheid. Al zijn die resulta-ten, als je die vergelijkt met een full frame sensor camera, als je er echt hele grote afdrukken mee wil maken minder indrukwekkend.

De GH5 is eerst en vooral een videocamera. De nieuwe relatief compacte micro four thirds high-res 20 megapixel sensor geeft de camera de mogelijkheden om heel snel de chip uit kunnen lezen. Dat geeft de GH5, samen met de vernieuwde beeldprocessor vleugels op het gebied van 4K video. Samen met de talloze video opties, tweaks en instellingen die de came-ra rijk is lijkt deze GH5 het nieuwe ijkpunt voor video van 2017 te worden.

Welke uitrusting kan je het beste gebruiken bij het filmen? Je leert er alles over in deze video.

Plus- en minpunten
Compacte en lichte stof- en spatwaterdichte body
Fraaie high-res elektronische zoeker
Volledig kantelbare 3,2” touchscreen
Dubbele (sensor en lens) beeldstabilisatie
Dubbele SD kaart
Filmen in 4K tot 60 bps, 8bit 4:2:0 150 Mbps
Filmen in 1080P tot 60 bps, 8 bit 4:2:0 100 Mbps
6K photomode tot 30 beelden per seconde
Snelle burstmode van 12 beelden per seconde
Uiterst snelle AF
Log profielen
Wifi
Relatief kleine beeldsensor
Rolling shutter bij snel bewegende voorwerpen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,5

Specificaties

  ModelPanasonic LUMIX DMC-GH5
  Prijs€ 1999,- (body)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802
  Sensor13,0×17,3mm live MOS sensor, MFT formaat, 20 megapixel
  Resolutie5184×3888, 3712×2784, 2624×1968
  Videoresolutie3840x2160p, 60 beelden per seconde, stereo
  LichtgevoeligheidISO 200-25600 en automatisch
  Burstratemaximaal 12 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (twee verschillende compressies), MOV, MP4, AVCHD
  Meegeleverd geheugengeen, twee SD sloten
  Soort lenzenMFT vatting
  Verlengingsfactor2x ten opzichte van 35mm
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, Oled, 3.680.000 pixels, 100% weergave
  LCD-monitorvolledig draaibaar 3,2 inch aanraakscherm, 1.620.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body725 gram/13,8×9,8×8,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basiscursus Landschapsfotografie in Nederland

Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM geïntroduceerd