in

Review: Sony Cyber-shot RX100 III 


19 augustus 2014, 10:44

Een reflexbezitter is altijd op zoek naar de ideale compact voor erbij. Klein genoeg voor in je zak, zonder al te veel in te leveren op de prestaties. De Sony RX100 Mark III is veelbelovend.

Natuurlijk is die compact niet bedoeld om je reflex te vervangen. Maar vooral om als je die zware cameratas niet bij je hebt, toch onderweg die perfecte plaat te schieten. De RX100 serie kent al twee succesvolle voorgangers. Deze Mark III voegt drie belangrijke verbeteringen aan het concept toe.

Lichtsterk

De belangrijkste is het lichtsterke objectief dat omgerekend naar kleinbeeld van 24 naar 70 mm zoomt. Dat is wel een stukje minder dan de 100 mm van de voorgangers. Maar het nieuwe objectief heeft in de groothoekstand met F 1,8 en in de lichte telestand (F 2,8) een indrukwekkende lichtgevoeligheid. De RX100 III heeft voor een compact een flinke 1-inch sensor. Dankzij die grotere sensor en dat lichtsterke objectief komen er als je dat wilt opnames met een mooie beperkte scherptediepte uitrollen. Iets wat je natuurlijk al van je reflex gewend bent.

Betere blik

De tweede belangrijke verbetering bij deze Mark III is de ingebouwde elektronische zoeker. Veel gevorderde fotografen laten compactcamera’s links liggen, omdat in de volle zon het display nauwelijks zichtbaar is. Dan wordt het meer mikken en klikken in plaats van gedetailleerd je compositie bepalen. De zoeker zit slim verborgen in de body en je klikt hem er pas uit als je hem nodig hebt. Dat houdt de camera natuurlijk lekker compact. De zoeker is helder en gedetailleerd, net als de meeste zoekers van Sony. Een handige optie is de mogelijkheid om met de zoeker je compositie te bepalen, terwijl zodra jij je oog van de zoeker afhaalt het grote scherm achterop de camera alle belangrijke instellingen van dat moment laat zien. Erg handig!

Kwaliteit

De derde verbetering in de Mark III is de snellere Bionz X-beeldprocessor. Die levert vooral bij video veel hogere data rates op. Dat vraagt uiteraard wel om een snelle geheugenkaart. De camera wil nog wel eens bij de hogere iso-waardes bij jpeg in de standaardsetting de ruis wat al te rigoureus wegpoetsen. Die waarde wat behoudender instellen of in raw fotograferen, zorgt ook in de hogere iso-waardes voor evenwichtige, scherpe opnames. Bij de lage iso-waardes presteert de sensor in combinatie met het vernieuwde objectief meer dan voorbeeldig.

Populair

De camera heeft een stevige introductieprijs. Maar onze verwachting is dat de camera zodra de prijs wat zakt gezien z’n specs en prestaties een erg populair item in de winkels gaat worden.

Plus- en minpunten
mooie compacte body
lichtsterk (omgerekend) 24-70 mm objectief met optische beeldstabilisatie
ingebouwde evf
wifi en nfc
kantelbaar 3 inch lcd-scherm
macro tot 5 cm
10 bps burstmode
ingebouwd automatisch grijsfilter
bedieningsring voorzijde objectief
geen touchscreen
geen aansluiting hoofdtelefoon of microfoon
geen grip

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSony RX100 Mark III
  Prijs€ 849,-
  Leverancier www.sony.nl, tel. 020-6581888
  Sensor8,8×13,2 mm 1 inch exmor cmos-sensor, 20 megapixel
  Resolutie5472×3648, 3888×2592, 2736×1824
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps
  Lichtgevoeligheidiso 125-25600 (en automatisch)
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatjpeg (3 verschillende compressies), raw, avchd, mp4
  Objectiefomgerekend naar 35 mm: 24-70 mm, F 1,8-F 2,8
  Scherpstellencontrast autofocus, handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, 1.440.000 pixels
  LCD-monitor3 inch 225 graden kantelbaar lcd-scherm, 1.228.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body290 gram/10,1×5,8×4,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Designkit Olympus PEN E-P5 en Olympus PEN E-PL6

Naaktfotografie: concept bedenken