in

Review: Tamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD


28 juli 2019, 14:31

Tamron komt met een bijzonder objectief op de markt: een 35-150 mm ‘Portrait Zoom’. Kenmerken: een groot en veelzijdig bereik én een mooie lichtsterkte (F 2,8-4). Op papier belooft dit heel wat, maar hoe presteert deze nieuwe Tamron in de praktijk?

Een aantal jaren geleden was een dergelijk objectief al snel een zouteloos compromis, waarbij geen enkele brandpuntsafstand optimale resultaten leverde. Deze Tamron is van een heel ander kaliber. In feite verenigt dit objectief vier, vijf of zes verschillende brandpuntsafstanden in zich, die stuk voor stuk de kwaliteit leveren die je bij een vergelijkbare ‘prime’ zou mogen verwachten. Dit betekent dat je een erg veelzijdig objectief in handen hebt, waarmee je in talloze situaties uitstekend uit de voeten kunt. Alle ‘bekende’ portretbrandpuntsafstanden zijn bijvoorbeeld aanwezig: 35 mm, 50 mm, 85 mm, 105 mm, 135 mm en 150 mm. Die brandpuntsafstanden staan overigens ook allemaal op het objectief vermeld. Het objectief leent zich uiteraard ook voor reportagefotografie, reisfotografie, close-ups en het lichtere telewerk. Voor veel fotografen is dit dus een prettig allroundobjectief.

Extra marge

Deze Tamron is ook fijn lichtsterk, waarbij natuurlijk gezegd moet worden dat de maximale diafragmaopening bij inzoomen kleiner wordt. Toch is F 4 bij een brandpuntsafstand van 150 mm helemaal niet verkeerd, zodat je prima uit de voeten kunt bij minder licht. Bovendien heeft de Tamron ook nog beeldstabilisatie aan boord, waardoor je indrukwekkend lang uit de hand kunt fotograferen zonder scherpte te verliezen. In de praktijk heb je die extra marge vaker nodig dan je misschien denkt. De lichtsterkte biedt ook de mogelijkheid om je onderwerpen van de achter- en voorgrond te scheiden. Dit werkt op alle brandpuntsafstanden, want ook F 4 geeft bij 150 mm een fraaie achtergrondonscherpte, zeker bij close-ups.

Het objectief is verkrijgbaar met Nikon- of Canon-vatting en is te gebruiken op zowel fullframe- als aps-c-body’s. Het ontwerp is in lijn met andere Tamron-producten en straalt kwaliteit uit. De matte tinten, gecombineerd met de zilveren ring, zorgen voor een zakelijke maar zeer fraaie uitstraling. Het objectief is prima in balans met een gemiddelde dslr. Op een Nikon D810 bleek het een fijne combinatie. Scherpstellen gaat lekker snel en nauwkeurig. De tekening is mooi detail- en contrastrijk. De scherpte is prima in orde, zowel in de groothoekstand als bij de langere brandpuntsafstanden. Er is wel wat vignettering aanwezig, maar die verdwijnt vrij snel als je diafragmeert naar F 5,6 of F 6,3. Natuurlijk is dit ook prima in de nabewerking te corrigeren.

Conclusie

Optisch zit het dus wel snor. Daardoor is deze Tamron een waardig alternatief voor een tas vol met primes, én bijvoorbeeld een uitstekende opvolger voor je kitlens als je genoegen neemt met 35 mm groothoek in ruil voor meer telebereik.

Plus- en minpunten
Groot en veelzijdig bereik
Optisch erg goed
Vignettering bij volle opening

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelTamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD
  Prijs€ 899,-
  LeverancierTranscontinenta, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand35-150 mm
  LichtsterkteF 2,8-4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 14 groepen
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon F, Canon EF
  Gewicht/ Afmetingen objectief796 gram/126,8×84 mm

Leer je histogram lezen!

Simpel uitgelegd: zo kies je de juiste witbalans!