in

Review: Samsung NX100


9 augustus 2011, 17:25

Samsung zet met de NX100 de derde systeemcamera in de NX-serie neer. Terwijl de Samsung NX10 en Samsung NX5 ondanks hun spiegelloze ontwerp sterk op reflexen lijken, slaat deze nieuwe, trendy vormgegeven NX100 een compleet nieuwe weg in.

De trendy body, desgewenst ook verkrijgbaar in leuke kleurtjes, is een lust voor het oog. Helaas is de afwerking van kunststof, wat afbreuk doet aan de chique uitstraling. Jammer, temeer omdat de technologie aan de binnenkant op een veel hoger niveau staat. De handgreep is weliswaar fraai van vorm, maar aangezien deze vrij dun is, houdt de camera minder lekker vast dan soortgenoten. De beeldsensor is net zo groot als die in de meeste spiegelreflexen, waardoor de detaillering hoog en het ruisniveau laag blijft. Testopnamen op lage ISO-waarden laten ook mooie resultaten zien. Bij de hogere lichtgevoeligheden blijft de NX100 wat achter bij de reflexen in dezelfde prijsklasse.

Nieuw bij de NX100 zijn de Samsung i-Function-objectieven. Door de gelijknamige knop aan de zijkant van het objectief in te drukken, krijgt de scherpstelring een nieuwe functie. Zo kun je als de camera op sluitertijdvoorkeuze staat, snel de sluitertijd, ISO-waarde, witbalans en eventuele belichtingscompensatie instellen zonder diep in menu’s te hoeven duiken. Iedere belichtingsmodus heeft weer andere relevante functies. Je moet er even aan wennen, maar dan werkt het vlot en makkelijk. Via de gewone menuknoppen op de camera bereik je, zij het wat omslachtiger, hetzelfde effect. Momenteel zijn er nog maar twee i-Function-objectieven, waaronder de kitlens, helaas allebei zonder beeldstabilisatie.

Omwille van de compactheid sneuvelde zowel de elektronische zoeker als de flitser. Nu kun je dankzij het prachtige 3-inch amoled-scherm best zonder zoeker, maar een camera zonder flitser is voor de gemiddelde consument niet echt handig. Vandaar dat de fabrikant zowel een losse elektronische zoeker als een losse flitser als optie aanbiedt.

In het flitsschoentje kun je behalve een flitser ook een optionele Samsung ED-GPS10 gps ontvanger kwijt. De autofocustechniek is, zoals bij alle compact- en systeemcamera’s, gebaseerd op contrastdetectie. De scherpstelling werkt voor een systeemcamera redelijk snel, maar de NX100 legt het af tegen elke budgetreflex. Wel iets om over na te denken als je graag snelbewegende onderwerpen fotografeert.

Deze review is terug te vinden in Zoom 01 van 2011.

Plus- en minpunten
compacte camera met DSLR-kwaliteiten
antistoffunctie
720p hd-video
groot amoled-scherm
beperkt aanbod i-Function-objectieven
geen beeldstabilisatie in kitlens
kunststof body
geen ingebouwde zoeker en flitser
monogeluid bij video

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,6

Specificaties

  ModelSamsung NX100
  Prijs€ 550,- (body met 20-50 mm kitlens)
  LeverancierSamsung, 0900-7267864, www.samsung.nl
  Sensorcmos, 23,4×15,6 mm, 14 megapixel
  Resolutie4592×3056, 3872×2592 tot 1472×976
  Videoresolutiemax. 1280×720, 30 bps
  LichtgevoeligheidISO 100 – 3200/6400 en automatisch
  Burstratemaximaal 3 opnamen per seconde
  Opnameformaatraw, jpeg (drie verschillende compressies), H.264
  Meegeleverd geheugengeen, geschikt voor SD(HC)-kaart
  Soort lenzenSamsung NX-vatting, verlengingsfactor 1,5x
  ScherpstellenSamsung NX-vatting, verlengingsfactor 1,5x
  Zoekerlos verkrijgbare elektronische zoeker
  LCD-monitor3 inch amoled-display, 614.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body340 gram/12×8,7,1×3,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon PowerShot G12

Review: Nikon Coolpix L120