in

Review: Panasonic Lumix LX100 II8 januari 2019, 10:02

Het gebeurt niet vaak dat Panasonic een nieuwe camera uitbrengt met een ‘II’ achter de naam. Dat is bij deze LX100 II het geval, terwijl veel mensen een LX200 verwacht hadden.

Panasonic weet natuurlijk dat de LX100 erg populair is. De ‘II’ laat zien dat de nieuwkomer voortborduurt op het recept (en het succes) van zijn voorganger: een stijlvolle ‘edelcompact’ met een lichtsterk (F 1,7-2,8) 24-75mm-objectief (omgerekend naar fullframe), een relatief grote sensor en uitgebreide bedieningsmogelijkheden.

Toevoegingen aan dat recept zijn er ook. Bijvoorbeeld een touchscreen, dat zoals we van Panasonic gewend zijn prima werkt. Intern zijn de veranderingen groter. De LX100 II maakt gebruik van een nieuwe sensor en dito processor. De sensor is relatief groot voor deze categorie camera’s, waarin je meestal een 1inch-sensor vindt. De LX100 II heeft een 1,6x grotere (Micro) Four Thirds-sensor, zoals Panasonic die ook monteert in de eigen systeemcamera’s. Met deze Multi Aspect Ratio-sensor met netto 17 megapixels schakel je eenvoudig tussen de beeldverhoudingen 3:2, 16:9, 1:1 of 4:3. De LX100 II filmt in 4K en biedt alle van Panasonic bekende 4K-functies, zoals 4K Photo, Post Focus en Focus Stacking.

Compact werkpaard

In de praktijk blijkt de LX100 II een echt compact werkpaard. Hij komt heel doordacht en solide over, met een goede grip en (erg) uitgebreide bedieningsmogelijkheden. Om de camera helemaal te personaliseren, kun je ook nog allerlei zelfgekozen functies koppelen aan vijf verschillende functieknoppen. De toevoeging van het touchscreen is een goede zet: dit werkt intuïtief en snel. Scherpstellen gaat ook via dat aanraakscherm, zelfs als je door de zoeker kijkt. Jammer is dat je het scherm niet kunt kantelen of draaien. Door de diafragmaring op de lens weet je in één oogopslag met welke diafragmaopening je werkt en kun je deze met een draai aan de ring wijzigen. Dit alles maakt de LX100 II een intuïtieve en snelle camera, prima geschikt voor straat- of reisfotografie.
De beelden zijn goed van kwaliteit. De grote sensor komt detailweergave, kleur en dynamiek ten goede, en ruis is minder snel zichtbaar. Dat komt van pas bij weinig licht, evenals de fijne lichtsterke lens. Dankzij de grote maximale opening maak je eenvoudig mooie beelden met onscherpe achtergrond en ragfijne focus op je onderwerp.

Conclusie

De LX100 II is meer evolutionair dan revolutionair, maar dat is geen zwaktebod. De voorganger was al erg goed en de II voegt nog een schepje extra mogelijkheden toe. De nieuwe sensor zorgt voor mooie beelden en het touchscreen breidt de bedieningsmogelijkheden verder uit. Wie een stijlvolle en capabele compactcamera zoekt, moet beslist eens naar deze Panasonic kijken!

Plus- en minpunten
Relatief grote sensor, dus goede beeldkwaliteit
Snel, compact en licht
Scherm niet draai- of kantelbaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelPanasonic Lumix LX100 II
  Prijs€ 949,-
  LeverancierPanasonic Nederland, www.panasonic.com/nl
  Sensormos-sensor, 21,77 megapixel, MFT
  Resolutie4736×3552 (4:3)
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 200-25600 (uitbreidbaar)
  Burstrate11 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Objectief10,9-34 mm F 1,7-2,8
  Meegeleverd geheugengeen, SD
  Verlengingsfactor2,2x tov 35 mm
  ScherpstellenDFD (Depth From Defocus)
  Zoekerlive view finder, 2.760.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body392 gram/115×66,2×64,2 mm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Fujifilm XF 200mm f/2 R LM OIS WR

Simpel uitgelegd: portretfotografie bij daglicht