in

Review: Panasonic Lumix DMZ-FZ1000


18 juli 2014, 18:00

De trend bij superzooms is almaar kleiner wordende camera’s. Panasonic zwemt precies de andere kant op met deze imposante FZ1000.

Imposante powerzoom

Die imponerende indruk komt niet alleen door de inwendige specificaties van de camera. Nee, deze camera is gewoon groot! Dat merk je zodra je de superzoom uit de verpakking haalt. Voor kleine handen is de camera met z’n forse handgreep niet zo comfortabel.

De diameter van de 16x optische zoom is voor een powerzoom bijna obese en toch met F 2,8 tot F 4 toch lekker lichtsterk.
De ring om het objectief die je gebruikt om scherp te stellen of in- en uit te zoomen, werkt geheel elektronisch, handig voor kleinere handen. In- en uitzoomen kun je uiteraard ook regelen met de gebruikelijke ring om de ontspanknop.
Niet alleen de afmetingen doen denken aan een spiegelreflex voor gevorderden. Ook de vele belichtingsmogelijkheden, custom instellingen en maar liefst vijf functietoetsen bevestigen die eerste indruk. Je kunt deze camera helemaal naar je hand zetten.

Zoeker

De achilleshiel van veel powerzooms is de elektronische zoeker. Vaak is die korrelig en verre van kleurecht. Daar heeft deze Panasonic Lumix DMZ-FZ1000 absoluut geen last van. Een prachtige heldere en scherpe zoeker geeft je een natuurgetrouwe kijk op je compositie. Dankzij ‘focus peaking’ stel je, als je handmatig wilt scherpstellen, ook met deze elektronische zoeker erg nauwkeurig scherp. Al net zo fijn is het naar alle kanten draaibare scherm.

De opvolger van full HD, 4K, begint heel langzaam op stoom te komen. Panasonic bracht al eerder de Panasonic Lumix DMC-GH4 systeemcamera uit die onder meer in 4K kan filmen. Met deze FZ1000 brengt het Japanse bedrijf de allereerste powerzoom ter wereld uit waarmee je die 4K-resolutie kunt opnemen.
Het hart van deze camera is een 1″20 megapixel sensor, ondersteund door de Venus iV- beeldprocessor. Snelheid is daarbij essentieel om die hoge datarates in 4K-video te kunnen halen. Maar ook bij de traditionele fotografie geeft de camera een mooi visitekaartje af. Natuurlijk haalt deze camera niet de scherpte die een aps-c reflex op je monitor tovert, dat heeft alles te maken met de fysieke beperking van een kleinere sensor. Maar de testopnames met de Panasonic Lumix DMZ-FZ1000 lieten bijzonder gedetailleerde beelden zien. Gecombineerd met de Leica 16x optische zoomlens en de wifi-mogelijkheden is dit een op alle fronten erg imposante powerzoom.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wolken maken de foto

Reis naar Tsjernobyl