in

Review: Panasonic Lumix GX80


3 mei 2016, 07:00

Panasonic verraste ons bijna een jaar geleden met de GX8, een systeemcamera voor de echte fijnproever. Wel met bijbehorend stevig prijskaartje. Deze nieuwe GX80 biedt bijna net zoveel als zijn grote broer en is een stuk aantrekkelijker geprijsd.

Om die paar honderd euro prijsverschil te kunnen waarmaken en tegelijkertijd de Panasonic Lumix DMC-GX8 niet te kannibaliseren, hebben de Panasonic-engineers de specs van de GX80 met een kaasschaaf vormgegeven.

Body

Zo sneuvelde als eerste de spatwaterdichtheid van de body. Vervolgens kreeg de camera een niet-kantelbare en minder scherpe en kleurechte elektronische zoeker. Het volledig draaibare scherm van de GX8 werd ingewisseld voor een deels kantelbaar aanraakscherm. Je kunt met deze camera nog steeds hoge en lage standpunten innemen. Maar goed gekaderde selfies kun je beter met behulp van de Image app op je smartphone schieten.

Beeldkwaliteit

De sensor in de Panasonic Lumix DMC-GX80 is een afgeleide van de 16 megapixel-sensor uit de GX7, maar dan zonder anti-aliasfilter. Op die manier maakt hij iets scherpere beelden dan de Panasonic Lumix DMC-GX7. Maar de resolutie en scherpte van de GX8 haalt hij niet.

Beeldstabilisatie

De nieuwe 5-assige sensorbeeldstabilisatie presteert voortreffelijk. In onze testen noteerden we vier tot vijf stops verschil tussen een gelukte scherpe opname en een onscherpe misser. En dat maakt bij straatfotografie met weinig licht en geen statief bij de hand een wereld van verschil. De sensorstabilisatie werkt ook in combinatie met de gestabiliseerde micro fourthirds-objectieven. Bovendien – en dat is in deze prijsklasse toch echt uniek – werkt deze sensorbeeldstabilisatie ook gewoon als je filmt in 4K.

4K-video

Panasonic zet vol in op 4K. Met reden. Om te beginnen is 4K-video natuurlijk de toekomst van bewegend beeld in de huiskamers. Maar daarnaast biedt het je ook met stilstaande beelden heel veel mogelijkheden. Neem postfocus. Bij die optie schiet de GX80 razendsnel een reeks opnames waarbij de scherpstelling van de voor- naar de achtergrond verschuift. Zo kun je achteraf de perfecte scherpstelling uit die reeks selecteren. Ondanks de relatief lage resolutie is dat voor een startende fotograaf een uitstekende manier om achteraf je scherpstelpunt te kiezen.

Stiller en goedkoper

Als straatfotografie helemaal je ding is, zul je wat blij zijn met de vernieuwde mechanische sluiter. Die is stiller en geeft ook minder bewegingsonscherpte dan de sluiter in de GX8. Als je wilt, is totaal geluidloos fotograferen met de elektronische sluiter ook nog mogelijk.

Concurrerend

Onderaan de streep doet de GX80 weinig onder voor de GX8. Tegenover de wat mindere zoeker en resolutie en scherpte van de sensor staat een uitstekend presterende body met volwaardige 4K-video, inclusief 5-assige beeldstabilisatie. En dat voor een meer dan concurrerende adviesprijs.

Plus- en minpunten
4K-video en fotomode
beeldstabilisatie tijdens 4K
5-assige sensorbeeldstabilisatie
elektronische zoeker
deels kantelbaar 3 inch aanraakscherm
wifi/nfc
mechanische en elektronische sluiter
goede prijskwaliteit
geen externe hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting
resolutie en kleurweergave elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix GX80
  Prijs€ 699,- (body) € 799,- (body plus 12-32 mm kitlens)
  LeverancierPanasonic Benelux, tel. 073-6402802
  Sensor13,0×17,3 mm, micro fourthirds live mos-sensor, 16 megapixel
  Resolutie4592×3448, 3232×2424, 2272×1704
  Videoresolutie3840x2160p, 25 bps, stereo 1920x1080p, 50 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 200-25600 en automatisch
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatraw, jpg (fijn, standaard), avchd, mp4
  Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart
  Soort lenzenmicro fourthirds
  Verlengingsfactor2x tov 35 mm
  Scherpstellenddl autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig, contrast AF
  Zoekerelektronisch, 2.764.800 pixels
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch tft-touchscreen 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body426 gram/12,2×7,0x4,3 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor de beginnende concertfotograaf

Het beste standpunt voor beginners