in

Review: Samsung Galaxy NX


10 september 2013, 09:01

Samsung schudt de fotografische wereld door elkaar. Na de Android compact en de Samsung smartphone met 10x optische zoom, knoopt Samsung met de Galaxy NX nu een high-end systeemcamera aan het mobiele net.

Smart systeemcamera

Je loopt tegenwoordig achter als je systeemcamera niet connected is. Maar Samsung gaat met deze Samsung Galaxy NX nog een stuk verder en doet er 3G en 4G bij. Uiteraard met het succesvolle Android-besturingssyteem.
Het levert een bijzondere body op. Aan de voorkant ademt alles de look and feel van een gebruikelijke systeemcamera, terwijl de achterkant met z’n enorme 4,8inch-scherm op een smartphone lijkt. Wel een heel grote, met een elektronische zoeker er nog eens bovenop geplakt. Je kunt niet met deze Samsung Galaxy NX camera bellen. Skypen wel, al zullen mensen je raar aankijken als je tegen je camera staat te praten.

De specs van de camera staan als een huis. De 1,6 GHz quad core chipset die het Android gedeelte bestuurt, is een van de snelste van nu. Met 2 GB Android werkgeheugen, 16 GB opslag en de mogelijkheid tot geheugenuitbreiding met micro sd-kaarten is de camera goed uitgerust. De aps-c en dus relatief grote sensor is die van de Samsung NX300, die in raw uitstekende resultaten haalt. Omdat de Samsung Galaxy NX een eigen beeldprocessor heeft en daarvoor niet op de Android chipset leunt, blijft de verwerkingssnelheid hoog en haalt de camera een burstrate van maar liefst negen beelden per seconde. De jpg’s zien er in de hoge iso-waardes ietwat soft uit, als gevolg van het ijverige ruisonderdrukkingssysteem.

Knoploos
De Samsung Galaxy NX heeft bijna geen knoppen. Instellen gaat via het touchscreen en het enkele draaiwiel bovenop. Wie is opgegroeid met smartphones, zal dat geen probleem vinden. Anders kun je altijd nog terugvallen op de iFunction-knop aan de zijkant van het objectief. Als je die indrukt, kun je door het draaien van de ring op het objectief je camera ook tweaken.
De grote kracht van deze camera zit ‘m natuurlijk in de Camera app. Beelden bewerken en meteen delen kan waar je ook bent. Dan hebben we nog niet eens over de apps van niet-Samsung ontwikkelaars die er ongetwijfeld voor deze camera ook in de Google Play Store gaan komen.

Plus- en minpunten
Wifi, 3G en 4G connectie
Snelle hybride autofocus
9 beelden per seconde burstrate
beeldstabilisatie in 18-55mm kitlens
Android 4.2 jelly Bean
Touchscreen en elektronische zoeker
NFC chip
Beperkt aantal Samsung NX objectieven verkrijgbaar
Instellen camera voornamelijk via touchscreen en daardoor wat omslachtig
Erg stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSamsung Galaxy NX
  Prijs€ 1499,- (body plus 18-55mm kitlens)
  LeverancierSamsung, 0900-7267864
  Sensor15,7×23,5mm, APS-C CMOS sensor, 20 megapixels
  Resolutie5472×3648, 3888×2592, 2976×1984
  Videoresolutie1920 x 1080p, 30 bps, stereo
  LichtgevoeligheidISO 100 – 25600 en automatisch
  Burstrate9 beelden per seconde
  Opnameformaatraw, jpg (superfijn, fijn, standaard), H.264, MP4
  Meegeleverd geheugen16Gb, microSD kaart
  Soort lenzenSamsung NX objectieven
  Verlengingsfactor1,5 x
  ScherpstellenDDL autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig. Contrast en fase detectie AF
  Zoeker0,46” SVGA elektronische zoeker
  LCD-monitor4,8 inch TFT LCD touchscreen 460.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body495 gram/13,6×10,1×5,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: uitgebeten en dichtgelopen

Review: Sony DSC-QX10