in

Review: Samsung Galaxy S7


12 maart 2016, 09:00

De Galaxy S7 is moeilijk te onderscheiden van zijn voorganger. Het camoufleert dat de smartphone veel meer in z’n mars heeft, want onder de uiterlijke schoonheid is de S7 bewapend met beestachtig goede camera.

Toen Samsung in 2015 de Galaxy S6 aankondigde viel het uiterlijk op. Vooral de edge-variant, waarbij de schermranden rond aflopen, was een prachtige smartphone. En dat niet alleen, wij waren onder de indruk van de enorme kwaliteit van de camera in deze telefoon. In onze grote smartphonecamera test werd hij op het nippertje verslagen door de LG G4 maar ze kwamen aardig in de buurt. Lees ook: 7 tips om te fotograferen met je smaprthone.

Curvy

Nu is er een nieuwe versie, de Samsung Galaxy S7, die komt er in edge-variant, die zo’n honderd euro duurder is dan de gewone platte en vernieuwingen in de camera! De verschillen tussen de Galaxy S6 edge en de S7 edge zijn subtiel: de achterkant heeft nu ook rondingen, de camera steekt iets minder ver uit en de glazen voor- en achterkant zijn wat gebold over de boven- en onderzijde. Ook de metalen rand rondom het toestel is wat ronder en netter afgewerkt. Het zijn allemaal kleine details die het toestel net nog even wat mooier maken. Qua camera zijn de verschillen ook klein maar de consequenties des te groter. Zo is het diafragma iets vergroot van F1,8 naar F1,7, het grootste diafragma op dit moment verkrijgbaar in een smartphone. Het aantal megapixel is verlaagd maar door de dual pixel technologie zou dit scherpere beelden op moeten leveren.

De afgeronde zijkant maakt de edge-variant mooier, maar ook duurder.

Aan de onderkant vinden we een speakertje, koptelefoonaansluiting en een micro-usb-aansluiting. Ergens vinden we het wel jammer dat Samsung er nog niet voor heeft gekozen om een usb-c-aansluiting in het toestel te verwerken, maar het is begrijpelijk. Ook de vingerafdrukscanner in de home-knop is hetzelfde gebleven (maar wel een fractie sneller) en op de achterkant zit naast de camera wederom een hartslagmeter. Waarom Samsung nog steeds vasthoud aan deze hartslagmeter is moeilijker te begrijpen. Het is niet dat deze hele slechte metingen verricht, absoluut niet. Maar de momentopname van zo’n meting is behoorlijk waardeloos. Een doorlopende meting die de opbouw tijdens activiteiten, rusthartslag en algemene pieken en dalen geeft gegevens waar je daadwerkelijk wat mee kunt. Gelukkig kun je er ook de selfie-camera mee bedienen, waardoor er toch wat praktisch nut voor is gevonden.

Aan de bovenkant zit geen infraroodscanner meer om je televisie te kunnen bedienen. Wel zien we het geheugenkaartslot zijn herintrede maken. Het schuifje waar je je nanosimkaart in plaatst biedt nu ook ruimte voor een geheugenkaart. En dat is erg prettig als je veel fotografeert of filmt met je smartphone. De verwisselbare accu, die met de introductie van de S6 samen met het geheugenkaartslot opgeofferd werd keert niet terug. Niet verwonderlijk, want met een behuizing van glas en metaal lijkt dat een onmogelijke opgave voor Samsung.

De grootste aanpassing aan de behuizing is er echter een die je juist niet ziet: het toestel is waterdicht gemaakt. Zonder dat je hiervoor hoeft te frotten met klepjes zoals bij waterdichte Xperia-smartphones. Een plotselinge duik kan altijd, zonder twijfel-paniekmoment over klepjes. Houd er echter wel rekening mee dat de micro-usb-poort wel droog moet zijn voordat je de Galaxy S7 oplaadt, om kortsluiting of schade aan je toestel te voorkomen. Je kunt alleen niet met je S7 de zee in rennen om onderwaterfoto’s te schieten. Het touchscreen werkt niet onder water en er is geen fysieke sluiterknop. Voor de beste onderwaterfoto’s ben je dus weer aangewezen op de Sony Xperia of onderwatercamera’s.

De S7 kan niet te lang en niet te diep onder water. Maar hij kan het wel!

Camera

En eerlijk is eerlijk, we zijn erg onder de indruk van de camera op deze nieuwe Galaxy S7. Dankzij een groot diafgrama van F1.7 is de camera in staat om meer licht af te vangen, waardoor juist in situaties met weinig licht foto’s toch goed uit de verf komen. Sterker nog, foto’s die we in donkere omgevingen maakte (zonder flits) kwamen beter belicht op m’n telefoonscherm dan dat ik zelf kon zien. In de schemering fotograferen is echt geen probleem en in het echt donker zijn de foto’s nog steeds van hoge kwaliteit.

Op papier heeft de Galaxy S7 minder megapixels dan zijn voorganger. Dat komt omdat Samsung een nieuwe techniek gebruikt, waarbij grotere pixels gebruikt worden, die op hun beurt meer kleurdetail vastleggen. Het is een techniek waarbij Samsung met een hoop marketingtermen opschept. Maar in praktijk houdt het in dat met de camera van de S7 de compactcamera definitief te kijk wordt gezet. Natuurlijk de sensor van een smartphonecamera is niet te vergelijken met die van je spiegelreflex of systeemcamera maar voor de huis, tuin en keuken kiekjes hoef je echt niet meer met een losse camera te zeulen. En om eerlijk te zijn, je kunt met deze camera wel meer dan de huis, tuin en keuken kiekjes. In slecht licht is hij goed te gebruiken en je hebt een hoop mogelijkheid om de camera zelf in te stellen. Want als gevorderde fotograaf kun je behoorlijk aan de knoppen zitten met opnamemogelijkheden, sluitertijd, witbalans, enzovoort. Bovendien zijn foto’s ook in raw-formaat op te slaan, waardoor je uitgebreide nabewerkingsmogelijkheden hebt.

Ook de snelheid van reageren wat betreft de autofocus was iets waar we positief van stonden te kijken. Door een druk op het scherm stel je razendsnel scherp en kun je ook direct afdrukken. We zullen deze camera zeker gaan vergelijken met de verwachte LG G5, die op de rumoursites al deze maand verwacht wordt. Want als we de twee toestellen op het gebied van camera nu naast elkaar leggen zal de Galaxy S7 het gaan winnen.


Zoek je een smartphone die ook je compactcamera moet vervangen, dan ben je bij de S7 aan het goede adres.

Edge – of toch niet?

En nu we het toch over het scherm hebben, vaak wordt er gevraagd wat juist het praktische nut van het edge scherm is. Dat valt ons persoonlijk ook wat tegen. Je kunt er wat snelkoppelingen op plaatsen naar contactpersonen en apps, of een klokje, nieuwskoppen, agenda-afspraken en weerinformatie tonen. De meerwaarde zit hem, naast het uiterlijk, vooral in het feit dat je een groot 5,5 inch (14 cm) scherm hebt, terwijl het formaat van het toestel zelf behoorlijk binnen de perken blijft. De gewone Galaxy S7 heeft een iets kleiner formaat en schermdoorsnee van 5,1 inch (13 cm). Dit kleinere formaat gaat wel ten koste van de batterijcapaciteit, die 3.000 mAh bedraagt. De S7 edge heeft een batterij met 3.600 mAh. Een negatief punt van het edge-scherm: wanneer je het toestel vasthoudt, raken je vingers aan de zijkanten het scherm. Hierdoor reageert de smartphone soms onverwacht. Het amoledscherm zelf is ook iets verbeterd. De kleurweergave is natuurgetrouwer en vooral donkere kleuren zijn heel realistisch. Dit valt vooral op wanneer je foto’s en video’s bekijkt: de beeldkwaliteit is beter dan we ooit gezien hebben. In de instellingen kun je de kleurweergave bovendien ook nog eens zelf aanpassen. Bovendien is het beeld kraakhelder en scherp, met een overdreven hoge resolutie van 2560 bij 1440.

Spierballen

Samsung heeft het toestel van vier GB ram en een eigen Exynos-processor voorzien, die acht cores en een rekensnelheid van 2,3 GHz heeft. Dat zijn specificaties waar je de komende jaren wel mee doorkomt, hopelijk neemt Samsung ook zijn verantwoordelijkheid om het toestel de komende jaren van updates voor besturingssysteem Android te blijven voorzien.

Niet alleen heeft de S7 behoorlijk wat spierballen en een scherm dat bijna een kamer kan verlichten, het kost het toestel weinig moeite om hiermee om te gaan. De accuduur is opvallend goed. Zelfs bij zwaar gebruik gedurende m’n testperiode hadden we na 24 uur nog steeds een kwart accu over.

TouchWiz

Wat betreft hardware heeft Samsung zichzelf wederom overtroffen. Maar het is wederom weer op het softwaregebied waar de Zuid-Koreanen steken laten vallen. De Galaxy S7 draait op Android 6.0, waar de eigen skin en apps (TouchWiz) van Samsung overheen zijn gelegd. Samsung krijgt al vele jaren kritiek op TouchWiz: het zou teveel onnodige rotzooi en functies bevatten en als een molensteen aan het krachtige hardware hangen. Daarom begon Samsung vorig jaar met de S6 aan een grote schoonmaak, waarbij veel onnodigheid werd geschrapt. Dit heeft Samsung doorgezet met de S7. Althans, wat betreft de eigen apps. Dit is tot een acceptabel minimum teruggebracht.


Qua onnodige apps valt het wel mee, maar toch lijkt TouchWiz een moloch.

Nee, de bloatware (onnodige rotzooi en functies) komt van andere partijen. Er staan zes Microsoft-apps op, die stuk voor stuk dubbelop zijn met standaard Android-apps, maar deze apps spammen je ook nog eens in het notificatiescherm. Vooral OneDrive en OneNote vallen je lastig, zelfs wanneer je de app nog nooit hebt gestart. Dat zijn vervelende praktijken die voor Google al aanleiding zijn om de app uit de (doorgaans open) Play Store te verwijderen. Maar blijkbaar is het oké op een toestel waar je veel geld voor neer moet leggen. Gelukkig werkt de app Package Disabler Pro ook gewoon op de S7, waarmee je in een klap alle onderdelen die je niet nodig hebt verwijdert.

Conclusie

Samsung heeft zich qua hardware ontzettend uitgesloofd met de Galaxy S7 edge. Het design, de camera, het scherm, de accuduur en de rekenkracht zijn ongeëvenaard van wat we tot nu toe in een smartphone tegen zijn gekomen. Alleen is het toch weer TouchWiz dat een inhaalslag moet maken om mee te komen met de hardware én de hoge prijs van het toestel.

https://www.youtube.com/watch?v=PZkAuyZ7kFk

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview Canon EOS M10

Leegte in de drukte met lange sluitertijden