in

Review: Sony A7R IV


26 augustus 2019, 11:07

De resolutietopper van de A7-lijn is er nu in de vorm van de A7R IV. Grootste nieuws: een nieuwe sensor met maar liefst 61 megapixels. Maar er zijn nog meer verbeteringen, vooral op ergonomisch vlak. Is deze update de moeite waard?

Laten we eerlijk zijn: de meeste fotografen hebben geen 61 megapixels nodig. Toch heeft een dergelijke resolutie grote voordelen, ook als je niet dagelijks in de weer bent met levensgrote reclameposters. Het toverwoord is ‘croppen’. De sensorresolutie is vergeleken met het vorige model toegenomen met vijftig procent, en dat geeft je enorm veel vrijheid bij achteraf bijsnijden. Ook kun je de aps-c-modus inschakelen, waarbij je nog altijd 26 megapixels overhoudt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is uitstekend te noemen. Details, weergave van kleuren en tonaliteit, contrast en dynamisch bereik zijn topklasse. Op dit vlak positioneert deze A7R IV zich weer aan de top van het segment. En mochten 61 megapixels nóg niet genoeg zijn, dan is er een modus waarin zestien beelden tot één geheel van 240 megapixels worden gecombineerd. Natuurlijk werkt deze functie vooral goed vanaf statief.

De nieuwe sensor is de grote troef van deze IV, maar ook op andere vlakken zijn verbeteringen doorgevoerd. Sony heeft bijvoorbeeld nog eens goed gekeken naar de ergonomie en de positie en uitvoering van de verschillende knoppen. Deze zijn hier en daar verplaatst én groter/dieper geworden. In de praktijk voelt de camera nu een heel stuk beter aan. De bediening is trefzekerder en intuïtiever en ook de grip is verbeterd. In vergelijking met bijvoorbeeld een A7 III is deze A7R IV de fijnere camera.

Laten we ook de zoeker niet vergeten. De hogere resolutie van 5,7 megapixels werkt in de praktijk net een stukje fijner. Overigens zit deze A7R IV daarmee op hetzelfde niveau als de concurrenten Panasonic S1 en S1R. Natuurlijk zijn er ook punten waarop de A7R IV nog een stukje verder verbeterd zou kunnen worden. Zo wachten veel Sony-fotografen op een volledige touch-interface en willen filmers graag werken in 4K 60p. Mogelijk reserveert Sony die laatste mogelijkheid voor de toekomstige A7S III. De autofocusprestaties zijn volledig bij de tijd: de realtime Eye-AF (ook bij dieren) en realtime tracking werken uitstekend. De A7R IV is even snel als zijn voorganger: 10 beelden per seconde. Gezien de resolutietoename is dat erg netjes.

Conclusie

Al met al is deze Sony A7R IV een uitstekende camera. De hoge resolutie is ideaal als je wilt croppen en biedt een prachtige beeldkwaliteit. De ergonomie en uitvoering zijn ook een stuk verbeterd. Hoewel kostbaar, is deze A7R IV een meer dan waardige update tegenover de A7R III.

Plus- en minpunten
61 megapixels ideaal voor croppen
Uitstekende beeldkwaliteit
geen 4K 60p

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,6

Specificaties

  ModelSony A7R IV
  Prijs€ 4.000,- (body)
  LeverancierSony Nederland, www.sony.nl
  SensorExmor R cmos-sensor, 61 megapixels, fullframe
  Resolutie9504×6336
  Videoresolutie3840×2160
  Lichtgevoeligheidiso 100-32000 (uitbreidbaar)
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatjpg, raw
  Meegeleverd geheugengeen, SD (2x)
  Soort lenzenSony E
  Verlengingsfactor1x tov 35 mm
  Scherpstellenhybride AF (contrast- en fasedetectie), handmatig
  Zoekerelektronisch, 5.760.000 pixels
  LCD-monitor7,5 cm, kantelbaar tft-touchscreen
  Gewicht/ Afmetingen body665 gram/128,9×96,4×77,5 mm

Wat is de bulb-stand en wat kun je ermee?

Zo gebruik je kleur en scherpte in Lightroom!