in

Review: Sony Cybershot HX50V


6 augustus 2013, 10:00

Je gaat op reis, maar welke camera neem je mee? Sony probeert je met de Cybershot HX50V te verleiden om de fototas met die grote zware reflex en objectieven thuis te laten.

Sony benadert de vakantieganger met een wel héél aantrekkelijk aanbod. Een compact die met wat duwen zo in een ruime broekzak past. Bij het opstarten floept er een objectief naar buiten dat maar liefst een 30x optische zoom herbergt. Omgerekend naar kleinbeeld is dat een groothoek van 24 mm die door blijft zoomen tot maar liefst 720 mm. Gelukkig is er een optisch stabilisatiesysteem dat je opnamen een beetje beschermt tegen bewegingsonscherpte. Dat gevaar loert natuurlijk wel om de hoek als je zo extreem gaat inzoomen. Een kleine beweging van je hand zwiept dan immers je compositie meteen meters verder. Omdat het objectief niet heel lichtsterk is, zul je vaak voor de wat hogere iso-waarden moeten kiezen om snellere sluitertijden en dus scherpe opnamen te krijgen.
De Sony Cybershot HX50V biedt 20 megapixel op een nogal kleine 1/2,3-sensor. Voor een compact is dat een gebruikelijke sensormaat. Helaas geeft zoveel megapixels op een kleine sensor bij hoge iso-gevoeligheden echt problemen op het gebied van ruis. Boven de 400 iso begint ruis duidelijk roet in het eten te gooien.

Belichtingswieltje

De Sony Cybershot HX50V kun je uiteraard als klik-klak-klaar-camera gebruiken. Maar dankzij het pasm-belichtingswieltje voelen ook de wat gevorderde fotografen zich tot de camera aangetrokken. Zo kun je snel van belichtingsmethode wisselen. Met een ander draaiwieltje kun je vlug en nauwkeurig de belichting van een te lichte of donkere foto compenseren.
De Sony Cybershot HX50V heeft nog meer eigenschappen om misschien je ideale reisgenoot te worden. Gps geeft je de mogelijkheid om achteraf precies na te gaan waar je die prachtige plaat geschoten hebt. Dankzij de ingebouwde wifi en de Sony android- en iPhone-app kun je de geschoten opnamen ter plekke met de rest van de wereld delen. Met de app op je smartphone kun je de camera ook nog eens op afstand bedienen. De mogelijkheden hiervan zijn helaas wat basic. Naast in- en uitzoomen en je compositie bepalen, kun je uiteraard wel met je smartphone op afstand op precies het juiste moment afdrukken.

Plus- en minpunten
30x optische zoom
optische beeldstabilisatie
pasm-instelwiel
snelle autofocus
opladen via usb-adapter en kabel
beeldkwaliteit bij hoge iso
stevige prijs voor compact

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelSony Cybershot HX50V
  Prijs€ 439,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  Sensor1/2,3 Exmor cmos-sensor, 20 megapixel
  Resolutie5184×3888, 3648×2736, 2592×1944
  Videoresolutie1920x1080p, 50 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 12800 en automatisch
  Burstrate10 bps
  Opnameformaatraw, jpg (drie verschillende compressies), avchd/mp4
  Objectief4,3-129 mm (omgerekend 24-720 mm)
  Zoombereik30x optische zoom, 2x digitale zoom
  Scherpstellencontrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekergeen
  LCD-monitor3 inch tft-scherm, 921.600 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body272 gram/10,8×6,4×3,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: newborn fotografie

Variabel ND-filter: ideaal of toch niet?