in

Review: Pentax K-S1


4 november 2014, 09:35

Pentax was altijd al dol op kleurige camera’s. Deze Pentax K-S1 is in maar liefst twaalf verschillende kleuren leverbaar. Maar er is meer kleurrijks aan deze camera.

Opvallend zijn de vijf groen led’s die in de handgreep zijn verwerkt. Waardoor de camera al snel de bijnaam ‘disco camera‘ kreeg. De lampjes ogen in eerste instantie wat gek. Maar wie vaker met de zelfontspanner opnames maakt, zal het op rij uitdoven van de vijf lampjes zeker op waarde weten te schatten, zodat iedereen op precies het juiste ontspanmoment vrolijk ‘smile’ naar de Pentax K-S1 roept. Ze werken trouwens ook om het aantal gezichten te tellen als je de gezichtsherkenning hebt ingeschakeld. En ja, natuurlijk zijn deze led-lampjes ook gewoon helemaal uit te schakelen.

Verlicht

Net zo vernieuwend is de plek van het programmawiel dat normaal gesproken boven op een reflex zit. De ontwerpers van de Pentax K-S1 verplaatsten die niet alleen naar de achterkant, maar maakte het complete programmawiel ook verlicht. Zo kun je ook in het schemerdonker heel gemakkelijk je camera instellen. De felle groene, blauwe en witte verlichte kleuren achter deze interface moeten je aanspreken of niet. Duidelijk is het ieder geval wel. De K-S1 heeft maar één in plaats van de gebruikelijke twee draaiwielen die Pentax normaal inzet om diafragma en sluitertijd snel in te stellen. Dat maakt de bediening iets omslachtiger dan bij andere Pentax-modellen. Al doet het merendeel van de concurrerende merken met hun instapreflexen het al jaren met één instelwiel.

Zonder AA-filter

De sensor in de Pentax K-S1 is gestabiliseerd, zodat je wat minder kans hebt op bewogen foto’s, welk objectief je er ook op klikt. De 20 megapixel sensor is niet voorzien van een anti-aliasfilter. Op die manier kan alle aanwezige detaillering en scherpte uit deze sensor gehaald worden. Als je bij heel fijne repeterende patronen in je onderwerp bang bent voor moiré in je opnames, kun je het AA-filter inschakelen. De sensor vibreert dan licht tijdens de opname zodat moiré geen kans krijgt. Een handige feature die we ook al bij de Pentax K-3 zagen.

Zoeker

De mooie heldere optische zoeker laat 100% van het beeld zien. De beproefde elf autofocuspunten, waarvan negen kruissensoren, zijn doeltreffend. De kitlens stelt wel wat lawaaiig scherp.

Prijssegment

Het is erg druk in het prijssegment waar deze Pentax K-S1 zich bevindt. Als je iets meer uitgeeft komen wifi, een kantelbaar scherm of meer AF-punten al snel in bereik. Voor deze adviesprijs biedt de K-S1 je een redelijk traditioneel basic concept voor het binnenwerk. Wel weer gehuld in een vernieuwend jasje. Sterke punten zijn de fijne 100% optische zoeker en de voor deze prijsklasse goed presterende sensor.

Plus- en minpunten
sensor beeldstabilisatie
1080p, 30 bps video
100% optische zoeker
geen touchscreen
geen wifi
luidruchtige AF-kitlens

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelPentax K-S1
  Prijs€ 699,- (body plus 18-55 mm kitlens)
  LeverancierRicoh Imaging Europe, tel. 053-4849132, www.ricoh-imaging.nl
  Sensor15,6×23,5 mm aps-c cmos-sensor, 20 megapixel, zonder AA-filter
  Resolutie5472×3648, 4224×2816, 3072×2048
  Videoresolutie1920x1080p, 30 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-51200 en automatisch
  Burstratemax 5,4 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), mov (h.264, mpeg4)
  Soort lenzenPentax K vatting
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptisch, 100% beeld
  LCD-monitor3 inch tft lcd-display, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body558 gram/12,0×9,2×6,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Van dag naar nacht in Photoshop

Zo bereid je een fashionshoot voor