in

Review: Samyang 12mm F2,8 ED AS NCS Fisheye


3 februari 2015, 09:48

De fisheye-objectieven van de bekende cameramerken zijn stevig aan de prijs. De meesten gebruiken deze lens niet zo vaak en dan is de Samyang 12mm F2,8 een betaalbaar alternatief.

Samyang is een Zuid-Koreaans bedrijf dat voor veel verschillende cameravattingen objectieven maakt. Nu zijn er verschillende soorten fisheye objectieven. De bekendste laat een rond beeld op je 24x36mm sensor zien. Die cirkel geeft zowel horizontaal als verticaal een beeld van 180 graden. De rest van je opname is zwart. Je gebruikt dus maar een klein deel van je sensor.

Stereografische projectie

Bij stereografische projectie wordt – kort door de bocht – het ronde beeld geprojecteerd in een plat vlak. Hierdoor verlies je ten opzichte van de circulaire fisheye wel wat beeldhoek aan de randen. Daar staat als voordeel tegenover dat je het hele sensoroppervlak gebruikt. Bovendien krijg je een indrukwekkend, maar toch redelijk natuurlijk perspectief.

Allemansvriendje

Deze Samyang 12mm F2,8 is zo’n fisheye lens met een stereografische projectie. Je krijgt er een imponerende beeldhoek mee. Samyang levert het objectief voor heel veel vattingen. Deze Samyang 12mm F2,8 is zo’n fisheye met een stereografische projectie. Dit objectief wordt niet alleen voor full frame Nikon, Canon en Sony camera’s gemaakt. Maar ook voor aps-c body’s met vattingen voor Canon Eos M, Pentax K, Fujifilm X en Samsung NX. Ook zijn er versies voor Four Thirds en Micro Four Thirds body’s beschikbaar. Bij een fullframe sensor is de diagonale beeldhoek ongeveer 180 graden. Bij een kleinere sensor is de beeldhoek in verband met de cropfactor kleiner. Daarom is het fisheye-effect in je foto’s wat minder. Wij hebben het objectief op een fullframe body getest.

Handmatig

De Samyang 12mm F2,8 is een handmatige lens. Je zult dus met de hand moeten scherpstellen. Nu is dat met een 12 mm niet zo’n groot probleem, omdat de scherptediepte bij een beetje diafragmeren al enorm is.
Met fullframe versies van Sony en Canon moet je in de handmatige belichtingsmode werken en aan de diafragmaring op het objectief draaien om te diafragmeren. Je optische zoeker wordt daardoor donkerder, zodat scherpstellen met deze camera’s wat lastiger wordt. Als je heel precies wilt werken, is het handiger om met open diafragma scherp te stellen en pas dan te diafragmeren. Daarna zul je zelf nog de juiste sluitertijd moeten instellen. De Nikon-versie heeft als héél groot voordeel dat deze wel elektronische contacten heeft, zodat je gewoon heel comfortabel kunt werken met diafragma-, sluitertijdvoorkeuze en de P-belichtingsmode. En je dus zoals gebruikelijk met open diafragma kunt scherpstellen.

Goed gebouwd

De Samyang is compact en degelijk gebouwd. Met de aluminium vatting en body voelt het objectief robuust aan. De comfortabele scherpstelring werkt soepel zonder speling. Door de bolvormige frontlens kun je geen gebruik maken van schroeffilters. Er wordt een kleine compacte losse zonnekap meegeleverd. Dankzij twaalf glaselementen in acht groepen, waarvan twee afsferisch en drie van het ED-type, is het objectief minder allergisch voor lensflare. De scherpte in het midden van je beeld is echt voortreffelijk. De hoeken blijven bij open diafragma flink achter. Zelf als je drie stoppen diafragmeert, wordt de scherpte in de hoeken niet zoals je zou verwachten spectaculair beter. Het objectief heeft bij hoge lichtcontrasten wat last van chromatische aberratie.

Kracht

De kracht van dit objectief zit ‘m niet in de optische prestaties, maar in de prachtige weidse beeldhoek en de geweldige effecten die je daarmee kunt bereiken. En dat voor een aantrekkelijke prijs.

Plus- en minpunten
spectaculaire beeldhoek voor aantrekkelijke prijs
beeldkwaliteit in het centrum
lichtsterk
meegeleverde zonnekap
scherpte aan de randen van het beeld
handmatig scherpstellen
handmatig diafragmeren (niet bij de Nikon-versie)

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,2

Specificaties

  ModelSamyang 12mm F2,8 ED AS NCS Fisheye
  Prijs€ 459,- Canon en Sony vatting / € 499,- Nikon vatting
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstandfullframe: 12 mm/ Nikon DX en Sony aps-c: 18 mm / Canon aps-c: 19 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie12 elementen in 8 groepen
  Maximale reproductiemaatstafonbekend
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig, 20 cm tot oneindig
  Filtermaatgeen filters mogelijk
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe, aps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Canon M, Nikon, Pentax, Sony A, Sony E, Fujifilm X, Samsung NX, Four-Thirds, MFT
  Gewicht/ Afmetingen objectief515 gram/7,7×7,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Gebruikersreview Samsung NX1

Maak de beste nachtfoto’s met je iPhone