in

Review: Tokina AT-X 70-200mm F4 PRO FX VCM-S


23 september 2014, 09:29

Het Japanse Tokina maakt vooral voor Nikon en Canon een kleine range objectieven. Kwaliteit in plaats van kwantiteit, is het devies.

Dit 70-200 mm objectief was in eerste instantie al in 2012 aangekondigd. Vooralsnog alleen voor Nikon fullframe body’s. Maar aangezien Tokina de meeste objectieven ook voor Canon maakt, lijkt ons op termijn een Canon-versie meer dan logisch. Deze 70-200 is het eerste optisch gestabiliseerde objectief dat Tokina ooit produceerde. Het objectief heeft daarnaast een compleet nieuwe ultrasonic autofocusmotor.

Bouw

De Tokina AT-X 70-200mm Pro voelt als een pro objectief. Solide, degelijk. Met 980 gram niet te zwaar voor dagelijks gebruik. En beduidend lichter dan de F2,8-versies van de concurrenten. Naast het aanzienlijke prijsvoordeel ten opzichte van deze lichtsterkere versies is minder gewicht natuurlijk een extra voordeel als je die stop extra lichtgevoeligheid tenminste niet nodig hebt.

Statiefgondel

Een statiefgondel wordt bij deze Tokina 70-200mm niet standaard meegeleverd, net zo min als bij de Nikon-versie overigens. Iedereen die graag vanaf statief werkt, kan die gelukkig wel als accessoire bestellen. De nieuwe optische beeldstabilisatie werkt uitstekend, maar speelt met drie stops winst niet mee in de hoogste regionen.

Prestaties

De nieuwe Tokina doet het optisch erg goed. Bij volle opening is er nauwelijks vignettering te bespeuren. De tonvormige vertekening bij 70 mm valt binnen de toleranties, net als de kussenvormige vervorming in de uiterste telestand. Mocht je die vervorming bij erg kritisch werk zoals bij architectuuropnames willen corrigeren, dan zul je dat in Photoshop moeten doen.

Scherpte

De scherpte is in het centrum erg hoog, zowel bij volle opening als gediafragmeerd. In de hoeken van het beeld bij fullframe gebruik is de scherpte nog steeds bovengemiddeld. maar moet het objectief in de Nikon dubbelganger bij volle opening wel zijn meerdere erkennen.

Concurrentie

Tokina introduceert met deze 70-200 mm z’n eerste optisch gestabiliseerde objectief. Vreemdmerk-objectieven worden logischerwijs altijd vergeleken met dezelfde objectieven van de A-merken. Bij deze 70-200 mm van Tokina zal dat niet anders zijn. De door Nikon geproduceerde versie heeft niet alleen bijzonder goede specs, maar werd ook door ons als meer dan goed getest. Om daarmee te concurreren, zul je naast erg goede optische resultaten ook een aanzienlijk prijsvoordeel moeten bieden. Bij de introductie van het objectief is het prijsverschil 15%. Mocht dat percentage in de winkel hoger worden, dan zou het wel eens een heel interessant alternatief kunnen worden.

Plus- en minpunten
beeldkwaliteit
lange zonnekap
drie stops optische beeldstabilisatie
geen statiefgondel
redelijk stevige introductieprijs

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 7,8

Specificaties

  ModelTokina AT-X 70-200mm F4 PRO FX VCM-S
  Prijs€ 998,-
  LeverancierTSE imaging, tel. 036-5346967
  Brandspuntafstand70-200 mm (105-300 mm omgerekend naar aps-c)
  LichtsterkteF 4
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie19 elementen in 14 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,28
  Optische beeldstabilisatieja
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 100 mm tot oneindig
  Filtermaat67 mm
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe
  BeschikbarevattingenNikon F
  Gewicht/ Afmetingen objectief980 gram/6,7×16,7 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De edelherten bronst fotografeer je zo!

Review: Foxflash 680 studioflitser