in

Review: Samsung EX2F


18 december 2012, 09:24

De Samsung EX2F is de opvolger van de EX1, die alweer twee jaar geleden werd geïntroduceerd. De Samsung scoort punten met de lichtsterke zoom en de vele wifi-opties.

Lichtsterk én draadloos

De vormen van deze high-end-compact zijn nauwelijks veranderd. Een mooie compacte en degelijk aanvoelende metalen body met een fijne grip. Hij heeft een beetje een retrolook, met twee draaiwieltjes die je vroeger vaak op analoge compactcamera’s vond. Het ene wieltje is heel handig om snel van belichting te wisselen. Terwijl het tweede je laat kiezen tussen de zelfontspanner, een enkelvoudige opname of verschillende soorten continu-opnamen. Zo hoef je niet diep in verschillende menu’s te duiken. Heel handig. De functietoets achterop tovert met één druk op de knop op het scherm de belangrijkste instellingen als witbalans en belichtingscompensatie. Vervolgens kun je die snel veranderen. De camera laat steeds, heel hulpvaardig, bijpassende helpteksten in het menu zien. Zo kun je ook bij weinig gebruikte menuonderdelen zonder gebruiksaanwijzing.

Lichtsterk

De Samsung EX2F heeft een zeer lichtsterke zoomlens. In de uiterste groothoekstand is de grootste opening F 1,4, terwijl ingezoomd naar omgerekend 80 mm de lichtsterkte nog een heel respectabele F 2,7 bedraagt. Door die lichtsterkte van het objectief kun je kiezen voor een beperkte scherptediepte. Daarmee komt je onderwerp mooi los van de achtergrond. Al zul je door de kleine sensor nooit die geringe scherptediepte van een spiegelreflexcamera halen. Dankzij de grote lichtsterkte van het objectief kun je zonder de iso-waarden drastisch te verhogen ook met weinig licht nog ruisvrije opnamen maken. De Samsung EX2F heeft net als zoveel compacten geen elektronische zoeker. Het naar alle kanten draaibare amoled-scherm compenseert dat gemis gelukkig een beetje. Het scherm is erg helder, contrastrijk, kleurrijk en gedetailleerd. Het is ook buiten in helder zonlicht goed te gebruiken. Vergelijkbare camera’s van Sony en Canon scoren dankzij een grotere sensor iets beter op detaillering en scherpte. De Samsung scoort weer punten met de vele wifi-opties: foto’s delen via Facebook, e-mailen vanuit de camera, back-uppen naar je pc en Cloudopslag. Je kunt zelfs met wifi en je smartphone deze Samsung EXF2 bedienen en op afstand op je telefoon zien wat hij fotografeert. Voor veel andere camera’s is dat nog toekomstmuziek.

Plus- en minpunten
lichtsterk zoomobjectief
wifi-toepassingen
draaibaar amoled-scherm
optische beeldstabilisatie
aansluiting voor externe flitser
stevige adviesprijs
zoomfunctie vrij langzaam
raw-beelden opslaan langzaam
geen elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelSamsung EX2F
  Prijs€ 485,-
  LeverancierSamsung, 0900-7267864
  Sensor1/1,7”, 5,58×7,44 mm cmos-sensor
  Resolutie4000×3000, 3264×2448, 2592×1944, 1984×1488, 1024×768
  Videoresolutie1920x1080p, 30 beelden per seconde
  Lichtgevoeligheidiso 100-3200 en automatisch
  Burstratemaximaal 10 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), mp4 H.264
  Objectief5,2-17,2mm (24-80mm omgerekend naar 35mm)
  Zoombereik3,3x optische zoom, 4x digitale zoom
  Meegeleverd geheugengeen, sd-kaart
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch amoled-display, 614.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body323 gram/11,1×6,2×2,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Schepen in de nacht

Feedback Naakt