in

Review: Wacom Intuos Pro18 januari 2014, 14:24

Voor iemand die veel bezig is met beeldbewerking heeft Wacom de Intuos tablet. Blogger John Verbruggen testte de Pro versie.


Een forse doos waar een Pen en Touch-tablet van 379,9 x 251,4 x 11,5 mm uit kwam rollen. Het blijkt om de middelste van de in drie maten verkrijgbare tablet te zijn! Naast de pen kun je nu ook met je vingers ‘swipen’ over het oppervlak van het tablet. Ik was benieuwd hoe dat zou werken. De Intuos Pro is een nieuwe lijn waarmee Wacom het typenummer laat vervallen. Naast de Pro is er ook de “gewone” Intuos, die de Bamboo-lijn vevangt.

Na 3 weken wennen,
wil je nooit meer zonder

Waarom een tablet en geen muis?

Ik gebruik al jaren een Wacom Intuos3. Ik heb het kleinste van de drie formaten die er van dit type destijds te krijgen waren. Er zijn nog steeds mensen die het nut van een tablet en pen niet inzien. Met de muis gaat het toch prima? Toen ik een tijdje modellen fotografeerde, retoucheerde ik al veel. Het is in die periode dat ik mijn Wacom Pen tablet kocht. Het kostte me 3 weken om er aan gewend te raken. Bij de een zal dit wat sneller gaan als bij de ander, maar het kost altijd even tijd. Maar daarna wil je nooit meer zonder! Beloofd! Waarom? Het grote nadeel van je muis is dat deze is eigenlijk niet gemaakt voor het precieze retoucheerwerk. Bovendien kent de muis maar twee drukniveaus: aan of uit. De pen van dit nieuwe tablet kent 2048 drukniveaus. Door harder of zachter op de pen te drukken wordt het vlak dat door de pen geretoucheerd word groter of kleiner. Dit scheelt je alleen al enorm veel instelwerk van de grootte van je borstels in Photoshop. Je zet bijvoorbeeld je retoucheerpenseel op een gemiddelde grootte en door te variëren in de kracht waarmee je de pen op tablet drukt retoucheer je kleinere en grotere vlekjes weg. Nu ik architectuur fotografeer retoucheer ik nog steeds veel. Strepen op gebouwen, vloeren, kauwgom, peuken, etc. ik haal het bijna allemaal weg en allemaal met de pen!

Aan de slag

Hoewel er draadloos met dit tablet gewerkt kan worden heb je de mee geleverde USB-kabel nodig om eerst de software te installeren. Dit lukte bij mij eerst niet, maar dat kwam waarschijnlijk doordat de nog geïnstalleerde software van de Intuos3 die er nog op mijn PC stond. Na een grondige opschoon-procedure (die me door Wacom per mail werd uitgelegd), werkte de installatie wel. Er zitten ook nog wat ringetjes in de doos om je pen te voorzien van een persoonlijk kleurtje. Voor alle duidelijkheid, er word geen muis mee geleverd bij dit tablet! Het is duidelijk gericht op de gebruiker die vanuit de schouder wil werken, zoals Wacom dat noemt.

Toen ik aan de slag ging was het wel even wennen aan dat enorme oppervlak van het tablet. Daar moet je ook de ruimte voor hebben op je bureau. Door het grote oppervlak werk je ook met grote bewegingen en is het makkelijker om fijne precisie in je bewegingen aan te brengen. Aan de linkerzijde is het tablet voorzien van 2 maal 4 ExpressKeys die individueel instelbaar zijn met 25 verschillende acties/toetsen. De middelste twee zijn voorzien van een voelbaar streepje of puntje. Dit bevordert het blind kunnen werken met deze knoppen. Tussen de twee rijtje ExpressKeys is een multifunctionele touchring aan gebracht. Die kan o.a. gebruikt worden om te scrollen of in te zoomen. Het is een ring, maar geen draaiende ring. Met je vinger wrijf je erover met een draaiende beweging. Er kunnen 4 functies aan de ring gekoppeld worden. Door op de knop in de midden te drukken blader je door deze 4 opties.

Naast de drukgevoelige pen kan er nu dankzij het Multitouch oppervlak ook met de vingers op het grote vlak van tablet gewerkt worden. Grote groepen mensen zijn tegenwoordig al gewend aan de swipe-bewegingen door het gebruik van hun tablet of smartphone. Dit kan gelukkig ook uitgezet worden op momenten dat dit minder handig is. Dat ligt aan het werk wat je dan aan het doen bent. Als je aan het schetsen bent en je hand op het tablet wil laten rusten, kun je het beter even uitzetten. Deze swipe beweging kost even tijd om goed onder de knie te krijgen. Gevoelsmatig gaat dit op bijvoorbeeld een iPad wat gemakkelijker, maar dit is waarschijnlijk ook een kwestie van gewenning. Dit tablet voelt door het verschil in gebruikte materiaal, gewoon anders aan als een iPad of je smartphone.

In de Express View Display zie je snel alle functies op een rijtje en als je erop klikt word je doorgeleid naar de configuratiesoftware van het tablet. Het ergonomisch design is dik in orde. Een groot zwart vlak vormt het actieve vlak waarop gewerkt kan worden. De donkergrijze matte rand daarom heen maakt het tot een fraai geheel. De actieve zone van het tablet (niet tot aan de rand!) word aan gegeven door vier wit verlichte hoekjes (dus ook in het donker zichtbaar). Aan de zijde van de gebruiker is de rand nog verder afgerond en dunner gemaakt.

De draadloze accessoire kit bestaat uit een Li-ion batterij die in het tablet geplaatst word. Net als de ontvang-unit. Een zendertje met een USB-stekker kan dan in je laptop geprikt worden.

Specificaties

Systeemeisen
Compatibel met Microsoft® Windows 8, Windows 7 SP1+, Windows vista SP2 en Mac OS X versie 10.6.8 of hoger.

De vier Pen & Touch-varianten die Wacom in de Intuos Pro-serie voert: klein (€ 224,90), medium (€ 349,90 = Het geteste model) en groot (€ 479,90). Het vierde exemplaar is de Intuos Pro Special Edition, in medium-uitvoering met zilverkleurig ontwerp (€ 379,90) voor de echte designliefhebber.

Meer informatie:
Wacom Intuos Pro

Plus- en minpunten

Beoordeling

Score: 9

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief met licht: Nikon’s Creative Lighting System

Review: Samsung NX30