in

Review: Pentax K-1


7 juni 2016, 08:55

Alle Pentax-liefhebbers, en dat zijn de trouwste in hun soort, verlangden naar dit moment. De geboorte van de fullframe reflex: de K-1.

Canon, Nikon of Sony fullframe bezitters schieten al jaren met fullframe camera’s. Pas in 2016 komt Pentax met zijn allereerste fullframe reflex. Niet dat ze naast hun aps-c-camera’s niks anders maakten. Met onder meer de Pentax 645Z doen ze nog volop mee in het middenformaat en wel met een hele competitieve prijs. En dat tekent Pentax wel een beetje. Hun prijzen zijn heel concurrerend. En ze doen het vooral graag anders dan anderen, zowel in de techniek als in de vorm.

Stevig

De body is fors met stevige vormen, voor anderen wellicht ‘niet heel fijngevoelig’, maar dat is een kwestie van smaak. De grip is bijzonder comfortabel en de body spatwaterdicht. Aan de bovenkant vind je een multifunctiedraaiwiel. Daarmee kun je snel zonder in een menu te duiken veelgebruikte functies met het naastgelegen derde controlewiel snel instellen. Handig, maar helaas laat het bovenop niet heel veel plek meer over voor een groot status lcd-display.

Aan de achterzijde heeft Pentax voor deze K-1 wel voor een kantelbaar 3,2 inch scherm gekozen, dat zelfs deels roteerbaar is. Een deel van het testteam vond de oplossing ingenieus, terwijl een ander deel vraagtekens had of deze oplossing bestand was tegen veelvuldig gebruik. Het scherm is overigens niet aanraakgevoelig.

Autofocus

Op het gebied van autofocus is de K-1 niet heel ruim bemeten, met ‘slechts’ 33 AF-punten waarvan 25 kruistype. Het oppervlak van het autofocusgebied is vergeleken met de directe concurrenten niet vernieuwend groot. Datzelfde kunnen we zeggen van de videomogelijkheden: met 1080p en 30 bps heb je het plafond gehaald. Met 4,4 beelden in de burstmode is de K-1 geen snelheidsmonster.

Vernuftig

Het hart van de camera is een 36 megapixel fullframe sensor. De camera biedt een 5-assige sensor beeldstabilisatie. Dat is gunstig. Je objectieven hoeven dan geen beeldstabilisatie te hebben terwijl je toch vijf stops langer uit de hand kunt fotograferen. Pentax buit alle mogelijkheden uit van een sensor die flexibel is opgehangen. Zo kun je vibrerend een anti-aliasfilter simuleren om moiré in je opnames te voorkomen. Nog slimmer wordt het als je de K-1 op een statief zet en de multishot feature gebruikt. De camera maakt dan vier opnames waarbij de sensor steeds een pixel verschuift. De camera monteert vervolgens volautomatisch de vier opnames ineen. Hierdoor zet je in één klap de nadelen van een bayer-kleurenfilter buitenspel en verminder je kleurenruis. Ideaal voor studiowerk, architectuur of statische landschappen.

Objectieven

Met de komst van de eerste fullframe Pentax body ontstaat er meteen de vraag of er ook genoeg lichtsterke en kwalitatief goede fullframe objectieven beschikbaar zijn. Iets waar concurrent Sony ook last van heeft. Want al kun je met wat aanpassingen oude Pentax K-mount objectieven op je body klikken, je doet er de 36 megapixel sensor niet altijd een plezier mee. Het scheidend vermogen van de oude ‘analoge’ objectieven is meestal niet hoog genoeg om de resolutie van de sensor te benutten.
Om dit moment is Pentax wel heel druk bezig om het aantal ‘Digitale’ K-mount FA objectieven uit te breiden waardoor de keuze in bereik en lichtsterkte aantrekkelijker wordt. Onder aan de streep is de K-1 een interessante en aantrekkelijk geprijsde fullframe camera vol met features, die vooral fotografen zal aanspreken.

Plus- en minpunten
36 megapixel fullframe sensor
pixel shift-technologie
kantelbaar scherm achterop
5-assige sensorbeeldstabilisatie
geen AA-filter voor verbeterde scherpte
AA-filtersimulatie om moiré tegen te gaan
optische zoeker, 100% weergave
spatwaterdichte behuizing
wifi/gps
hoofdtelefoon- en microfooningang
beperkt aantal AF-punten, beperkt AF-gebied
geen touchscreen
geen ingebouwde flitser
1080p, 30 bps video
wat gedateerde interface

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelPentax K-1
  Prijs€ 1999,- (body)
  LeverancierPentax
  Sensor24,0×35,9,5 mm fullframe cmos-sensor, 36 megapixel
  Resolutie7360×4912, 5760×3840, 4224×2816
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-204800 en automatisch
  Burstratemax. 4,4 bps
  Opnameformaatraw, jpg (3 verschillende compressies), h.264, mpeg-4
  Meegeleverd geheugengeen, dubbele sd-kaartsleuf
  Soort lenzenPentax K-vatting
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch, 100% beeld
  LCD-monitor3,2 inch tft lcd-display, 1.037.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body1010 gram/13,6×11,1×8,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Belangrijke tips: Communicatie tussen model en fotograaf

Fotodokter: Zwart-wit omzetten en uitvergroten