in

Sigma 16mm, 30mm en 56mm F1.4

Sigma presenteert met de nieuwe 16mm F1.4 DC DN, 30mm F1.4 DC DN en 56mm F1.4 DC DN Contemporary haar eerste objectieven voor Fuji X-mount. Dat is heel positief nieuws voor Fujifilm X-gebuikers.

Deze nieuwe primelenzen hebben alledrie lichtsterkte F1.4 en zijn daarmee directe concurrenten van Fujifilm’s eigen 16mm F1.4, 33mm F1.4 en 56mm F1.2, maar dan een stuk goedkoper. Sigma belooft bovendien meer X-Mount objectieven te gaan bouwen. Veel gebruikers van het Fujifilm X-systeem zullen hier ongetwijfeld blij mee zijn, want tot nog toe waren er bar weinig autofocus alternatieven beschikbaar. 

Algoritmes

Technisch zijn de nieuwe primes vergelijkbaar met de bestaande versies voor Sony E-, MFT- en Canon M-Mount, en ze zien er ook hetzelfde uit. Om er voor te zorgen dat de AF perfect communiceert met een Fuji X-camera heeft Sigma de algoritmes echter geoptimaliseerd. Naast ondersteuning van high-speed AF kunnen ze ook overweg met AF-C en bovendien worden in de camera eventuele aberraties gecorrigeerd.

Specificaties

De 16mm is opgebouwd uit 16 lenselementen in 13 groepen en heeft twee FLD-elementen en twee SLD-elementen om kleurafwijkingen te corrigeren en twee asferische elementen om vertekening aan te pakken. De filtermaat is 67mm en het objectief weegt 405 gram.

De 30mm telt 9 elementen in 7 groepen en bevat twee asferische lenselementen. De filtermaat is 52mm en het gewicht is slechts 275 gram.

De 56mm ten slotte, weegt 280 gram en is opgebouwd uit 10 elementen in 6 groepen, waaronder een SLD-element een en asferisch lenselement. De 55mm filtermaat en het gewicht van slechts 280 gram maken dit een uiterst compact portretobjectief. 

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Sigma’s worden naar verwachting leverbaar in april. Prijzen zijn nog niet genoemd maar zullen vermoedelijk hetzelfde zijn als voor de reeds bestaande versies. De 16mm F1.4 DC DN zou dan € 489,- gaan kosten, de 30mm F1.4 DC DN € 389,- en de 56mm F1.4 DC DN € 429,-. Overigens: Sigma biedt middels haar Mount Conversion Service de mogelijkheid om bestaande versies om te bouwen naar Fujifilm X-Mount.

www.sigmabenelux.com


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lucht vervangen in Photoshop: zo pak je dat aan

Maak van je eigen huis een daglichtstudio: dit moet je weten