in

Review: Sigma 35 mm f 1,4 DG HSM


9 april 2013, 16:16

Goede objectieven gaan een fotoleven mee. Investeren in mooi glaswerk is daarom verstandig, zoals deze lichtsterke Sigma 35mm F1,4 DG HSM.

Objectief op de groei

Sigma introduceerde onlangs haar nieuwe Art lijn: veelal vaste brandpunten die door hun extreme lichtsterkte of beeldhoek in meer uit je compositie halen, zoals deze nieuwe 35 mm. Die stelt je met een diafragma van F 1,4 in staat om ook bij héél weinig licht te fotograferen. Zonder de iso-waarde te hoeven verhogen. Met als bijkomend voordeel een mooie beperkte scherptediepte en bokeh. Een ideaal objectief dus als straatfotografie je hobby is of je voor je brood in slecht verlichte kerken bruidsreportages schiet.
Dit objectief is zowel geschikt voor fullframe sensor body’s als voor cropcamera’s met een kleinere sensor. Klik je hem op een fullframe dan is de beeldhoek 35 mm, een milde groothoek. Op een aps-c of d- body wordt die ongeveer een 50 mm. Dat maakt dit objectief de ideale keus om met je uitrusting mee te groeien. Als je hem nu gebruikt op je aps-c body is het een heel mooi lichtsterk standaardobjectief. Als je over een paar jaar overstapt naar fullframe hoef je hem niet in te ruilen. Dan wordt het gewoon een mooie, extreem lichtsterke groothoek.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van deze uiterst lichtsterke 35 mm is meer dan uitstekend. Dat voel je meteen. Je krijgt er een grote zonnekap en een stevige tas bij. We werden nog enthousiaster na het maken van de testopnames. De autofocusmotor is snel en stil. De scherpte in het centrum is zelfs bij volle opening al heel hoog en bij twee stops diafragmeren doen zowel het centrum als de randen van het beeld al maximaal mee. De vignettering (donkere randen van je foto) is bij volle opening fors. Maar dat zien we bij alle extreem lichtsterke groothoekobjectieven. Twee stoppen diafragmeren of corrigeren in Photoshop verhelpen dit. Dankzij de hoge lichtsterkte en de mooie vorm van het diafragma is de zachte onscherpte op de voor- en achtergrond, de bokeh, erg fraai.
De Sigma 35mm F1,4 DG HSM is niet goedkoop, maar 900 euro is nog altijd veel goedkoper dan de gelijkwaardige objectieven van Nikon, Canon of Sony. Deze zijn ongeveer vijftig procent duurder.

Plus- en minpunten
Bouwkwaliteit
Bouwkwaliteit
Stille en snelle AF
Korte slag handmatige scherpstelling
Zwaar

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,5

Specificaties

  Model Sigma 35mm F1,4 DG HSM
  Prijs€ 899,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstand35 mm
  LichtsterkteF1,4 – F16
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie13 elementen in 12 groepen, één FLD, twee asferische en vier SLD-elementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,19
  Optische beeldstabilisatieNee
  ScherpstellenHandmatig en autofocus, 30 cm tot oneindig
  Filtermaat67 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sony, Pentax, Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief665 gram/7,7×9,4 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Filters

Een dag op pad als professioneel autosportfotograaf met fotograaf Peter van Egmond