in

Review: Sony Alpha 5000


11 februari 2014, 13:51

De nieuwe Sony Alpha 5000 is de vervanger van de Nex-3N, een echte instapcamera, met goede kwaliteit testopnames.

De Sony 7 en 7r fullframe systeemcamera’s lieten zien dat Sony anders durft te ontwerpen. Datzelfde geldt voor de bijzondere Q10 en Q100 modellen: camera’s zonder zoeker of display waar je smartphone die ontbrekende functies vervult. Dat er in die innovatiedrift wel eens een idee sneuvelt, is dan logisch.

ALPHA

Zo lijkt het erop dat Sony stopt met SLT camera’s. De technologie met de halfdoorlatende spiegel is ingehaald door de systeemcameratechniek van de Nex-camera’s. Om naamsverwarring te voorkomen, wordt er voor alle nog komende modellen met verwisselbare objectieven uitsluitend de naam Alpha gebruikt. Een naam die Sony vroeger reserveerde voor de grotere reflexachtige modellen.

SENSOR

Deze nieuwe Sony Alpha 5000 is de vervanger van de Nex-3N en heeft de bekende Sony E-mount vatting. Hij kreeg een 20 megapixel aps-c formaat cmos-sensor, met dezelfde Bionz X beeldprocessor als de high-end Sony A7.

INSTAPCAMERA

De Alpha 5000 is een echte instapcamera. Verwacht hier geen revolutionaire specs op de doos. Met 1080p met 25 bps en 3,5 bps burstmode zonder continu autofocus is de camera echt bedoeld voor de beginnende fotograaf, die op dat gebied nog geen al te hoge eisen stelt.

BEDIENING

De bedieningsknoppen bovenop spreken dezelfde beginnende fotograaf aan. Een rustige interface met een aan-uitknop, een zoomring en twee knoppen voor foto en film. De Alpha 5000 heeft een mooie en begrijpelijke menu-interface. Bij de verschillende belichtingsmodi geeft het een ultrakorte uitleg, inclusief een voorbeeldfoto. Handig voor de beginner.

DRAAIKNOP

Helaas ontbreekt een draaiknop om snel van belichtingsprogramma te wisselen. Natuurlijk is dat geen enkel probleem als je de camera altijd op volautomatisch zet. Maar om te switchen naar diafragmavoorkeuze of een motiefprogramma, zul je even een menu in moeten duiken.

LICHT

De body is compact en met 269 gram erg licht. De handgreep geeft een fijne en goede grip. De kitlens schuift in de ruststand erg handzaam naar binnen, zodat je de camera probleemloos kunt opbergen in je tas of jaszak.

ZOOM

In- en uitzoomen kun je met de traditionele zoomring rond de ontspanknop of met de schakelaar aan de zijkant van de lens. Echt heel snel gaat dat zoomen overigens niet.

SCHERM

Het scherm is 180 graden kantelbaar en scharniert aan de bovenkant, lekker makkelijk voor selfies. Het scherm heeft met 460.000 pixels niet wat je noemt een high-res uitstraling. Maar het voldoet, ook bij wat meer omgevingslicht.

WIFI EN APPS

Dankzij de ingebouwde wifi en nfc-chip kun je snel foto’s uploaden naar je smartphone en delen. De camera heeft een aantal ingebouwde applicaties. Je kunt ze ook in de Sony winkel gratis downloaden of kopen. De prijs verschilt per app. In onze praktijktest bleek overigens dat foto’s bewerken en delen met een smartphone toch gemakkelijker en sneller gaat.

TESTOPNAMES

De testopnames die we met het toestel maakten, waren voor deze prijsklasse goed van kleurtoon, verzadiging en scherpte. De ruisonderdrukking was soms wat al te overijverig, waardoor de scherpte dan iets terugliep. De verscherping in de camera iets omhoog zetten, verhielp dat meteen.

Plus- en minpunten
aps-c sensor
180 graden kantelbaar scherm
ingebouwde wifi met nfc
ingebouwde en te downloaden camera apps
geen touchscreen
geen belichtingsmodus draaiwiel
trage zoom met kitlens
geen externe microfoon
geen hoofdtelefoonaansluiting

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,7

Specificaties

  ModelSony A5000
  Prijs€ 499,- (body plus 16-50mm objectief)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  Sensor15,6×23,5 mm aps-c formaat cmos-sensor, 20 megapixel
  Resolutie5456×3632, 3872×2576, 2736×1824
  Videoresolutie1920x1080p, 25 bps en stereo 1920x1080i, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-16.000 en automatisch
  Burstratemax 3,5 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 verschillende compressies), avhcd, h.264/mp4
  Meegeleverd geheugengeen, sd
  Soort lenzenSony E-vatting
  Verlengingsfactor1,5x tov 35mm
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor180 graden kantelbaar 3 inch lcd-scherm, 460.800 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body269 gram/10,9×6,2×3,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotograferen in de Biesbosch

Photoshop: Contrast toevoegen