in

Review: Tamron SP 15-30MM F/2,8 Di VC USD


5 januari 2016, 09:46

Tamron kennen we van budgetalternatieven voor eigen merk-objectieven. Deze 15-30 mm heeft meer ambities: fullframe, lichtsterk, optische beeldstabilisatie én aantrekkelijk geprijsd. Maakt Tamron dat waar?

Het objectief ziet er solide en mooi gebouwd uit. Opvallend is de bolling van het frontglas, die filters plaatsen onmogelijk maakt. Dat zullen vooral landschapsfotografen betreuren. Het objectief heeft een vaste geïntegreerde zonnekap, die het glas goed beschermt tegen onbedoeld invallend zonlicht en natuurlijk ook tegen stoten en krassen.
De zoomring draait wat stroef, wat storend kan zijn als je inzoomt tijdens het filmen. De scherpstelring werkt wel soepel en zonder spelling. Met een comfortabele 120 graden-slag van oneindig tot de kortste instelafstand van 28 cm kun je als je dat zou willen handmatig scherpstellen. De autofocusmotor, die Tamron Ultrasonic Silent Drive noemt, is snel en trefzeker. Helemaal geluidloos zijn de autofocus en de beeldstabilisatie natuurlijk niet, onopvallend gelukkig wel. En dat is voor de straatfotograaf een sterke plus.

Fors

Door het fullframe ontwerp en de F 2,8 lichtsterkte kreeg het objectief flinke afmetingen. Daarbij kreeg dit objectief nog een unieke feature die de directe concurrenten niet hebben: optische beeldstabilisatie. Ook dat maakt het natuurlijk nog iets groter en zwaarder dan enigszins vergelijkbare objectieven.

Beeldstabilisatie

Natuurlijk heeft een groothoek minder behoefte aan beeldstabilisatie. De kans op bewogen opnames is dankzij de weidse beeldhoek veel minder groot dan in het telebereik. Toch geeft de VR in dit objectief je twee stoppen extra bewegingsruimte om bij wat minder licht en zonder statief toch haarscherpe opnames te maken. Dat is voor iedere straatfotograaf in slecht verlichte steegjes of liefhebber van avondlandschappen het verschil tussen een mislukte en haarscherpe opname.

Beeldkwaliteit

Een vergelijking op beeldkwaliteit met de Nikon 14-24mm f2,8 ligt voor de hand. Deze heeft enigszins dezelfde bouw en lichtsterkte, maar geen optische beeldstabilisatie en ligt voor 500 euro meer in de winkels.
De Tamron verraste ons met die aantrekkelijke prijs positief op het gebied van scherpte, lichtafval en chromatische aberratie. De scherpte in het centrum is bij open diafragma voortreffelijk. Twee stoppen diafragmeren geven ook de randen van je beeld diezelfde uitstekende scherpte. De resolutie is bij 15 mm beter dan in de 30mm-stand. Een bewuste keuze waarschijnlijk, omdat zowel architectuur- als landschapsopnames in die stand het indrukwekkendste perspectief geven en dus het vaakst gebruikt zullen worden. Enige vertekening treedt op bij 15 mm, maar goed corrigeerbaar voor kritische architectuuropnames. In de 30mm-stand is die vertekening nauwelijks zichtbaar.

Plus- en minpunten
fullframe lichtsterke groothoekzoom
beeldkwaliteit
optische beeldstabilisatie
stof- en spatwaterdicht
geen mogelijkheid voor plaatsen filters
stevig gewicht

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelTamron SP 15-30MM F/2,8 Di VC USD
  Prijs€ 1199,-
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand15-30 mm, 2x optische zoom beeldhoek omgerekend voor aps-c: 22-45 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie18 elementen in 13 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,20
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 28 cm tot oneindig
  Filtermaatgeen
  Gemaakt voor sensorformaataps-c en fullframe
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon en Sony
  Gewicht/ Afmetingen objectief1100 gram/9,8×14,5 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lens correcties en perspectief corrigeren met SKRWT

Terug in de tijd: ontwikkelingen van de sluitertijd