in

Review: Pentax K-01


31 juli 2012, 11:01

Terwijl alle grote merken het doen met één systeemcamera, komt Pentax naast de superkleine Pentax Q nu met een tweede concept: de Pentax
K-01. Met spiksplinternieuwe designbody, waar je de beschikbare Pentax-objectieven wel zo op kunt schroeven.

De eerder door Pentax geïntroduceerde Q-systeemcamera heeft een erg kleine beeldsensor. De nieuwe Pentax K-01 systeemcamera heeft een volwaardige en grote aps-c sensor, zodat ruis en onscherpte weinig kans krijgen. De K-01 herbergt dezelfde sensor als de Pentax K-5 en is zelfs voorzien van een betere beeldprocessor. De Pentax maakt met deze K-01 gebruik van de vele bestaande reflexobjectieven die van oorsprong bedoeld zijn om te gebruiken met body’s met spiegel. Daardoor krijgt deze systeemcamera wel flinke afmetingen: bijna net zo dik als een kleine reflex. Mark Newson, een gerenommeerd designer, tekende voor het opvallende hoekige ontwerp. Vierkant, een beetje lego-achtig, kleurrijk, speels en vooral onconventioneel zijn de eerste gedachten als je de body uit de doos haalt. De body is van metaal, maar deels bekleed met rubber, in ons geval in de kleur signaalgeel. De Pentax K-01 riep in ieder geval tijdens het testen heftige reacties op. Of men vond het helemaal niks of men was totaal verliefd op het opvallende design van Mark Newson.

Menustructuur
Doordat de body niet bijzonder klein is, had Pentax genoeg plek om de knoppen kwijt te kunnen. Dat levert een rustige interface op. De menustructuur op het display oogt wat gedateerd, maar geeft je alle mogelijkheden om de camera goed in te stellen. Inclusief het toewijzen van twee multifunctietoetsen. De K-01 heeft een scherp en helder scherm om je compositie mee te bepalen. Er is geen optische of elektronische zoeker, en die is ook niet als accessoire toe te voegen. Wat opvalt, is dat scherpstellen niet erg snel of stil gebeurt. Bij wat slechtere lichtomstandigheden is de body ook wat zoekende naar het juiste scherpstelpunt, een probleem dat helaas vaker bij systeemcamera’s voorkomt. We hebben de K-01 getest met de 40 mm pancake-kitlens, een bijzonder compact objectief dat omgerekend naar kleinbeeld een beeldhoek van een 60 mm oplevert. Deze combinatie levert erg scherpe en gedetailleerde opnamen op.

Plus- en minpunten
uniek ontwerp
ingebouwde sensor beeldstabilisatie
aansluiting externe microfoon
lawaaiige en wat trage autofocus
geen optische of elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelPentax K-01
  Prijs€699,- (body)
  LeverancierDe Beukelaer, tel. 0184-433050
  Sensor15,7×23,7 mm cmos-sensor
  Resolutie4928×3264, 3936×2624, 3072×2048, 1728×1152
  Videoresolutie1920x1080p, 30 beelden per seconde
  Lichtgevoeligheidiso 100-12800 en automatisch
  Burstratemaximaal 6 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), avi: motion jpeg
  Meegeleverd geheugengeen, sd kaart
  Soort lenzenPentax K-vatting
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellenddl, contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch lcd-display, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body560 gram/12,1×7,9×5,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung NX20

Review: Fujifilm X-Pro1