in

Review: Spyder 4Pro22 april 2014, 09:59

Maurice Hertog had last van donkere foto’s maar op zijn computer zagen ze er goed uit. Hij besloot zijn computerscherm te kalibreren met de Spyder 4Pro

Monitor kalibreren met de Spyder 4Pro

Ik had een mooie foto op Facebook gezet die ik gemaakt had tijdens een workshop in België. Daarop kreeg ik van de workshopleider het commentaar dat de foto wel erg donker was. Dat was gek, want in Lightroom en op mijn scherm zag hij er prima uit! Uiteindelijk raadde hij me aan om mijn scherm eens te laten kalibreren, een term waar ik toendertijd nog nooit van gehoord had.
Flash forward naar een jaar later, ik stond in een camerawinkel en zag de Spyder 4Pro liggen. Terugdenkend aan dat gesprek van toen en wetend dat deze al een tijd op mijn verlanglijstje staat, mocht de verkoper hem meteen inpakken voor me.

Beeldschermkalibratie

Beeldschermkalibratie en kleurmanagement zijn een vak apart. Je kunt er heel technisch induiken en soms nog geen idee hebben wat er nou precies gebeurd. In ieder geval is mij het belang van beeldschermkalibratie en kleurenmanagement wel duidelijk geworden, zeker toen ik de resultaten zelf zag. Zelfs hele goede (en dure) beeldschermen veranderen in de loop van de tijd hun kleur. Tegelijkertijd heeft elk beeldscherm zijn eigen standaarden, waardoor elke foto op een ander beeldscherm anders uitziet. Die eigen standaarden en de kleurveranderingen over de tijd zorgen er voor dat je hooglicht – en schaduwcorrecties niet meer juist weergegeven worden. Door kallibratie worden beeldschermen naar een algemene standaard gebracht en kun je dus altijd terug naar die standaard. Hierdoor kun je met vertrouwen je foto’s blijven bewerken, printen, publiceren op internet en naar een vaklab sturen.

Datacolor Spyder serie

Ik heb zelf de Spyder 4Pro gekocht, maar Datacolor biedt zijn vierde versie van deze kallibratietool aan in de Express, Pro en Elite variant. Buiten het verschil in prijs kunnen de drie apparaten elk wat extras, zo kan de Express geen omgevingslicht meten ten opzichte van de Pro en kan de Elite meerdere beeldschermen automatisch kalibreren en herkalibreren. Dit kan de Pro weer niet, daar is het een handmatig proces.
Het installeren en kalibreren zelf is heel simpel. Je gebruikt de bijgevoegde software CD die je door de stappen heen laat lopen, je hoeft alleen maar de instructies te volgen. Op het juiste moment steek je de Spyder in, waarna deze een meting van het omgevingslicht neemt. Op basis daarvan start de kallibratie en wordt je gevraagd om de Spyder op een bepaalde plaats voor je beeldscherm te hangen. Een klein contragewichtje helpt om hem op zijn plaats te houden. Aan het einde van het proces mag je de Spyder terugzetten in zijn houder en krijg je de voor- en na situatie te zien. Voor mij was dit echt een eye openener.

Herkalibreren

De Spyder zelf laat je gewoon ingestoken en in de bijgeleverde dock op je burau staan. Elk half uur neemt de sensor een meting van het omgevingslicht. Als dit erg veranderd, krijg je automatisch een signaal dat je moet herkalibreren. Bij mijn Mac wordt het Spyder logo rood bovenin het scherm, teken dat ik moet herkalibreren. Dat duurt dan even 5 minuten, maar dan weet je ook dat je scherm weer helemaal helder is. Het enige nadeel is als je scherm in een lichte omgeving staat. Ik heb een groot raam vlakbij mijn scherm en Spyder adviseerde een lichtscherm om mijn monitor heen. Ik schrok wel van de prijzen van die dingen, dus voorlopig moet ik gewoon extra verduistering gebruiken overdag en laat ik de Spyder extra helderheid instellen op mijn scherm ter compensatie. Sinds de komst van de Spyder heb ik als zeker 4 foto’s herbewerkt en opnieuw gepubliceerd, omdat ze eigenlijk te donker waren. Wat dat betreft heeft de Spyder zijn geld al terugverdiend!

Meer informatie

naam DataColor Spyder 4 Pro
website spyder.datacolor.com
prijs € 145,-
verkrijgbaar diverse fotowinkels

Wie is deze auteur?
Ik ben Maurice Hertog, landschapsfotograaf uit het Zuidlimburgse Heuvelland. Ik ben altijd op zoek naar kleuren en sfeer om zo de schoonheid van het landschap vast te leggen. Kijk op mijn website voor mijn portfolio en mijn workshop aanbod! Ook ben ik actief op Facebook.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7x Fotograferen tijdens Pasen

Fotodokter: Raw, JPG of DNG?