in

Review: Panasonic Lumix GF6


23 juli 2013, 10:00

Sinds de smartphone is zowel het maken van foto’s als het mailen en delen ervan een fluitje van een cent. De nieuwe Panasonic Lumix GF6 doet dit met een véél hogere kwaliteit en resolutie.

De Panasonic slaat met de Lumix GF6 een nieuwe weg in. Voorganger Panasonic Lumix GF5 was een echte point­and­shoot camera. Bij de Panasonic Lumix GF6 heb je via het pasm­draaiwieltje direct toegang tot een andere belich­tingsmethode, zonder diep in een menu te hoeven duiken. De Panasonic Lumix GF6 heeft zelfs nog twee programmeerbare functietoetsen, zodat je zelf je ideale tweaks kunt instellen. Dat is makkelijk als je zelf een voorkeur hebt voor bijvoorbeeld straatfotografie of landschappen. De hoeveelheid megapixels steeg van twaalf naar zestien. De sensor, dezelf­de als in de Panasonis Lumix GX1, kreeg meteen een spiksplinternieuwe beeldprocessor mee. De kwaliteit van de uiteindelijke beelden is beduidend beter dan de Panasonic Lumix GF5, maar haalt door de kleinere sen­sor als je heel goed kijkt nét niet de kwaliteit van de aps­c concurrenten.

Touchscreen

De Panasonic Lumix GF5 had een traag reagerende touchscreen. Dat euvel is bij de Panasonic Lumix GF6 meteen verholpen. De touchscreen is sneller én 180 graden kantelbaar. Zodat je bij een hoog of een heel laag standpunt niet plat op de grond hoeft te liggen of een trap hoeft te zoeken. De Panasonic Lumix GF6 heeft een voor compactcame­rabezitters herkenbaar draaiwieltje om de ontspanknop. Je kunt er, als je tenminste een powerzoom hebt, makkelijk mee in-­ en uitzoomen zon­der het objectief aan te raken. Dat is handig als je overstapt van een com­pactcamera. De gevorderde fotograaf kan er, heel prettig, z’n belichtings compensatie mee instellen. De hoeveelheid hippe filters waarmee de camera is uitgerust, steeg tot maar liefst negentien stuks. Met wifi kun je die mooie foto, met of zonder filter, met de rest van de wereld delen. Als je een smartphone of een tablet hebt met een NFC­chipmogelijkheid, dan is het aansluiten helemaal doodsimpel en wordt mailen of delen een fluitje van een cent.
Panasonic heeft een uitgebreide app waarmee je de camera op afstand kunt bedienen. Je bekijkt wat de camera ziet en stelt ‘m in: sluitertijd en diafragma, waarop je wilt scherp­stellen en het moment van afdrukken. Dat is erg handig als je op een veilige afstand de vogel die een waterbad neemt, van heel dichtbij heel mooi wilt fotograferen.

Plus- en minpunten
wifi met optie NFC-chip
180 graden kantelbare touchscreen
OIS optisch beeldstabilisatiesysteem in kitobjectief
geen aansluiting voor externe microfoon, zoeker of flitser

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix GF6
  Prijs€ 549,- (body plus 14-42 mm kitobjectief)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802, www.panasonic.nl
  Sensormicro fourthirds live mos sensor 13,0×17,3 mm, 16 megapixel
  Resolutie4592×3448, 3232×2424, 2272×1704
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, 1920x1080i, 60 bps
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 12800 en automatisch
  Burstrate4,2 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), avchd, mp4
  Soort lenzenmicro fourthirds
  Verlengingsfactor2x
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch tft lcd draaibare touchscreen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body323 gram/11,1×6,4×3,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen op reis

10 tips voor buitenfotografie