in

Review: Samyang AE 14 mm F 2,8


3 juli 2012, 13:00

Een mooi gebouwd objectief. Die indruk krijg je bij deze supergroothoek. Niet te licht en niet te zwaar, een stevige metalen vatting en degelijke materialen. Zijn de optische resultaten ook zo positief?

Samyang maakt dit objectief voor verschillende cameravattingen. Voor de meeste camerasystemen is deze lens compleet manueel. Je zult niet alleen het diafragma handmatig moeten instellen, ook scherpstellen zul je zelf moeten doen. Deze Samyang-supergroothoek biedt dus wat minder comfort dan het glaswerk dat de fabrikant van je body maakt. Maar je moet wel bedenken dat de 14 mm uitvoering die bijvoorbeeld Nikon zelf maakt, een factor 5 (!) prijziger is. De Samyang Nikon-versie biedt overigens dankzij het AE wel een automatisch diafragma, en ook ttl-flitsmeting wordt ondersteund. De voorkant van het objectief wordt gedomineerd door een bolle wat uitstekende frontlens die het mede mogelijk maakt om die extreme beeldhoek van een 14 mm lens te realiseren. Door die bolle frontlens kun je helaas niet makkelijk een filter op je objectief schroeven. Je zult je toevlucht moeten zoeken tot erg grote filters die je met een houder op de zonnekap moet klemmen. Het kan allemaal wel, maar erg praktisch is het niet.

Het objectief laat een flinke tonvormige vertekening zien. Rechte lijnen worden bol weergegeven, vooral aan de randen van het beeld. De vertekening is een beetje golfvormig, en dat zorgt ervoor dat deze vertekening in bijvoorbeeld Photoshop moeilijker te corrigeren is. Dat maakt het objectief eigenlijk niet zo goed bruikbaar als je veel architectuur fotografeert. Andere supergroothoek-objectieven zoals die van Nikon en Canon zelf hebben ook vertekening, maar die is minder prominent aanwezig en makkelijker te corrigeren. Zet je de Samyang 14 mm in voor landschaps- of straatfotografie, dan zal die vertekening je overigens veel minder snel opvallen. De scherpte is voor deze prijsklasse erg goed te noemen als je een à twee stoppen diafragmeert. Het objectief heeft flink last van lichtafval bij volle opening. Bij diafragma F 8,0 valt deze optische ‘fout’ nauwelijks op. Deze Samyang laat op een fullframe-camera een imponerende beeldhoek van 14 mm zien. Heb je een aps-c sensorcamera, dan blijft er nog steeds een erg weidse groothoek van 21 mm over. Wie zijn hart aan groothoek-fotografie heeft verloren, moet een keer naar deze supergroothoek kijken. Ondanks het feit dat het een manuele lens is, blijft deze supergroothoek van Samyang de aanschafprijs van iets meer dan 300 euro dubbel en dwars waard.

Plus- en minpunten
lichtsterke ultragroothoek
erg goed prijs-kwaliteitverhouding
compleet manueel
geen gebruik van optische filters mogelijk
pittige tonvormige vertekening

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelSamyang AE 14mm F2,8 ED AS IF UMC
  Prijs€ 330,-
  LeverancierDisnet bv, tel. 0593-582526
  Brandspuntafstand14 mm (21 mm omgerekend naar aps-c)
  LichtsterkteF 2,8- F 22
  Aantal diafragmalamellen6
  Objectiefconstructie14 elementen in 10 groepen, 1 asferisch lenselement
  Maximale reproductiemaatstafn.v.t
  Optische beeldstabilisatien.v.t
  Scherpstellenhandmatig, 28cm tot oneindig
  Filtermaat72 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Pentax, Sony Alpha, Olympus, Samsung NX
  Gewicht/ Afmetingen objectief553 gram/8,7×9,6

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DMC-GF5

Review: Nikon D3200