in

Review: Samsung Gear 360


13 december 2016, 10:00

Allemaal leuk die VR brillen om 360 graden filmpjes op Youtube mee te bekijken, maar het is natuurlijk veel cooler om zelf die content te schieten. Met de Gear 360 kan het!

4K films, Virtual Reality maar ook 360 graden video’s zijn een absolute trend in 2016. Samsung zet daar dan ook vol op in. Met hun bril waarmee je hun smartphone’s tot een VR bioscoop kunt omtoveren. En uiteraard met deze 360 graden video en fotocamera waarmee je zelf foto’s en 360 graden video’s kunt schieten.

Je zit wel met deze camera wel redelijk vast aan het Samsung ecosysteem. De app waarmee je de camera bedient en stitcht doet het alleen op een Galaxy S7 or S7 Edge of nieuwer exemplaar. En dat is jammer.

Stitch

Heb je een andere Android telefoon, of een iPhone dan kun je eventueel de camera met de hand bedienen. En daarna de ruwe beelden, zowel de foto’s als de video’s, met een Windows PC stitchen. Samsung geeft je daarvoor het programma Action Director als gratis download.

Spatwaterdicht

De camera ziet er uit als een golfbal en heeft ook bijna dezelfde afmetingen, met twee opvallende fisheye objectieven aan beide zijden. De Gear 360 is stof en spatwaterdicht, heeft een micro SD slot en een verwisselbare accu. Aan de onderzijde zit een handig opvouwbaar statiefje. Ingeklapt een handvat waarmee je de camera handig kunt vasthouden. Uitgeklapt een klein maar toch stevig statiefje waardoor je hem stabiel op bijvoorbeeld een tafel kunt neerzetten.

Kwaliteit

De twee fisheye objectieven hebben elk hun eigen 15 megapixel sensoren en die produceren samen een gestitchte sferische panoramafoto van 7776×3888 pixels of een bewegend 360 graden videobeeld van 3840×1920 pixels, wat bijna 4K is.

Maar let op. Die 4K resolutie is voor het hele 360 graden gezichtsveld, waar je natuurlijk maar een klein deel van ziet als je zo een video bekijkt. Daarom zien 4K 360 graden panorama video’s er ook niet heel scherp uit als je ze op grote schermen bekijkt. Dat zal pas gebeuren als de videoresolutie voor 360 graden video’s richting 8K of misschien zelfs 16K gaat.

De door de app gestictche foto’s zijn met 7776×3888 pixels van goede scherpte. Al vallen de ‘stitch’randen vooral in het dichtbij gebied niet zo positief op. De software kan de verschillen in kleur en densiteit aan de randen van twee fisheye beelden nog niet zo goed samen laten vallen. Een test met PTgui, een een erg goed stitchprogramma voor je desktop laat zien dat het met de twee fisheye beelden uit de Samsung Gear 360 wel erg goed kan. Al doet de Samsung dat natuurlijk gewoon realtime, en kan PTGui er lekker lang op los rekenen.

Veelbelovend?

We zagen al meer camera’s die in 360 graden konden filmen. De Ricoh Theta, LG waren er al. De Nikon Keymission 360 is een 360 graden alternatief die dat zelfs onder water kan. Toch konden veel van de door ons geteste exemplaren niet allemaal overtuigen.

Ook de Samsung Gear 360 deed dat op een aantal vlakken niet. Al is het schieten van 360 graden opnames of dat nu filmpjes of foto’s zijn, gewoon waanzinnig leuk!

Het is een nu voor het grote publiek een nieuwe erg betaalbare en toegankelijke dimensie in fotografie en filmpjes. Voor een relatief lage prijs stap je met deze Samsung camera in de 360 graden wereld. En wij? Wij zijn stiekem heel erg benieuwd naar de tweede versie van deze Gear.

Plus- en minpunten
Stof en spatwaterdichte met een beeldhoek van 360 graden horizontaal en 360 graden verticaal
4K video output
Live view via de Samsung Gear 360 app
Wifi, NFC en bluetooth
Meegeleverd statiefje, ingebouwde statiefaansluiting
Meteen delen van je beelden via Facebook of Google maps vanuit de app
Camera alleen op afstand te bedienen met een aantal Samsung telefoons
Stitchen werkt real time niet altijd optimaal
Geen optimale beeldkwaliteit bij het bekijken van 360 graden video’s op grote schermen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSamsung Gear 360
  Prijs€ 379,-
  LeverancierSamsung, Tel: 0900-7267864, www.samsung.nl
  SensorTwee 15 megapixel CMOS 1/2.3” sensoren
  Resolutie7776×3888 pixels
  Videoresolutie3840×1920, 30 beelden per seconde
  LichtgevoeligheidISO 200 – 6400 en hoger (automatisch)
  BurstrateOnbekend
  OpnameformaatJpeg, MP4, H.264
  ObjectiefFisheye 360×360 graden beeldhoek, geen optische zoom, lichtsterkte F2,0
  Meegeleverd geheugenEén microSD geheugenslot
  ScherpstellenFixed focus
  ZoekerGeen
  LCD-monitorGeen
  Gewicht/ Afmetingen body152 gram/6,6×5,6×6,0cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Essentiële marketing voor fotografen – De belangrijkste do’s en don’ts

Quickstart: Je foto in mist hullen in Photoshop