in

Review: Sony SLT-A99


19 maart 2013, 10:05

Sony’s nieuwe topreflex is type SLT. Met opklappende spiegel: dus meer beelden per seconde, maar zonder optische zoeker. Elektronische zoekers zijn de toekomst, claimt Sony.

Fullframe troefkaart

Vier jaar geleden was er al een fullframe reflex van Sony, de Alpha 900, toen nog een traditionele spiegelreflex. De nieuwe SLT-A99 heeft net als alle nieuwe reflexen van Sony het SLT-systeem (Single-Lens Translucent). Een lichtdoorlatende spiegel leidt een deel van het beeld naar de autofocussensor. Zonder opklappende spiegel blijft de autofocus continu doorwerken, waardoor je meer foto’s per seconde kunt schieten. Sony maakt als enige deze SLT-body’s.
Door de SLT techniek heb je geen spiegelhuis en dus ook geen optische zoeker. Dat is voor veel (semi)professionele fotografen, een gemis. We geven het toe, deze OLED elektronische zoeker is de beste die we tot nu toe hebben gezien. Zowel qua helderheid als scherpte. Maar het is nog niet de kwaliteit van een grote heldere optische zoeker. Bij het filmen heeft de techniek wel grote voordelen. Zo heb je door de zoeker een goed beeld wat je filmt en de autofocus werkt tijdens het filmen vlot. Filmers zullen de aansluiting voor microfoon, koptelefoon en de niet-gecomprimeerde HDMI-uitgang ook prettig vinden.

Autofocus

De SLT-A99 heeft slechts 19 autofocuspunten, allemaal geconcentreerd in het midden van het beeld. Dat maakt de camera minder geschikt voor snel bewegende onderwerpen die door je zoekerbeeld vliegen. Daarbij komt dat de elektronische zoeker in de snelste continustand het aantal beelden per seconde niet helemaal kan bijbenen.
De Sony kan in combinatie met een aantal objectieven de scherpstelpunten van de autofocussensor combineren met de autofocuspunten die geïntegreerd zijn op de beeldsensor. De body heeft meer bijzondere features. Zo kun je een scherpstelpunt zoeken tussen bepaalde afstanden. Handig! Al werkt het vooralsnog met een beperkt aantal objectieven.
De A99 body biedt een solide pro indruk met goede ergonomische eigenschappen: programmeerbare functietoetsen, twee draaiwielen, een joystick, de nieuwe multi selector schakelaar en de handige quick navi pro interface. Er is een naar alle kanten draaibaar 3inch-scherm, iets dat de concurrentie nog steeds heeft laten liggen. De beeldkwaliteit op het gebied van scherpte, ruis en dynamisch bereik is praktisch vergelijkbaar met de concurrentie.

Plus- en minpunten
Fullframe sensor
Draaibaar 3 inch lcd-scherm
Ingebouwde (sensor)beeldstabilisatie en stofreductie
Dubbel sd-lot
Stereo microfooningang
Beperkt focusgebied
Weinig focuspunten
Elektronische zoeker houdt snelle continustand niet bij

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,4

Specificaties

  ModelSony SLT-A99
  Prijs€ 2799,- (body)
  LeverancierSony, tel. 020-6581911, www.sony.nl
  SensorFullframe cmos, 23,9×38,8 mm, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3936×2624, 2640×1760
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps
  Lichtgevoeligheidiso 100 – 25600 en automatisch
  Burstrate6 bps met volledige AF
  Opnameformaatraw, jpeg (fine, standard), avchd, mp4
  Meegeleverd geheugensd en memorystick pro
  Soort lenzenSony A vatting
  Scherpstellenddl, fasedetectie autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  ZoekerElektronisch, 2.359.000 pixels OLED
  LCD-monitordraaibaar 3 inch tft lcd-display, 1.229.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body812 gram/14,7×11,1×7,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Tamron SP 70-200mm F2,8 Di VC USD

Fotodokter: Belichting