in

Review Wacom Cintiq 27 QHD: ‘De overtreffende trap op het gebied van tekentablets’


3 september 2015, 14:00

Zeg na het lezen van deze review je muis of tekentablet maar vaarwel…. In dit artikel laat ik je kennismaken met de Wacom 27 QHD touch. Het is de overtreffende trap op het gebied van tekentablets en een musthave voor iedere creatieveling. Wacom mikt met dit tablet in eerste instantie op professionals die zeer intensief met programma’s zoals Photoshop en Illustrator werken, maar past een tablet van dit kaliber binnen jouw budget dan ben jij spekkoper!

Tekentablet en beeldscherm in één

De Wacom Cintiq 27 QHD touch is niet zomaar een tablet, het is een tekentablet en touchscreen in één. Met een speciale tekenpen werk je direct op het beeldscherm. En dat is meteen een groot verschil met een muis of traditioneel tekentablet -zoals bijvoorbeeld de Wacom Intuos 4 waar ik zelf mee werk- waarmee je juist een cursor of beeldbewerkingsgereedschap op je beeldscherm laten bewegen.

Indrukwekkende specificaties

De specificaties van het tablet zijn indrukwekkend te noemen. Het 27 inch touchscreen is écht groot, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een iPad. Maar ook mijn iMac met een 21 inch beeldscherm lijkt opeens klein. Het is dan ook een genot om op een scherm met deze afmeting mijn foto’s na te bewerken. Met 1.070 miljoen verschillende kleuren (!) biedt het scherm een mooie en natuurgetrouwe kleurweergave. Het scherm is ook nog eens anti-reflecterend waardoor je nauwelijks last hebt van hinderlijke reflecties in het beeldscherm. En met een beeldresolutie van 2560 x 1440 pixels ben je gegarandeerd van een zeer gedetailleerde beeldweergave, ook als je inzoomt op je foto’s.

De Wacom Cintiq heeft een groot scherm: 27 inch scherm, wat een genot is om op te werken.

Zorg voor voldoende werkruimte

Voordat je aan de slag gaat, doe je er goed aan om eerst voldoende werkruimte vrij te maken. Het tablet neemt immers veel plaats in beslag. Zorg ook dat jouw computer in de buurt staat. De Wacom Cintiq 27 QHD moet hier namelijk op worden aangesloten en werkt niet als een standalone device. Gelukkig is de lengte van de meegeleverde aansluitkabels behoorlijk wat je voldoende speling geeft.

Ergonomie

Plat op je werkblad of met twee solide steunen uitgeklapt, onder een hoek van 20 graden. Dat zijn de twee werkposities waaruit je vervolgens kunt kiezen. Beide werken prettig en natuurlijk, maar de eerste positie heeft mijn lichte persoonlijke voorkeur. Daarnaast is er ook nog een speciale ergonomische houder om je tablet in te plaatsen. Deze houder levert Wacom er echter niet standaard bij en zul je dus als losse accessoire moeten aanschaffen.

Snel en eenvoudig van start gaan

Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat een gebruikershandleiding ontbreekt. Dit geldt nu ook. Heb je een handleiding nodig om met het tablet aan de slag te gaan? Nee, eigenlijk niet. Wacom laat in de meegeleverde snelstartgids zien hoe je het tablet aansluit. Daarna is het een kwestie van de software installeren die op een dvd is meegeleverd. Heb je net zoals ik geen dvd-drive meer, dan kun je deze software trouwens ook gratis downloaden via de website van Wacom.

Na installatie opent automatisch het overzichtelijke Wacom Desktop Center waar je jouw persoonlijke instellingen voor het tablet, de tekenpen en de express key remote eenvoudig regelt. Via dit menu kun je ook een uitgebreide online handleiding raadplegen of direct een van de tutorials op YouTube bekijken. Het kost me wel enige moeite om erachter te komen hoe het beeld van mijn iMac ook op het tablet verschijnt. Tip voor Mac-gebruikers:
– Ga naar systeemvoorkeur en kies de optie beeldscherm.
– Kies vervolgens het Wacom-tablet.
– Zet een vinkje bij ‘schakel synchrone weergave in.


Met een overzichtelijk menu pas je het tablet helemaal naar jouw eigen wensen aan. Handig zijn de video tutorials waarmee je het tablet snel onder de knie krijgt

Gebruikersgemak

Het tablet heeft een strakke vormgeving. Behalve een aan-uit knopje aan de zijkant, vind je op dit tablet dan ook geen enkele bedieningsknop. Scrollen en in- en uitzoomen doe je met je vingers net zoals je gewend bent op een iPad of ander tablet.

Ook alle vingerbesturingen die met het touchpad bij mijn iMac mogelijk zijn, worden overgenomen. In combinatie met de meegeleverde tekenpen werkt dit erg comfortabel. Met mijn linkerhand zoom ik in en scroll ik door een foto op het tablet en met mijn pen in de andere hand doe ik de fotobewerking. Helemaal 100% vlekkeloos gaat dit echter niet. Heel af en toe reageert het scherm namelijk niet of niet direct als ik met twee vingers wil inzoomen.

Met de meegeleverde tekenpen werk je direct op het scherm van de Wacom Cintiq 27 QHD touch.

De express key remote

Wacom levert naast een tekenpen een fraai en strak vormgegeven express key remote, het bedieningsinstrument voor deze Wacom. Via het eerder genoemde Desktop Center stel je de toetsen van deze key helemaal naar eigen persoonlijke voorkeur in. En dit zijn er nogal wat, 17 in totaal. Ben je het onderweg even kwijt dan kun je een afbeelding van de express key remote met alle door jou gedefinieerde instellingen snel als een geheugensteuntje op het scherm oproepen en indien nodig wijzigen.

Jouw persoonlijke instellingen kun je voor de zekerheid ook back-uppen op je computer of in de cloud-omgeving van Wacom. Dit kan handig zijn wanneer je je instellingen om wat voor reden dan ook kwijtraakt.

Ben je links- of rechtshandig? Het bepaalt aan welke kant van het scherm je de express key remote gebruikt. Met een magnetische onderkant blijft het overal op het kader van het tablet liggen, ook als je het tablet in de schuine positie zet. Een handig detail is nog dat de key vanzelf uitgaat als het enige tijd niet gebruikt, dit verlengt de batterijduur waardoor je er langer mee kunt doorwerken.

Je bedient de Wacom Cintiq 27 QHD touch met de 17 voorkeurstoetsen en het instelwiel van de express key remote.

Conclusie

Zoals ik al in het begin van dit artikel aangaf, is de Wacom Cintiq 27 QHD touch in eerste instantie bedoeld voor de professionele beeldwerker of vormgever. Deze doelgroep wordt met dit tablet dan ook volledig op haar wenken bediend. De specificaties, de kwaliteit en de afwerking zijn van een hoog niveau. Wacom heeft er daarnaast alles aangedaan om de gebruiker snel en makkelijk met het tablet te kunnen laten werken. Het is een genot om direct op een groot en erg gedetailleerd beeldscherm te werken. Dit gaat met de tekenpen heel natuurlijk en werkt in combinatie met de express key remote erg handig.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Jawel, die zijn er. De belangrijkste is natuurlijk de prijs van het tablet. Zo’n 2500 euro is voor de meesten van ons natuurlijk een hoop geld en vormt zeker een struikelblok om de Wacom Cintiq 27 QHD touch aan te schaffen. Daarnaast reageert het tablet soms niet of met enige vertraging op vingerbewegingen op het scherm. Overnemen met de tekenpen is dan de enige oplossing. Het is ook een beetje jammer dat Wacom de ergonomische houder niet standaard meelevert. Maar dit is slechts een detail.

Al met al is de Wacom Cintiq 27 QHD touch een strak vormgegeven en indrukwekkend tablet dat zorgt voor een hele nieuwe gebruikerservaring op het gebied van beeldbewerking.

Voor deze review heb ik de Wacom Cintiq 27 QHD touch getest met Adobe Lightroom, Photoshop, Photomagico (om slideshows mee te maken) en de online designtool Canva.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat zijn megapixels?

12 tips voor het fotograferen van gras