in

Review: Sigma 24-105mm F4


19 december 2013, 10:00

Sigma stond ooit bekend als fabrikant van de wat goedkopere objectieven. Sinds een tijdje produceert het bedrijf met de Art lijn ook objectieven die de concurrentie met de A-cameramerken zonder meer aankunnen.

Een zoombaar zwaargewicht

Net zo goed zijn als de A-merken en als het even kan gewoon beter, vooral tegen een lagere prijs. Dat is het motto van de Art lijn van Sigma. Dat Sigma veel verder denkt dan andere vreemd-merk objectievenbouwers blijkt onder meer uit het usb dock. Hiermee kun je op vier verschillende brandpuntsafstanden van je Sigma zoomobjectief een fijnafstelling van de scherpstelling maken. Zodat eventuele front of backfocus problemen verdwijnen. Ook het updaten van de firmware of de snelheid van het scherpstellen is in te stellen. Het uitgebreid tweaken van je objectief op je eigen bureau, hoe cool is dat!

Ombouwservice

Een andere service die Sigma biedt, is de ombouwservice. Mocht je bijvoorbeeld van Nikon naar Canon of van Sony naar Pentax willen overstappen dan is, als je Sigma objectieven hebt, de lensmount-conversie een idee. Je stuurt je Sigma-objectief in en deze wordt in Japan omgebouwd naar je nieuwe camerasysteem. Op dit moment is de service nog maar beschikbaar voor een paar Sigma objectieven. Maar het betekent wel dat de fabrikant veel verder denkt dan alleen maar dozen schuiven, en zich erg goed verplaatst in de wensen van de fotograaf.

Filtervatting

De Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM is als je het objectief uit de verpakking haalt een opvallende verschijning. Oerdegelijk gebouwd, behoorlijk pittig van gewicht en met een enorme frontlens, zodat de filtervatting op maar liefst 82 mm uit komt. Filters in die maat zijn duurder. Niet alleen vanwege het extra filterglas, maar ook omdat er minder van worden verkocht.

Zoomen

De ring om in- en uit te zoomen is groot en daardoor gemakkelijk te vinden. Het in- en uitzoomen gaat wel wat stroef, maar vergeet niet dat je een behoorlijke hoeveelheid glas aan het verplaatsen bent. Groot voordeel hiervan is in ieder geval wel dat je objectief niet uitzakt als je naar beneden fotografeert. Een euvel waar veel goedkopere objectieven last van hebben.

Scherpstellen

Fotografen die graag met de hand scherpstellen, zoals straatfotografen, zullen in eerste instantie wat moeite hebben met dit objectief. De ring om handmatig mee scherp te stellen is erg smal en dat is flink wennen. Van wat bredere vingers schuren de vingertoppen al snel tegen de zoomring aan. Doordat je binnen een slag van 90 graden van 45 cm tot oneindig scherpstelt, gaat dat wel erg snel en erg nauwkeurig.

Vertekening

De scherpte in het midden van het beeld is ook bij open diafragma goed tot uitstekend. In de hoeken presteert het objectief niet heel veel slechter, terwijl een stop diafragmeren dat eigenlijk al oplost. Vignettering is bij open diafragma vooral in de groothoekstand bij een fullframe camera goed zichtbaar. Een bekend probleem bij dit soort objectieven. Diafragmeren of softwarematig compenseren verhelpt dat meteen. De optische vertekening, in de telestand praktisch afwezig, is in de groothoekstand nogal prominent. Bij landschappen is dat geen probleem, bij architectuuropnames zonder softwarematige correctie uiteraard wel.

Prijs-kwaliteit

Over de optische resultaten zijn er voor een objectief in dit zoombereik en deze prijsklasse weinig minpunten te melden. Eigenlijk presteert het objectief over het hele zoombereik hetzelfde als het Canon 24-105mm F4 objectief uit de prestigieuze L-serie. Maar omdat die al sinds 2005 te koop is en wat goedkoper in de schappen ligt dan de Sigma, blijft de prijs-kwaliteitverhouding voor deze Sigma nog even rond de 3,5 punten zweven.

Plus- en minpunten
degelijk gebouwd
optische beeldstabilisatie
mooi zoombereik
meegeleverde tas en zonnekap
zwaar
grote filtervatting
smalle scherpstelring
stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,0

Specificaties

  Model[urlx=http://www.sigmabenelux.com/objectieven/art/sigma-24-105mm-4-dg-os-hsm-art]Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM
  Prijs€ 779,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070
  Brandspuntafstand24-105mm (36-157 mm omgerekend naar APS-C)
  LichtsterkteF 4,0
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie19 elementen in 14 groepen, waarvan FLD en SLF asferische lenselementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,22
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 45 cm tot oneindig
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sony Alpha en Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief885 gram/8,8×10,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Df

Fotodokter: Zonsondergang