in

Review: Sigma 20mm F1,4 DG HSM Art


19 januari 2016, 13:06

Sigma gooit de laatste jaren hoge ogen met z’n Art-lijn. Deze bestaat uit lichtsterke kwalitatief hoogwaardige objectieven voor fullframe camera’s zonder het ultra high-end prijskaartje. Wij testen de nieuwe groothoek, de 20mm F1,4 DG HSM.

Lichtsterke objectieven hebben een groot aantal voordelen. Zo kun je met weinig licht toch nog gewoon uit de hand fotograferen zonder je iso-waardes te hoeven verhogen of bang te zijn voor ruis in je beelden. Bovendien presteren de meeste objectieven vaak al bijna optimaal als je twee stoppen diafragmeert. Dat zou voor dit extreem lichtsterke groothoekobjectief dan al bij diafragma F 2,8 zijn. Maar de beperkte scherptediepte die je kunt realiseren bij volle opening is wel het meest gewaardeerd. Zo kun je een onderwerp dat je van dichtbij met F 1,4 fotografeert, isoleren van de voor- en achtergrond. En dat met een supergroothoek!

Bouw

De Sigma 20mm F1,4 is een erg mooi gebouwd, maar tegelijkertijd groot en zwaar objectief. Het objectief heeft een bolle frontlens en een vast gemonteerde zonnekap zonder schroefdraad, zodat je jouw standaard analoge filters er niet op kunt schroeven. De metalen vatting, solide bouw en soepele scherpstelring ademen kwaliteit. En dat maakt het wel een beetje zonde dat Sigma niet gekozen heeft om het objectief ook meteen stof- en spatwaterdicht te maken. Maar dat is misschien wel het enige serieuze dat we op dit objectief kunnen aanmerken.

Beeldkwaliteit

De Sigma 20mm F1,4 is uitgevoerd in elf groepen met vijftien elementen. Vijf ervan zijn SLD en twee FLD, plus nog twee asferische elementen. Flare is ook in vol tegenlicht nauwelijks zichtbaar. Chromatische aberratie is nauwelijks zichtbaar in het hele diafragmagebied en alleen bij extreme lichtcontrasten.
De HSM-autofocusmotor is snel en trefzeker. Handmatig scherpstellen gaat met een fijne brede ring heel snel in een slag van ongeveer 100 graden. Het objectief heeft een heel lichte vertekening aan de randen die bij kritisch architectuuropnames wel gecorrigeerd moet worden. Bij straatfotografie of landschappen zal het je nauwelijks opvallen.

Scherpte

De scherpte is ook bij volle opening uitstekend, al blijven de randen een heel klein beetje achter. Met twee stoppen diafragmeren is de scherpte in het centrum al optimaal zodat we al bij F 2,8 van rand tot rand een uitstekende scherpte zien. Lichtafval is bij volle opening bij deze brandpuntsafstand heel gebruikelijk en ook wel aanwezig, maar verdwijnt dan meteen bij twee stoppen diafragmeren.

Plus- en minpunten
lichtsterk groothoekobjectief
snelle en stille autofocus
goed gebouwd
flink van omvang en gewicht
niet stof- en spatwaterdicht
geen mogelijkheid om filters op objectief te schroeven
geen beeldstabilisatie

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelSigma 20mm F1,4 DG HSM Art
  Prijs€ 899,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstand20 mm, geen optische zoom omgerekend voor aps-c: 30 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie15 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,14
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 28 cm tot oneindig
  Filtermaatgeen
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenSigma, Canon, Nikon
  Gewicht/ Afmetingen objectief950 gram/9,0×12,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Nieuwe camera

Fotografeer dans met 3 tips