in

Sony FE 24mm f/1.4 GM Preview – Bijzondere nieuwe telg in de Sony-familie


21 september 2018, 13:37

Deze week presenteerde Sony een nieuw objectief: de FE 24mm f/1.4 G Master Prime. We mochten er op het prachtige Sicilië al even mee aan de slag en merkten dat deze lichtsterke lens scherpte biedt tot in de hoeken. Sony breidt met deze mooie groothoek-prime lens haar assortiment full-frame objectieven verder uit.

Lichtsterk en lichtgewicht objectief

Het full-frame E-mount objectief heeft een standaard brandpuntafstand van 24 mm en een maximale diafragmawaarde van F 1,4, wat de lens perfect maakt voor lichtarme situaties zoals bij zonsopkomst of -ondergang. Het objectief is compact en licht; de filterdiameter is 67 mm, de afmetingen zijn slechts 75,4 mm bij 92,4 mm en met een gewicht van 445 gram ligt hij erg fijn in de hand. Het objectief past daarmee goed bij de compacte bodies van de A7- en A9-serie.

Sony kon dit lichte design realiseren door de nieuw ontwikkelde Direct Drive SuperSonic Motor. Deze DDSSM maakt een snelle reactietijd, uiterst nauwkeurige positionering en stille bediening mogelijk bij het maken van foto’s en video-opnamen.

Bediening

Je kunt ervoor kiezen de lens op de autofocus-stand (AF) te gebruiken of op Manual Focus, waarbij je zelf nauwkeurig scherpstelt met de focusring door middel van de Linear Response MF. Daarnaast is er een I/A-ring, waarmee je soepel het diafragma kan aanpassen van F 1,4 tot en met F 16. Hiermee volgt Sony de trend die we ook zien bij de nieuwe Nikon en Canon objectieven voor systeemcamera’s. Er bevindt zich ook een Focus Hold Button op het objectief. De Focus Hold Button kun je met de camera instellen op bijvoorbeeld Eye Auto Focus.


Hoge G master resolutie

Kenmerkend voor de Sony G Master-serie heeft dit objectief een hoge resolutie , zelfs bij een diafragma van F 1,4. Het is ontworpen uit tien groepen met dertien elementen, waaronder twee XA-elementen (extreem asferisch) en drie ED-elementen (extra lage verstrooiing), zodat bij elke diafragmawaarde het beeld van hoek tot hoek scherp is. Maar ook is het nog steeds mogelijk een bokeh-effect, met zachte, mooie ronde vormen, te creëren.

De twee extreem asferische XA-elementen onderdrukken een sagittale flare, waardoor – aantrekkelijk voor wie een sterrenhemel wil fotograferen – sterren bij avondfotografie een ronde in plaats van een pijlachtige vorm krijgen. Daarnaast heeft de lens een fluorcoating tegen onder andere waterspetters, stof en vingerafdrukken, en een antireflecterende nanocoating voor een grote scherpte en een hoog contrast, en minder schittering en spiegeling. Dit is handig bij landschapsfotografie, waar de stand van de zon vaak problemen oplevert.

Een allround lens

Het lichte design, de gemakkelijke bediening, een maximale diafragmawaarde van 1,4 en tegelijkertijd een enorme scherpte tot in de hoeken van het beeld maken de lens zowel geschikt voor landschaps- en avondfotografie, als voor documentaire, bruilofts- en architectuurfotografie.

Prijs en beschikbaarheid van de FE 24mm f/1.4 GM

De Sony FE 24mm f/1.4 GM-lens is vanaf oktober 2018 verkrijgbaar voor € 1600,-. Je zou je kunnen afvragen of je dit bedrag over hebt voor een 24 mm met een diafragmawaarde tot F 1,4. Voor de helft van de prijs heb je namelijk al vergelijkbare objectieven als de Sony FE 28mm f/2.0 en de Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC Sony E objectief samen, of kun je de Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art Sony E-mount krijgen. Voor die prijs zou je zelfs verschillende lenzen kunnen combineren. Maar ga je voor perfectie? De Sony FE 24mm f/1.4 GM geeft je wel G Master-kwaliteit.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lichtsterke standaardzoom – Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD

Zoom Academy cursisten volgen masterclass Luchtfotografie | Fotografiecursus