in

Review: Sony FE 24-70mm f/2.8 GM


28 februari 2017, 10:00

Sony scoort de laatste jaren uitermate goed met hun high-end camera’s en sensoren. Helaas bleef het aantal top objectieven die met de resolutie van de sensoren matchte redelijk beperkt, tot vorig jaar!

Sony kondigde toen de G master serie objectieven aan. Een serie professionele lenzen die niet alleen de hoge resolutie van de high end sensoren aan kon, maar ook lichtsterk waren. De ketting is immers zo zwak als de sterkste schakel. Als gevorderde of professionele fotograaf wil je uiteraard niet alleen gedetailleerde opnames, maar ook die opnames kunnen schieten als er weinig licht is, eventueel voorzien van een mooie onscherpe achtergrond. Bokeh!

Middle of the road

24-70 zoomobjectieven zijn optisch gezien een beetje ondergeschoven kindje in een fototas. Door de vrij traditionele beeldhoek zul je ze niet vaak in prijswinnende opnames zien opduiken. En omdat ze niet extreem lichtsterk zijn kun je ook niet gebruik maken van imponerend weinig scherptediepte waardmee je onderwerp er uit springt. Ook de scherpte van dit type zoomobjectieven is, als je ze vergelijkt met vaste brandpunten, vaak een stuk minder.
Toch hebben bijna alle fotografen een 24-70mm in hun tas. Zeker fotojournalisten vinden het fijn om met dit objectief van licht groothoek naar licht tele te kunnen zoomen. Zonder van standpunt of van objectief te hoeven veranderen. Handig en snel!

Bouw

De 24-70mm is prachtig gebouwd, maar dat mogen we uiteraard ook wel met deze winkelprijs verwachten. Spatwater en stofdicht zoomt het objectief redelijk soepel in ongeveer 80 graden van 24 naar 70mm millimeter. Handmatig scherpstellen kan ook, met de smalle ring aan de voorzijde. Sony maakt hier gebruik van Focus by Wire. Dat betekent dat je niet een directe mechanische aansturing van je glaswerk hebt. Maar door de ring te draaien zet je de autofocusmotor aan het werk om handmatig scherp te stellen. Sommige videografen vinden dat lastig omdat je hierdoor lastiger precies kunt ‘focus pullen’.

Het objectief heeft geen optische beeldstabilisatie, en dat is jammer als jouw oudere body geen sensor beeldstabilisatie heeft. Wel weer heel handig is de ‘Focus on hold’ knop aan de linkerzijde van het objectief. Je kunt er tijdens het scherpstellen na het indrukken van de knop je scherpstelpunt mee vasthouden. Waarna je jouw compositie kunt vervolmaken en af kunt drukken. Nog fijner is dat je met de nieuwere body’s in het menu heel veel functies van de camera aan die knop kan toewijzen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je met de normale ontspanknop fotografeert en met de knop aan de zijkant van het objectief meteen kunt gaan filmen. Fotojournalisten kunnen die uitbreiding erg waarderen, omdat in het multimediale tijdperk film en foto net zo gewild zijn.

Het objectief is groot en zwaar! Ongeveer net zo zwaar als de Sony en Nikon varianten overigens. Maar omdat we de Sony A7 serie zo heel erg fijn vinden omdat de body’s zo heerlijk licht en compact zijn valt nu dat gewicht en formaat aan de voorkant extra op. Het maakt de combinatie een beetje topzwaar.

Beeldkwaliteit

Op het gebied van vertekening laat het objectief in de groothoekstand een redelijk grote vertekening zien, die we overigens bij wel meer 24-70mm objectieven zien. In de 35 en 50 stand is het objectief nagenoeg vertekeningvrij. Terwijl in de 70mm stand een kussenvormige vertekening optreedt. Gelukkig zijn dit soort vertekeningen redelijk goed te corrigeren. Met je body als je in Jpeg fotografeert of achteraf met je software als je in raw schiet.

De scherpte is in het het midden indrukwekkend, maar aan de randen vallen de resultaten bij open diafragma helaas tegen. Dat trekt wat bij als je een aantal stoppen diafragmeert, maar ook daar blijven de randen qua scherpte achter.

Plus- en minpunten
Lichtsterk standaard zoom objectief
Programmeerbare ‘Focus on hold’ knop
Focus by wire
Zwaar en groot in vergelijking met een Sony systeemcamera

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelSony FE 24-70mm f/2.8 GM
  Prijs€ 2249,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581888, www.sony.nl
  BrandspuntafstandFull frame gebruik 24-70mm Beeldhoek omgerekend bij APS-C gebruik: 36-105mm
  LichtsterkteF2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,24
  Optische beeldstabilisatieNee, stabilisatie in body
  ScherpstellenHandmatig en autofocus, 38 cm tot oneindig
  Filtermaat82mm
  Gemaakt voor sensorformaatFull frame en APS-C
  BeschikbarevattingenSony FE mount
  Gewicht/ Afmetingen objectief886 gram/8,7×13,6cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM geïntroduceerd

Dierentuin fotografie tips – Geduld is een schone zaak