in

Review: Sony RX1R II


12 januari 2016, 15:15

Voor straatfotografie is een fullframe reflex tamelijk opzichtig. Terwijl je één ding niet wilt als straatfotograaf: Opvallen! Is de Sony DSC RX1R II de ultieme straatcompact?

Natuurlijk kun je ook een minicompact inzetten, maar dan mis je twee belangrijke dingen. Ten eerste is de beeldkwaliteit met een grote sensor veel hoger. En uiteraard het verschil in scherptediepte. Als je met een fullframe sensor fotografeert kun je bij volle opening gebruikmaken van een mooie ‘bokeh’. Met alleen je onderwerp scherp en de voor- en achtergrond wazig, krijgt je straatportret meteen een imponerende impact.
De RX1R II heeft alle eigenschappen die de straatfotograaf zoekt. De kleine body is onopvallend en flink kleiner dan fullframe compact concurrent Leica Q. In de camera zit dezelfde 42 megapixel fullframe sensor als in de A7R II systeemcamera, Sony’s vlaggenschip. Die sensor geeft een hoge resolutie, grote scherpte en groot dynamisch bereik. En bij weinig licht nog hoge contrasten kunnen weergeven, is een groot pluspunt voor de straatfotograaf.

EVF en autofocus

Nog zo’n plus is de uitstekende elektronische zoeker. Moest je bij de RX1R nog flink in de buidel tasten voor een optionele optische of een elektronische zoeker, nu zit er gewoon een mooie heldere inschuifbare EVF gemonteerd. En als je op straat onopvallend wilt fotograferen en ook je compositie onder alle omstandigheden goed wilt bekijken, is een optische of elektronische zoeker eigenlijk een must. Het deels kantelbare scherm is helder en scherp, helaas geen touchscreen.
De autofocus kreeg ook een flinke upgrade. Met 399 fasedetectiepunten die 60 procent van je compositie beslaan is versie II een stuk sneller. Ook bij minder licht stelt hij goed scherp.

Variabel low pass-filter

Sony haalt bij de sensor een slimme truc uit. Het filter dat normaal moiré in je beelden tegenhoudt, maar daardoor iets minder scherpe beelden oplevert, kun je gefaseerd inschakelen.
Vooral in raw valt de rijke toonschaal op. Genoeg ruime om grote contrasten te overbruggen. Niet spectaculair voor een high-end fullframe reflex, wel voor een uiterst handzame compact. De sensor kreeg een enorme upgrade, het Zeiss 35mm f2,0 objectief echter niet. Het centrum van het beeld levert uitstekende resultaten, de randen blijven helaas wat achter. Sony levert op dit moment de betere sensoren, maar heeft zelf niet een heel uitgebreide lijn premium glaswerk. Met een voor deze nieuwe sensor geoptimaliseerd objectief zou dit wel eens de ultieme straatcompact kunnen zijn.

Plus- en minpunten
fullframe sensor, 42 megapixel
mooi gebouwde compacte body
lichtsterk Zeiss 35 mm F 2,0 objectief
elektronische zoeker
kantelbaar scherm
snelle AF, 399 fasedetectie AF-punten
geen verwisselbare objectieven of zoommogelijkheid
geen 4K-video
geen aanraakscherm
geen sensor- en optische beeldstabilisatie
beperkte accuduur, 220 opnames
stevige prijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8

Specificaties

  ModelSony DSC RX1R II
  Prijs€ 3499,-
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  Sensor24×36 mm fullframe Exmor sensor, 42 megapixel
  Resolutie7952×5304, 5168×3448, 3984×2656
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo
  Lichtgevoeligheidiso 100-25600 en automatisch
  Burstratemax. 5 bps
  Opnameformaatraw, jpg (3 verschillende compressies), avchd/xavc s/mp4
  Objectief35 mm F 2,0, geen optische zoom
  Meegeleverd geheugengeen, 1 sd-slot
  Scherpstellenfasedetectie en contrast autofocus (enkelvoudig, continu), handmatig
  Zoekerelektronische zoeker, oled, 2.400.000 pixels
  LCD-monitorbeperkt kantelbaar 3 inch tft-scherm, 1.228.800 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body480 gram/11,3×6,5×7,2 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Bewust bewogen

Vrij werk fotograferen voor je portfolio