in

Review: Samyang 85mm F1,4 Aspherical IF


15 november 2011, 11:46

Een mooie portretlens staat vaak hoog op het verlanglijstje van iedere fotograaf. Het maken van portretten is immers erg dankbaar werk voor zowel de fotograaf als het model dat vaak met oogverblindende opnames naar huis gaat.

Wie creatieve portretten wil schieten met een heel beperkte scherptediepte zal op zoek moeten gaan naar hele lichtsterke objectieven. Er is helaas één belangrijk nadeel van erg lichtsterke objectieven; de erg hoge prijs! De lichtsterke portretlenzen van Nikon, Pentax en Sony gaan voor zo rond de 1000 euro en nog meer over de toonbank. Canon is de enige fabrikant die met de 85mm F1,8 voor rond de 375 euro een erg betaalbare lichtsterke portretlens op de markt zet.

Voor 269 euro stop je de Samyang 85mm in je winkelmandje, met een lichtsterkte van maar liefst F1,4. Ideaal voor het maken van portretten op plekken waar heel weinig bestaand licht is. En ook als er wel veel licht is kun je prachtig gebruik maken van de beperkte scherptediepte door het schieten van portretten bij volle diafragma opening.

De Samyang 85mm F1,4 is een compleet manueel objectief. Dat betekent dat je alleen maar handmatig kunt scherpstellen. Je zult de camera ook op manuele belichting moeten zetten. Ga je het objectief diafragmeren tot bijvoorbeeld F5,6 dan zal je zien dat het beeld in de zoeker ook meteen donkerder wordt. Wel iets om over na te denken als je dit objectief overweegt aan te schaffen. Deze nadelen van deze compleet manuele lens zijn voor de gevorderde fotograaf misschien iets minder van belang. Die zal dan de voordelen van de erg lage prijs belangrijker vinden dan het gebrek van een automatische bediening.

Dit objectief zet voor deze prijs erg goede prestaties neer. De vertekening is verwaarloosbaar, en de scherpte is ook bij volle opening goed. Bij een beetje diafragmeren loopt de scherpte in het midden en in de hoeken nog verder op. Datzelfde geldt voor de chromatische aberratie die nauwelijks aanwezig is. De onscherpte voor en achter je onderwerp, de bokeh, is zacht en heel erg plezierig om naar te kijken. Die beperkte scherptediepte is niet alleen heel erg mooi bij foto’s die je schiet, maar ook erg fraai om te zien bij de video’s die je maakt met je reflex.

Voor het Nikon systeem is dit objectief sinds kort ook in een AE versie verkrijgbaar zodat automatische belichting wel mogelijk is. De focus blijf handmatig. Prijs van dit AE objectief ligt 30 euro hoger.

Plus- en minpunten
Erg lichtsterke portretlens
Door hoge lichtsterkte mooie beperkte scherptediepte in foto’s en video
Voor deze lage aanschafprijs goede scherpte voor portretten
Ook verkrijgbaar in Nikon AE versie
Compleet manueel

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelSamyang 85mm F1,4 Aspherical IF
  Prijs€ 269,-
  LeverancierFoto Konijnenberg, 0546 671843 www.fotokonijnenberg.nl
  BrandspuntafstandFF 85mm, APS-C 130mm
  LichtsterkteF1,4 – F22
  Aantal diafragmalamellen8
  Objectiefconstructie9 elementen in 7 groepen, 1 afsferisch lenselementen
  Maximale reproductiemaatstafn.v.t
  Optische beeldstabilisatien.v.t
  Scherpstellenhandmatig, 100 cm tot oneindig
  Filtermaat72mm
  Gemaakt voor sensorformaatFull frame en APS-C
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sony Alpha, Pentax, Olympus, Samsung NX
  Gewicht/ Afmetingen objectief516 gram/7,8×7,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Olympus E-PM1

Speciale editie Zoom.nl over beeldbewerking