in

Review Sony NEX-5T21 november 2013, 11:29

Met de Sony NEX-5T kondigde Sony de opvolger van de NEX-5R aan. De grote aps-c, 16 megapixel sensor bleef, het autofocussysteem kreeg een upgrade en NFC werd toegevoegd. Rudolf Dieben ging op pad met deze uitgebreide systeemcamera en vertelt wat hij ervan vind.

Systeemcamera

De laatste jaren is er een hele nieuwe trend op camera gebied aan het ontstaan, na de spiegelreflex en de compactcamera, de zogenaamde “systeemcamera”. Snoepen van twee walletjes: een compactecamera, maar wel de kwaliteit van een echte spiegelreflex camera. Ik moet eerlijk zeggen het systeem sprak mij wel aan, immers je word er soms wel een beetje gek van om de grote tas bij je te hebben. De compactcamera van vroeger gaf niet het beste resultaat, en voor het hap en snapwerk hebben we tegenwoordig de prima werkende smartphone in onze broekzak!
Dus toen ik het verzoek van Zoom.nl kreeg om de Sony NEX-5T te mogen gaan testen, was dit voor mij de kans om eens dit luxe probleem te lijf te gaan.

Ergonomie

Wat als eerste opviel bij het uitpakken van de doos, dat Sony er een echte handleiding bij heeft gedaan, Nee gelukkig niet zo’n klein boekje of CD met instructie van ‘zoek het maar uit’-begeleiding. De Sony NEX-5T voelde bij het uitpakken direct degelijk aan. Ik heb wel gelijk een riem bevestigd, omdat de body erg glad is en dat hij makkelijk uit je handen zou kunnen vallen.
Het bijgesloten standaard objectief is de 16-50mm F3,5-5,6 met een stalen mond. Wat ook als eerste opvalt is dat het objectief ten op zichte van de body erg groot is. Weinig knoppen aan de body, en het objectief heeft een draai zoomgedeelte.

Bediening en functies

Het menu is te bedienen door middel van de menuknop of het touchscreen wat een helder zicht geeft. Het basismenu geeft in eerste instantie zeven mogelijkheden voor instellingen van bijvoorbeeld helderheid, afspelen, opname modus, camera, beeldformaat, instellingen en applicaties. Deze camera heeft Wifi en NFC aan boord waarmee je heel snel je foto’s zo naar je smartphone kan overbrengen, en dit werkt prima en erg snel.

De instelmogelijkheden zijn in overvloed, ik zou papier te kort komen om ze allemaal te noemen. Persoonlijk vond ik de HDR en HDR Pntg (schilderij) stand erg leuk en ook van een zeer goede kwaliteit. De Sony NEX-5T maakte in een fractie van een seconde drie foto’s die in ongeveer 3 tot 4 seconden werden verwerkt tot een bijzonder resultaat. Natuurlijk de bracket van 0,3 EV waarbij hij drie foto’s maakt voor de juiste belichting geeft ook een prima resultaat. Tevens de mogelijkheid om ruim 7 foto’s per seconde te kunnen maken, is bij sportfotografie erg handig. Daar kan mijn huidige camera nog een puntje aan zuigen.
Zoals gezegd de 16,1 megapixels sensor uit de DSLR type van Sony doet het erg goed, en maakt prima opname. Of het nu jpg of raw opname waren, ze waren gewoon goed. Misschien de jpg iets te hard en fel van kleur, maar dit kan ook een smaak kwestie zijn.

Weinig licht

Wat absoluut is bijgebleven deze dagen was wel de zeer krachtige processor van Sony NEX-5T. Bij een iso van 25.600 (ja, dat is nog wel eens wat anders dan vroeger) kan je bijna in het donker scherpe foto’s maken. Zie het resultaat hier tijdens de presentatie van het Ginaf Rally Team voor Le Dakar 2014 te Ede

De opname zijn gemaakt in bijna een donkere hal vlak voor de grote presentatie, alleen twee kleine lampen onder de auto waren aanwezig, en als klap op de vuurpijl gewoon uit de hand leunend met mijn rug tegen een muur aan. Ik mag dan ook wel zeggen dat ik over deze eigenschappen van de Sony meer dan tevreden ben, hoe slechter het licht hoe meer de processor het naar zijn zin heeft heb ik het idee.

Een ander bijzonder punt is de (kleine) flitser, deze zet je apart op de body, en komt daarmee iets boven de lens uit. Dit geeft een zeer apart gezicht aan het geheel. Nadeel is wel dat je klapscherm niet meer 180° graden omhoog kan, hij blijft ongeveer op 160° graden staan. De kwaliteit van de flitser is echt goed. Zo klein apparaatje die zulke mooie opname binnen kon maken, in één woord top.

Zijn er dan ook mindere punten aan deze Sony NEX-5T? Ja. Persoonlijk vind ik de grip niet helemaal prettig, je hebt voor je gevoel aan je linkerhand te weinig houvast. Het in- en uitzoomen gaat prima, maar hiermee beweeg je de body wel veel. Wat ik meest gemist heb is de zoeker. Je kunt een elektronische zoeker bij kopen maar deze ziet er niet standaard bij. Je kijkt dus op het hoge resolutie beeldscherm. Omdat ik een (lees)bril heb, had ik weinig zicht op het scherm. Tevens vind ik persoonlijk dat je meer controle over de opname hebt als je door de zoeker kijkt. Bij het filmen heb je hier veel minder last van, en dan werkt de camera voor je houden op ooghoogte met je armen wat gestrekt veel prettiger. Ook hier kan ik zeggen gezien de film kwaliteit hoef je echt geen grote camera te gaan aanschaffen, want dit is gewoon super kwaliteit.

Conclusie

Na twee weken kan ik zeggen blij te zijn geweest om deze Sony NEX-5T aan de tand te hebben mogen voelen. Ik vind het een prima camera, de kwaliteit van de foto’s en afwerking van de body zijn meer dan bovengemiddeld. Hij voelt en ziet er uit als degelijke instrument. Persoonlijk zou ik zeggen geef mij de processor in een andere body. Ik miste namelijk de zoeker toch teveel. Laat die er nu bij Sony ook zijn!
Zoek je dus een compacte camera, maar wil je wel alle kwaliteit en instelmogelijkheden hebben van een DSLR? Vraag dan aan de Kerstman deze Sony NEX-5T onder de boom te leggen de komende feestdagen. Je zult zien dat ik niets te veel verteld heb!

Testfoto’s

Bijna tegenlicht en je ziet ook in de toch wel donkere delen detail.

Snel onderweg gemaakt bij Den Hoorn. Je ziet de mooie lijnen van de elektriciteitsmasten lopen, en uiteraard de regenboog. Alles detail klopt gewoon in deze foto. Sony NEX-5T, bedankt!

Hard licht en je ziet onder de bomen wat weinig detail, maar voor de rest een prima opname en scherpte.

Moeilijke opname in een gehele witte ruimte maar met de (kleine) flitser een prima opname gemaakt.

Niet de mooiste opname maar geeft wel goed de mogelijkheden van de Sony NEX-5T weer. Deze opname had ik vroeger niet in 1 keer kunnen maken en dat kan nu wel met deze Sony NEX-5T.

Wie is deze auteur?
Mijn naam is Rudolf Dieben. Ik werk met een Canon G10 en Nikon D3100 en soms een externe flitser. Verder gebruik ik soms voorzetlenzen en doe weinig aan bewerking van foto’s. Alleen rechtzetten, kleine kleurcorrecties en de foto’s beter uitsnijden. Ik ben iemand van de natuurlijke foto met zo weinig mogelijk aanpassingen. Opleiding was MTS Fotografie en Fotonica rond de jaren ’80. Ben nu werkzaam als accountmanager in de transportwereld en heb fotografie hobby. Kijk ook op mijn website.
Plus- en minpunten
grote aps-c sensor
snelle hybride autofocus
met de grote objectieven wordt het systeem minder handzaam
geen meegeleverde elektronische zoeker

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,5

Specificaties

  ModelSony NEX 5T
  LeverancierSony, tel. 020-6581911
  Sensor23,5×15,6 mm cmos, aps-c, 16 megapixel
  Resolutie4912×3264, 3568×2368, 2448×1624
  Videoresolutie1920x1080p, 50 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 25600 en automatisch
  Burstrate11 bps
  Opnameformaatraw, jpeg (2 compressies), avhcd, h.264/mp4
  Soort lenzenSony E-vatting
  Verlengingsfactor1,5x
  Scherpstellencontrast en fasedetectie autofocus
  Zoekergeen, optionele elektronische zoeker
  LCD-monitorkantelbaar 3 inch lcd-scherm, 921.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body218 gram/ 11,8×5,8×3,9 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Grijsverloopfilters van 84.5mm

Fotodokter: Tips voor architectuurfotografie in de nacht