in

Review: Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA


18 oktober 2016, 13:00

Sony maakt perfecte high-end body’s, zowel in het fullframe als aps-c-segment. Maar wat nog een beetje ontbrak, is een ruime keuze in het bijbehorende glaswerk.

Tot nu toe verleidde Sony fotografen voornamelijk om over te stappen met slimme adapters. Waardoor je jouw niet-Sony-glaswerk op de Sony A7 fullframe of bijvoorbeeld Sony A6300 body’s kon zetten. Zo kun je jouw dure Canon- of Nikon-objectieven gewoon gebruiken op de Sony E-mount. Al zaten daar wel wat haken en ogen aan. Autofocus was dan niet altijd even snel en betrouwbaar bijvoorbeeld.

Beter glaswerk

Sony legt de focus gelukkig nu ook op het eigen glaswerk. Met de G Master-serie zet het bedrijf een serie topobjectieven neer die kunnen wedijveren met de bekende traditionele cameramerken, al liggen de prijzen wel hoger dan bij de concurrenten. Dit Sony-objectief is een Zeiss-telg en legt de lat net zo hoog.

Een beauty

De Sony is stof- en spatwaterdicht. Het objectief voelt zoals hij geprijsd is: luxe, solide en prachtig afgewerkt. Zonder lyrisch te worden, een genot om in je handen te hebben. Opvallend is de diafragmaring, die veel camerafabrikanten inmiddels hebben wegbezuinigd. Je kunt daarmee heel snel het diafragma van volautomatisch tot volledig handmatig instellen. Natuurlijk kun je dat ook via je body doen, maar deze extra feature zal veel traditionele foto- maar ook nieuwe filmers aanspreken.

Video

Dat Sony erg sterk is op videogebied, blijkt maar weer uit de handige no-click schakelaar op het objectief. Daarmee voorkom je klikgeluiden op je audio track als je onder filmen het diafragma verdraait.
Scherpstellen doe je of autofocus of met de hand. Dat laatste gebeurt met de ‘focus by wire’ techniek. Er is dan geen directe mechanische koppeling tussen de scherpstelring en de lenselementen. Maar de ring stuurt via een elektronische koppeling de focusmotor aan. Daar moet je aan wennen,

Beeldkwaliteit

Sony bracht voor de E-mount al twee 50 mm-objectieven uit. Een betaalbare 50mm f1,8 en een high-end 55mm F1,8. Voor de A7RII, een 42 megapixel high-res fullframe body, is vaak het objectief de zwakste schakel. En juist voor deze groep fijnproevers is dit objectief ontworpen.
De optische resultaten liegen er niet om. Bij F 1,4 is het objectief in het centrum ragscherp en blijven de randen nog wat achter. Maar al bij F 2,0 scoren zowel het centrum van het beeld als de randen uitstekend. De bokeh, de onscherpte op de voor- en achtergrond, vonden wij boterzacht prachtig. Al is dat toch een vrij persoonlijke kwestie. Chromatische aberratie en lichtafval zijn nauwelijks aanwezig. Conclusie? Een prachtig pro objectief, met een professioneel prijskaartje.

Plus- en minpunten
lichtsterk standaardobjectief
11 diafragmabladen
prachtige bokeh
automatisch en handmatig diafragma
focus by wire

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,3

Specificaties

  ModelSony Planar T* FE 50mm F1.4 Z
  Prijs€1799,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581888, www.sony.nl
  Brandspuntafstandfullframe gebruik 50 mm omgerekend bij aps-c: 75 mm
  LichtsterkteF 1,4
  Aantal diafragmalamellen11
  Objectiefconstructie12 elementen in 9 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,15
  Optische beeldstabilisatienee, stabilisatie in body
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Filtermaat72mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenSony FE-mount
  Gewicht/ Afmetingen objectief778 gram/8,3×10,8cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 tips voor macrofotografie in de herfst

Wat zijn de verschillen tussen de Sony A7 systeemcamera’s?