in

Review: Tamron 14-150mm F3,5-5,8 Di III


28 oktober 2014, 10:00

Micro Four Thirds-camera’s krijgen steeds meer voet aan de grond. Dat maakt ze natuurlijk interessant voor onafhankelijke objectievenfabrikanten zoals Tamron om ook glaswerk voor dit systeem te ontwikkelen.

Het is Tamrons allereerste MFT-objectief. Het zoombereik van deze lens is met 10,7x optische zoom vooral bedoeld voor fotografen die niet continu objectieven willen wisselen. Gewoon zonder na te hoeven denken (omgerekend naar kleinbeeld) van 28 naar 300 mm kunnen zoomen op je vakantie of dagtrip zonder bang te hoeven zijn of je die groothoek of telelens wel bij je hebt.

Kwaliteit

Dit soort objectieven zijn vooral niet bedoeld om de allerhoogste beeldkwaliteit te halen. Anders had je vast vier verschillende vast brandpunt objectieven in je tas gestopt. Het gemak dient hier de mens en daar mag best iets tegenover staan.

Ontwerp

Toch heeft Tamron zich van haar beste kant laten zien. Het objectief is mooi afgewerkt en licht van gewicht. In het objectief vonden een low dispersion, twee anomalous dispersion, twee molded-glass asferische en een hybride asferisch element een plek. Een redelijk gecompliceerde constructie van 17 elementen in 13 groepen. Bijzonder lichtsterk is de lens niet.

Beeldstabilisatie

Opvallend genoeg is hij niet voorzien van de optische beeldstabilisatie die Tamron bij de aankondiging wel had beloofd. Als je een Olympus body hebt, is dat niet erg, die zijn immers voorzien van sensorstabilisatie. De meeste Panasonic body’s hebben die luxe helaas niet en dan is optische beeldstabilisatie in het objectief een welkome feature. De Panasonic Lumix G Vario 14-140mm F3.5-5.6, met wie deze Tamron concurreert, heeft bijvoorbeeld wel een optische beeldstabilisatie ingebouwd.

Snel en stil

Een belangrijk onderdeel van het objectief is de stappenmotor. Niet alleen zorgt deze autofocusmotor ervoor dat het objectief snel en nauwkeurig scherpstelt. Ook het bijna ontbreken van geluid van deze motor tijdens het scherpstellen maakt onopgemerkt fotograferen een stuk makkelijker. Maar ook tijdens het filmen is het bijna geluidloos scherpstellen een weldaad.

Beeld

Bij open diafragma heeft het objectief wel wat last van vignettering. Twee stoppen diafragmeren lost dat probleem grotendeels op. De scherpte in het midden is over het hele zoombereik goed, al tekent het objectief in de 150mm-telestand wel wat zachter. De scherpte in de hoeken is, zoals te verwachten met dit soort compacte telezooms, bij open diafragma flink minder dan in het centrum. Maar ook hier helpt twee stops diafragmeren als je wilt profiteren van de optimale scherpte. Vertekening is aanwezig, maar valt wel binnen de toleranties voor dit soort lange zoomlenzen in deze prijsklasse. Wat we wel missen is de optische beeldstabilisatie, vooral voor bezitters van Panasonic MFT body’s.

Plus- en minpunten
groot zoombereik
meegeleverde zonnekap
stille en snelle autofocus
geen optische beeldstabilisatie
vignettering bij open diafragma
redelijk stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,3

Specificaties

  ModelTamron 14-150mm F3,5-5,8 Di III
  Prijs€ 449,-
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand14-150 mm (28-300 mm omgerekend naar 35 mm)
  LichtsterkteF 3,5-F 5,8
  Aantal diafragmalamellen7
  Objectiefconstructie17 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,26
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 50 cm tot oneindig
  Filtermaat52 mm
  Gemaakt voor sensorformaatMFT
  BeschikbarevattingenMFT
  Gewicht/ Afmetingen objectief285 gram/6,3×8,0 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Velbon Ultra Stick Super 8

Macrofotografie met je iPhone