in

Review: Tamron SP 70-200mm F2,8 Di VC USD


12 maart 2013, 09:50

De SP 70-200mm F2,8 is een van de topobjectieven van Tamron. Dit Japanse merk concurreert op prijs met de objectieven van A-merken.

Lichtsterk zwaargewicht

In de Super Performance (SP) lijn van Tamron bevinden zich de topobjectieven van het merk. Deze gloednieuwe SP 70-200mm F2,8 is op dit moment alleen nog verkrijgbaar voor Canon. Nikon en Sony zullen snel volgen.
Een mooi gebouwd zwaargewicht is het eerste dat in je opkomt als je het objectief uit de verpakking haalt. Met anderhalve kilo schoon aan de haak is het een objectief om op een flinke body te klikken. Het objectief is zowel geschikt voor fullframe als aps-c.
Het is prettig dat je met een korte draai snel van 70 naar 200 mm kunt zoomen. Vooral bij sportfotografie is dat soms het verschil tussen een gemiste kans en een wereldplaat. De vernieuwde optische beeldstabilisatie doet stil haar werk. Het scheelt drie tot vier stops, zodat je langer uit de hand kunt schieten. De autofocus is ook stil en snel. Toch scoren de objectieven van Canon en Nikon zelf iets beter op het gebied van snelheid. Mocht je handmatig willen scherpstellen, dan kan dat uiteraard ook. De scherpstelring is helaas wel aan de smalle kant, jammer.

Kwaliteit
Op de optische beeldkwaliteit is weinig aan te merken. Ook bij volle opening is de scherpte in het centrum en de randen van het beeld goed. Dat verbetert nog als je één tot twee stops diafragmeert. De contrastweergave en scherpte wordt wat minder bij volle opening boven de 135 mm. Daar hebben meer tele-zoomobjectieven last van. De chromatische aberratie is praktisch afwezig. Lichtafval in de hoeken, vignettering, is wel duidelijk aanwezig bij volle opening. Twee stops diafragmeren verhelpt dat meteen.
De Tamron SP 70-200mm F2,8 Di VC USD is een prachtig objectief. Alleen hebben zowel Canon als Nikon in dit segment uitstekende lichtsterke 70-200 zoomobjectieven in de winkel liggen met beproefde optische en mechanische kwaliteit. Zodat Tamron de potentiële koper vooral op het gebied van prijs moet binnenhalen. En op dit moment is het verschil in de straatprijs van het gloednieuwe objectief waarschijnlijk nog niet groot genoeg.

Plus- en minpunten
Bouwkwaliteit
Optische beeldstabilisatie
Stille autofocus
Korte slag ring zoombereik
Zwaar
Smalle scherpstelring
Hoge adviesprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,9

Specificaties

  ModelTamron SP 70-200mm F2,8 Di VC USD
  Prijs€ 1599,-
  LeverancierTranscontinenta, tel. 0252-687555, www.transcontinenta.nl
  Brandspuntafstand70-200mm
  LichtsterkteF 2,8–32
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie23 elementen in 17 groepen, één XLD en vier LD-elementen
  Maximale reproductiemaatstaf0,125
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 130 cm tot oneindig
  Filtermaat77 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en asp-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon (medio 2013), Sony (zonder optische beeldstabilisatie, medio 2013)
  Gewicht/ Afmetingen objectief1470 gram/8,5×19,6 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Samsung Galaxy Camera

Review: Sony SLT-A99