in

Sony A7 III Preview – De ‘nieuwe standaard’ van Sony


2 maart 2018, 16:44

Sony zet vol in op de doorontwikkeling van haar fullframe systeemcamera line-up. Zo zijn er inmiddels negen varianten van de A7 verkrijgbaar, waarvan de A7 III de laatste en meest indrukwekkende lijkt. Maar hoe bevalt de camera in de praktijk? Lees het in onze Sony A7 III preview.

Basismodel

Op uitnodiging van Sony waren we bij onthulling van de camera. Tijdens de presentatie vielen we van de ene in de andere verbazing: de A7 III werd aangekondigd als ‘basismodel’, maar we kregen telkens nieuwe functies te zien, die eigenlijk rechtstreeks uit de veel duurdere cameramodellen komen.

Denk bijvoorbeeld aan een flink verbeterde accu, dubbele SD-kaartsloten, 4K HDR video en het volledige autofocussysteem uit de Sony A9 (693 autofocuspunten), inclusief een nieuwe 24,1 megapixel bsi sensor. Daarbij belooft Sony uitstekende prestaties bij weinig licht. Lees meer over de specificaties van de Sony A7 III.

Praktijk

Na de presentatie kregen alle aanwezige journalisten een A7 III om mee te fotograferen bij de verschillende shooting stations en konden we vrij rondlopen op het prachtige landgoed.

Kenmerkend is dat Sony de ergonomie van de A7 bodies bijna identiek houdt aan elkaar, ondanks de enorme verschillen onder de motorkap. Voor wie eerder met een A7-camera heeft gefotografeerd is dit dus bekend terrein. Het voornaamste verschil met de Sony A7 II is de toevoeging van een kleine joystick, om bijvoorbeeld snel een scherpstelpunt in te stellen. Ook de afdichting tegen vocht en stof lijkt iets beter dan de vorige modellen en is vergelijkbaar met de A9.

Sony A7 III Functies

De nieuwe functies zijn indrukwekkend en werkten in onze prototype camera’s al heel soepel. De camera voelt als een soort samensmelting van de A9 en A7R III; the best of both worlds. 4K HDR video is een fijne toevoeging en ook de aanwezige S-LOG profielen en mogelijkheid om tot 100 fps in 1080p te filmen, zorgen ervoor dat ook videografen goed met deze camera kunnen werken.

De autofocus is pijlsnel en werkt heel goed in combinatie met eye-af, waarbij de camera automatisch scherp blijft stellen op een oog van het model. Ideaal voor portretfotografie. Hoewel de autofocus bij weinig licht toch nog af en toe wat moeite leek te hebben, is hij wel zeer indrukwekkend en is de camera zelf verrassend snel; 10 beelden per seconde is een keurige snelheid om bijvoorbeeld tijdens een dans shoot heel veel verschillende portretten kort achter elkaar te schieten.

Prestaties bij weinig licht

Aangezien we de gemaakte foto’s nog niet uitgebreid in een raw-converter kunnen bekijken, is het nog moeilijk om te bepalen hoe goed hij precies presteert bij weinig licht. Wel kan de ISO tot een indrukwekkende 204800. We zullen hier uitgebreid naar kijken in onze definitieve review van de camera.

Sony A7 III Preview – Conclusie

Met de nieuwe Sony A7 III zet het bedrijf een hele nieuwe standaard neer voor fullframe systeemcamera’s. De functies zijn indrukwekkend en de camera is een stuk betaalbaarder gepositioneerd dan de vorige modellen A7R III en de A9.

Voor fotografen die veel minder waarde hechten aan de grootte van de sensor (en geen behoefte hebben aan de zwaardere fullframe objectieven), zijn er echter wel wat modellen van de concurrent beschikbaar met soortgelijke functies, voor soms net iets minder geld. Toch kunnen we gemakkelijk concluderen dat Sony het de concurrentie wel erg moeilijk maakt!

Bekijk hier de Sony A7 III Preview video:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 nieuwe Sigma ART objectieven voor Sony FE

SHUTR.photo