in

Review: Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD G2


10 oktober 2017, 08:56

De tijd dat Tamron goedkope maar mindere objectieven maakte, ligt met de geboorte van de SP-serie duidelijk achter ons. Net als Sigma met z’n Art-serie zet Tamron met de SP-serie optisch goede objectieven neer voor een aantrekkelijke prijs.

Het aantrekkelijke alternatief

In het vorige nummer stond een overzicht van de belangrijkste 24-70mm F2,8 fullframe objectieven. Helaas was deze Tamron toen nog niet beschikbaar en konden we hem niet vergelijken met de concurrentie.

De optische constructie van de G2 is weinig veranderd vergeleken bij de eerste versie. Het objectief kreeg wel een andere coating voor meer contrast en scherpte, en minder flare. Verder kreeg de G2 een betere optische beeldstabilisatie en een veel snellere autofocus.

Deze G2 voelt zeer solide aan. En is net als de meeste van de hedendaagse betere objectieven volledig stof- en spatwaterdicht, wat je vooral als straat- of landschapsfotograaf zult waarderen. Dankzij de brede zoomring op het objectief draai je in ongeveer 90 graden redelijk soepel van 24 naar 70 mm. De scherpstelring is mechanisch gekoppeld en draait ook in 90 graden van 38 cm naar oneindig. De ring is in onze ogen wat aan de smalle kant, waardoor handmatig scherpstellen wat onhandig gaat. Met een schakelaar aan de zijkant kun je de optische beeldstabilisatie aan of uit zetten. Er is ook een schakelaar om te switchen van handmatig naar autofocus. Je kunt overigens als je het objectief op autofocus hebt ingesteld altijd meteen met de focusring ingrijpen en het scherpstelpunt handmatig veranderen. Dat werkt heel fijn.

Scherpte

In de groothoekstand levert het objectief de beste prestaties op het gebied van scherpte. In het centrum is die uitstekend, terwijl de randen nauwelijks achterblijven, zelfs bij volle opening. De scherpte zakt als je doorzoomt naar 70 mm aan de randen bij volle opening wat in, en dat is jammer. De bokeh-onscherpte is sterk verbeterd ten opzichte van de eerste versie van het objectief en is wat duidelijker afgebakend dan die van de directe concurrenten. Al zijn de verschillen hier niet zo heel erg groot.

Chromatische aberratie is in het centrum nauwelijks aanwezig, terwijl ook de vignettering bij volle opening binnen de huidige toleranties valt. Er is een flinke vertekening in de groothoekstand, maar die is helaas bij bijna alle concurrenten aanwezig en gelukkig in de nabewerking makkelijk te corrigeren.

Deze Tamron heeft goede optische resultaten, een uitstekende bouwkwaliteit en een uitstekende prijskwaliteitverhouding.

Plus- en minpunten
lichtsterk standaard zoomobjectief
uitstekende bouwkwaliteit
stof- en spatwaterdicht
goede beeldstabilisatie
snelle autofocus
goede prijskwaliteit
beeldkwaliteit aan de randen in 70 mm-stand

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,1

Specificaties

  ModelTamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD G2
  Prijs€ 1339,-
  LeverancierCameraland, tel. 088-5150100
  Brandspuntafstandfullframe gebruik 24-70 mm omgerekend bij aps-c 36-105 mm
  LichtsterkteF 2,8
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie17 elementen in 12 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,2
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellen38 cm tot oneindig, handmatig en autofocus
  Filtermaat82 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Sony
  Gewicht/ Afmetingen objectief905 gram/8,8×11,1 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 6D Mark II

11 tips voor macrofotografie met je smartphone