in

Simpel uitgelegd: zo kies je de juiste witbalans!


30 juli 2019, 09:53

Bij fotograferen met de juiste instellingen hoort ook de witbalans. Licht kan verschillende kleuren hebben en dus is het zaak om de juiste witbalans bij het juiste licht te kiezen. We leggen je simpel uit hoe!

Kleurtemperatuur

Er zijn verschillende kleuren licht. Als we het over de kleur van een lichtbron (lamp of zon) hebben, spreken we over kleurtemperatuur. De eenheid daarvan is Kelvin (K).

Voordat de zon opkomt, verkleurt de lucht van zwart naar donkerblauw en paars. Als de zon eenmaal boven de horizon uitstijgt, verandert dit in rood, oranje, geel en ten slotte wit.

Om te voorkomen dat je foto’s daardoor bijvoorbeeld oranje worden, kun je op een camera de witbalans zelf instellen. De camera compenseert dan voor de gekozen instelling. Bij een oranje lichtbron voegt de camera blauw toe, om weer een realistische kleurweergave te krijgen.

Belangrijk: fotografeer je in raw, dan kun je achteraf de witbalans zonder kwaliteitsverlies aanpassen. In jpg is het dus vooral van belang de juiste witbalans te kiezen.

Lichtbronnen

Hieronder zie je een overzicht van een aantal lichtbronnen met grofweg de bijbehorende kleurtemperatuur.

Wil je een foto maken met een correcte kleurweergave, dan zul je de camera duidelijk moeten vertellen met welke lichtbron je te maken hebt.

Voorkeuze

Meestal kun je kiezen uit een van de volgende voorgeprogrammeerde witbalans-keuzes.

Als je de verkeerde witbalans kiest, krijgt je foto een kleurzweem.

Hieronder zie je het effect van een verkeerd gekozen witbalans bij een foto, gemaakt bij gewoon daglicht. Je ziet dat de camera compenseert voor het licht dat hij verwacht. Zo is kaarslicht erg oranje, en om geen oranje foto te krijgen voegt de camera blauw toe.

De automatische witbalans

Bij deze keuze bepaalt de camera automatisch de witbalans. Onder normale omstandigheden gaat dat goed.

Nadelen:

  • De automatische witbalans kan alleen kleurtemperaturen tussen 3000 en 7000 Kelvin kiezen. Bij heel warm kaarslicht gaat die al de mist in.

  • Een vrij dominante kleur brengt de automaat in verwarring: Maak je bijvoorbeeld een foto met alleen rode tinten in beeld (bijvoorbeeld een detailopname van een rode roos), dan zul je met de automatische witbalans een te koele foto krijgen.

De handmatige witbalans

Bij deze instelling maak je eerst een foto van een kleurloos onderwerp, bijvoorbeeld een vel wit papier. De camera kan dan aan de hand van deze foto de correctie voor de kleurtemperatuur berekenen en deze voor alle volgende foto’s toepassen.

De handmatige witbalans is met name handig als er verschillende lichtbronnen zijn of bij tl-lampen, die nogal afwijkende kleuren hebben.


Kleurtemperatuur (K)

Als je precies weet wat de kleurtemperatuur in Kelvin is, kun je deze ook direct kiezen. Deze optie is ook gemakkelijk als je in liveview werkt, je kunt dan met behulp van een draaiknop de witbalans geleidelijk veranderen tot je de beste kleurweergave ziet.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Landschapsfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het maken van de perfecte landschapsfoto, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • De ideale camera-instellingen om de mooiste landschapsfoto’s te maken

  • Specifieke tips voor verschillende landschappen

  • De bewerking van een landschapsfoto, van begin tot eind in Lightroom & Photoshop

Bekijk hier de volledige Cursus Landschapsfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Tamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD

Fullframe versus aps-c – welke heb je nodig?