in

Review: Rollei Sportsline 100


2 november 2015, 13:41

De Rollei Sportsline 100 is een stoer cameraatje: hij kan tot 10 meter onder water én tegen een stootje. Volgens Rollei een camera voor zorgeloze vakantiefoto´s. Joas Wilzing test deze robuuste camera.

Een vlotte opstart maakt hem snel te gebruiken. Met het lage gewicht en de ergonomie is de camera met één hand goed te bedienen, al had de rubberen grip wat dichter bij de lens gemogen. De knoppen zijn logisch geplaatst en goed bereikbaar, het lcd-scherm is prima. Die bult aan de voorkant zit wel wat in de weg. Je stopt de camera niet snel in je broekzak en een passend hoesje lijkt me moeilijk te vinden.

Het menu is goed ingericht, alle instellingen die je geregeld gebruikt zijn snel te bereiken. De vertaling is hier en daar wat knullig. Zo laat de optie ’tijdvertraging’ helaas niet daadwerkelijk de tijd langzamer verlopen: er zit de ´time lapse´ achter.

Ingesteld op de intelligente scène-modus kiest de camera zelf welke scènemodus het best past bij wat je wil fotograferen. En dat doet ‘ie vrij accuraat in veelvoorkomende situaties. De camera kent een hele hoop specifieke scènemodi. Wat ze doen laat zich voor de wat gevorderde fotograaf vaak makkelijk raden (bijvoorbeeld ‘sneeuw’, ‘kinderen’, ‘vuurwerk’: welke instellingen zal de camera kiezen?), en anders biedt de 89 pagina’s tellende handleiding hier duidelijkheid over (ook wat voorbeelden: ‘voedsel’ geeft intensere kleuren, bij ‘liefdesportret’ herkent de camera twee gezichten, telt af en klikt uit zichzelf). Met 28 stuks aan scènemodi moet je soms even moet scrollen voor je de juiste hebt, maar er is altijd wel een passende te vinden.
Leuke opties zijn time lapse, burst en snelle burst. De camera kan ook GIFjes maken, ik heb nog geen idee waar ik dat voor zou gebruiken.

De 4x zoom gaat in acht stappen van 26 naar 104 mm, omgerekend naar 35mm. Met F3,2-F5,8 is het objectief niet heel snel. De ISO gaat van 100 tot 6400, maar goed bruikbaar zijn de hoge ISO’s niet want ze geven teveel ruis en onscherpte. Bij ‘autoISO’ kun je de maximale waarde vastleggen op 200, 400 of 800. Vrijwel alle scènemodi gebruiken ‘autoISO’.

De flitser staat automatisch op ´aan´, en dat is niet altijd handig. Als je de camera op ´supermacro´ zet, zodat je op 5 cm kan scherpstellen, krijg je altijd de schaduw van de lens op de foto. Maar de flitser is eenvoudig uit te zetten.

De ontspanvertraging is kort, maar na het afdrukken gaat het scherm wel erg lang op zwart. Snel nog een foto maken kan alleen in de ‘burst’-modus, dan heb je echter wel meteen weer 30 foto’s gemaakt, in een kleiner formaat.

De fotokwaliteit is redelijk. Ook al kies je voor ‘superfijn’ en een lage ISO, het wordt niet echt ´goed´. Echte scherpte is er niet bij. Bij ISO 800 is de boel behoorlijk vlekkerig, bij lagere waardes blokkerig. Twintig megapixels is ook wel veel voor een kleine sensor, dat had best wat minder gemogen. Maar voor vakantiekiekjes is de kwaliteit goed genoeg. RAW-bestanden moet je van een camera als deze niet verwachten, alle foto’s worden in jpeg opgeslagen.

Om Rollei’s claim ‘easy to use’ te onderzoeken gaf ik de camera tijdens een boswandeling aan mijn zesjarige zoon. Honderdvijftig foto’s en een lege batterij later is de conclusie dat zoon veel plezier heeft in fotograferen, maar het scherpstellen toch wel enig geduld en oefening vraagt.

Met de Sportsline 100 kun je de foto’s al in de camera bijsnijden en voorzien van een filtereffect, zoals ‘kleurnadruk’ (ofwel ‘selective color’). Ook kun je gezichten retoucheren, maar alleen als je de juiste scènemodus gebruikt hebt. De opties zijn ‘egaliseren’, ‘helder maken’ en ‘grotere ogen’, met elk drie gradaties. Eerder grappig dan nuttig, lijkt me.

Filmen met 720p30 HD is simpel, met één druk op de rode knop. Je kan verschillende filmpjes aan elkaar plakken in de camera. Het opgenomen geluid is, zoals te verwachten, niet zo mooi. WiFi en NFC ontbreekt. Foto´s delen kan dus niet direct, maar moet via een computer.

De camera zit een beetje tussen een compactcamera en een actiecamera in: waterdichter dan de eerste soort, zwaarder en groter dan de tweede. Het lcd-scherm maakt hem wel prettiger in gebruik dan mijn schermloze actiecamera.
Als je fotokwaliteit en controle over de instellingen belangrijk vindt, dan is deze camera niet de eerste keus. Maar ben je op zoek naar een veelzijdige camera voor ´erbij´, voor de dagen dat je niet je logge spiegelreflex in je tas stopt, is de Sportsline 100 een goede optie. Zeker met die aangename prijs.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het verhaal van de fotograaf: Vietnamese stammen door Réhahn

Review: Olympus OM-D E-M10 Mark II