in

Sigma 12-24mm F4 DG HSM Art review – Sigma’s ultieme ultragroothoek


16 december 2016, 10:56

Sigma breidt haar succesvolle Art-serie uit. Wij waren al erg lovend over de 35mm en 50mm f1,4 Art objectieven. Op de Photokina 2016 kondigde Sigma een veelbelovende populair brandpunt 85mm f1,4 en deze 12-24mm f4 aan.

De Art-serie combineert hoogwaardige optische kwaliteit met een aantrekkelijk prijskaartje. Sigma maakt deze objectieven voor gevorderde en professionele fotografen die voor hun fullframe body’s meestal alleen bij hun eigen cameramerk voor hoogwaardig glas terechtkonden. De Art-serie wordt gemaakt voor Sigma, Nikon en Canon. Onlangs liet Sigma Japan weten dat het op termijn ook de Art-serie voor de snelgroeiende Sony FE-markt gaat uitbrengen.

Wederom geen concessies bij de bouw en afwerking bij deze Sigma 12-24mm Art objectief. Stof- en spatwaterdicht is natuurlijk erg fijn als je graag bij dag en dauw landschappen schiet. Uiteraard een metalen vatting en een fijne, maar wat stroeve ring die in 80 graden van 12 naar 24 mm brandpunt zoomt. De autofocus is snel en stil. Handmatig scherpstellen doe je door 100 graden met een soepele, wat smalle ring te draaien van 24 cm tot oneindig.

Het objectief heeft FLD en asferische lenselementen. Het frontelement is, zoals veel supergroothoeken, een gebogen convex-element. Om dat glas te beschermen tegen zonlicht en ongewild stoten heeft ook dit objectief een vaste niet verwijderbare zonnekap. Toch blijven dit soort objectieven nogal gevoelig voor flare, omdat zonlicht door de extreem brede beeldhoek heel makkelijk in het objectief schijnt. Dankzij multi-layer coatings kan Sigma die flares onder de meeste lichtomstandigheden flink onderdrukken.

Kwaliteit

Dit objectief scoort over het hele zoombereik in het centrum uitstekend, ook bij volle opening. De randen blijven bij volle opening wel wat achter, vooral in het 24 mm-bereik. Vertekening is ook deze ultragroothoekzoom niet geheel vreemd, zeker in het 12 mm-bereik. Maar in het hele zoombereik was deze vertekening bij het importeren van de raw-bestanden softwarematig gemakkelijk te corrigeren.

Chromatische aberratie was eigenlijk alleen bij heel hoge contrasten zichtbaar. Onderaan de streep presteert dit objectief in dit extreme groothoekbereik eigenlijk voorbeeldig.

Sigma moet bij het Canon-glaswerk concurreren met de Canon 11-24mm f4 die rond de 3100 euro kost maar iets meer groothoek biedt. En bij de Nikon-vattingen ligt de ook erg goed scorende Nikon 14-24mm f2,8, een stop lichtsterker maar ook met iets minder zoombereik voor 2050 euro in de schappen. Dat maakt deze Sigma een aantrekkelijk alternatief, zeker als de eerste adviesprijs in je winkelmandje straks nog wat zakt.

Plus- en minpunten
fullframe ultragroothoekzoom
9 diafragmabladen
stof- en spatwaterdicht
stevig gewicht
• geen schroeffilters mogelijk, alleen relatief dure grote filtersystemen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,25

Specificaties

  ModelSigma 12-24mm F4 DG HSM Art
  Prijs1749,-
  LeverancierSigma Benelux, tel. 030-6061070, www.sigmabenelux.com
  Brandspuntafstandop fullframe 12-24 mm op aps-c 18-36 mm
  LichtsterkteF 4,0
  Aantal diafragmalamellen9
  Objectiefconstructie16 elementen in 11 groepen
  Maximale reproductiemaatstaf0,20
  Optische beeldstabilisatienee
  Scherpstellenhandmatig en autofocus, 24 cm tot oneindig
  Filtermaatgeen
  Gemaakt voor sensorformaatfullframe en aps-c
  BeschikbarevattingenCanon, Nikon, Sigma
  Gewicht/ Afmetingen objectief1150 gram/10,2×13,1cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

In de stijl van Carola Kayen-Mouthaan – Fine Art Fotografie

Adobe updates voor Lightroom en Camera Raw