in

Speciale fotostanden op je smartphone – dit kan je er allemaal mee

bsh

Kees Krick  

Met een smartphone is veel meer mogelijk dan je wellicht voor mogelijk houdt. Zo kun je overdag met lange sluitertijden werken en fraaie nachtopnamen maken. Zelfs de sterrenhemel leg je met je telefoon vast. Wij laten een paar speciale fotostanden zien.

Wil je alles leren fotograferen met je iPhone? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen met je iPhone

Eerder hebben we zeven smartphonecamera’s getest. Lees hier de resultaten.

Smartphones hebben steeds vaker speciale fotostanden waarmee je mogelijkheden krijgt die je eigenlijk alleen bij een spiegelreflex of systeemcamera verwacht. En mocht een smartphone het niet uit zichzelf kunnen, dan is er met losse apps altijd wel iets te regelen. Zo kun je overdag lange sluitertijden gebruiken voor mooie vervagingseffecten, zonder dat je daar dure ND-filters (grijsfilters) voor nodig hebt. Ook kun je met een beetje moeite heel acceptabele nachtopnamen maken en er zelfs indrukwekkende sterrensporen mee vastleggen. Het is natuurlijk geen vervanging van je vaste camera en de beeldkwaliteit is niet hetzelfde als die van een spiegelreflex. Maar het is een leuke uitdaging om zoveel mogelijk uit dat kleine apparaatje te persen en de foto’s zien er prima uit. Ook handig als je een keertje zonder zware fototas op pad wilt.

Ook met een smartphone zijn foto’s met weinig licht mogelijk. · IPHONE 6, 30 SEC

Achtergrond vervagen

Voor foto’s met een kleine scherptediepte lijkt een smartphone geen logische keuze. Want bijna alles komt scherp op de foto. Nu hebben sommige telefoons een dubbele camera en een van de mogelijkheden die dit biedt, is fotograferen met een kleine scherptediepte. Twee camera’s zien namelijk diepte, net zoals wij met onze twee ogen. Daardoor kan de telefoon vrij precies uitvogelen wat dichtbij is en wat verder weg. Vervolgens kan de achtergrond gradueel vervaagd worden, zodat alsnog een scherptediepte-effect ontstaat. Het is dus geen optisch effect, maar een slimme fotobewerking. Het ziet er dan ook iets anders uit dan wanneer je een spiegelreflex met lichtsterke lens gebruikt. Maar je krijgt wel een rustiger beeld zodat de aandacht beter naar het hoofdonderwerp gaat. Iemand die niet dagelijks met fotografie bezig is, ziet niet snel dat de foto met een telefoon is gemaakt in plaats van met een ‘professionele’ camera.

Portretstand

De uitvoering van het diepte-effect verschilt wel per telefoonfabrikant. Bij de iPhone 7 Plus met zijn dubbele camera, schakel je in de standaard camera-app de nieuwe fotostand Portret in. Vervolgens zie je het vervagingseffect live op het scherm en krijg je aanwijzingen mocht je te ver of te dichtbij staan of er te weinig licht zijn. Zoals gewoonlijk mag je op het scherm tikken om het hoofdonderwerp aan te wijzen. Zodra je een foto maakt, wordt zowel een foto met diepte-effect als het origineel bewaard. Dat is maar goed ook, want de portretstand is nog in de bèta-fase. Een uitstekende haarlok of een randje van het onderwerp wordt soms per abuis ook vervaagd. Over het algemeen werkt het goed en zien foto’s er mooier uit dan zonder dit diepte-effect. Overigens is deze stand zeker niet alleen bedoeld voor portretten.

In de portretstand wordt de achtergrond automatisch vervaagd. · IPHONE 7 PLUS

Foto’s met groot diafragma

Ook de Huawei P9 heeft een dubbele camera. Bij deze smartphone activeer je in de camera-app via het pictogram van het diafragmarondje de fotostand Groot diafragma. Je tikt op het hoofdonderwerp en vervolgens kun je met een schuifregelaar de gewenste scherptediepte instellen. Dat doe je door een (gesimuleerde) diafragmawaarde te kiezen van F 0,95 (kleine scherptediepte) tot F 16 (grote scherptediepte). Je ziet opnieuw live hoe de foto wordt. Anders dan bij een iPhone, kun je zowel de scherptediepte als het scherpstelpunt achteraf nog aanpassen. Je gaat ervoor naar de app Galerij, vraagt de foto op en kiest opnieuw een diafragmawaarde. Of je tikt op de plek waar de foto scherp moet worden. Je kunt in plaats van de voorgrond kun je dan alsnog de achtergrond scherp maken.

Tik het onderwerp aan en kies een (gesimuleerde) diafragmawaarde. · HUAWEI P9

Lange sluitertijden

Als je overdag lange sluitertijden wilt gebruiken om zoiets als stromend water te vervagen, heb je normaalgesproken sterke ND-filters nodig om het overschot aan licht op te vangen. Want anders is de foto meteen overbelicht. Met een smartphone lijken dit soort foto’s daarom volledig onbereikbaar, maar in de praktijk blijkt dat je die hier juist heel goed voor kunt gebruiken. Een smartphone kan namelijk razendsnel beelden vastleggen. Desnoods tientallen per seconde. Door dit dertig seconden of een minuut of nog langer vol te houden en al die foto’s daarna automatisch samen te voegen, krijg je alsnog een foto met een lange belichtingstijd en dus met fraaie vervagingseffecten. Want een foto heel lang belichten, heeft grofweg hetzelfde effect als wanneer je een stapel foto’s met kortere belichtingstijden combineert. Groot voordeel is dat er nu geen overbelichting optreedt. Dus heb je ook geen ND-filter nodig.

Met een belichtingstijd van vijf seconden is de waterval mooi vervaagd. · IPHONE 6 MET NIGHTCAP PRO
Twee minuten waren nodig om fijne golfpatronen veroorzaakt door de wind zichtbaar te maken. · IPHONE 6 MET NIGHTCAP PRO

Sommige smartphones zijn uit zichzelf in staat om lange sluitertijden te gebruiken. Zoals de Huawei P9. In de standaard camera-app kies je voor de fotostand Lichte schilderij en vervolgens voor Zijdeachtig water. Daarna hoef je alleen de opname nog maar te starten en even later weer te stoppen. De telefoon regelt verder alles voor je. Op een iPhone kun je hier de app Slow Shutter Cam van Cogitap Software (0,99 euro) voor gebruiken. Je tikt op het tandwielpictogram, kiest Motion Blur, stelt een belichtingstijd in en start de opname. Ook NightCap Pro van Chris Wood (1,99 euro) is prima geschikt. Hierin tik je eerst op het ster-pictogram en kiest dan Long exposure. Op een Android-toestel kun je de app Long Exposure Camera 2 van AAASDream of eventueel MEC Multiple Exposure Camera van ConstructiveLazyness gebruiken (beide gratis, met in-app aankopen). Wel moet je bij deze apps wat meer moeite doen en met de instellingen spelen om de beste belichting te krijgen.

Sommige smartphones hebben een fotostand voor zijdezacht water. · HUAWEI P9

Nachtopnamen

Behalve overdag kun je deze belichtingstruc ook prima ’s avonds gebruiken. Je krijgt er aanzienlijk fraaiere nachtopnamen door. Want omdat er meerdere opnamen gecombineerd worden, krijg je niet alleen een beter belichte foto, er is ook aanzienlijk minder ruis in te zien. Op de Huawei P9 kies je de fotostand Nachtopname. Zodra je afdrukt, meet de telefoon eerst hoeveel licht er is, om vervolgens volledig automatisch een passende belichtingstijd te kiezen. Overbelichting wordt hierbij voorkomen, dus zelfs felle straatlantaarns en verlichte ramen komen goed op de foto. Eventueel mag je zelf een iso-waarde en sluitertijd instellen. Door drie varianten te maken, zou je zo via hdr zelfs een perfect belichte nachtopname kunnen samenstellen. Op een iPhone gebruik je hier weer de app Slow Shutter Cam voor (ditmaal in de stand Low Light), of NightCap Pro (opnieuw via Long exposure). Op Android gebruik je ook weer de eerdergenoemde apps Long Exposure Camera 2 of MEC Multiple Exposure Camera en bepaalt via enkele testopnamen de optimale belichting.

Opname via de automatische nachtstand. · HUAWEI P9
Een nachtopname met handmatige instellingen. · HUAWEI P9

Sterrensporen

Je houdt het misschien niet voor mogelijk, maar je kunt zelfs imposante sterrensporen vastleggen met je smartphone. Je richt de telefoon simpelweg op de sterrenhemel, start de opname en laat de telefoon een uur of langer doordraaien. Op het scherm zie je live de sterrensporen ontstaan. Tevreden met wat je ziet? Stop dan de opname en de foto is meteen klaar. Je hoeft dus niet zelf naar de juiste instellingen te zoeken en ook niet (handmatig) honderden of duizenden foto’s samen te voegen. De Huawei P9 kan dit uit zichzelf al. Je schakelt gewoon over naar de stand Lichte schilderij en kiest voor Sterrenspoor. De sterrensporen steken heel duidelijk af tegen de nachtelijke hemel. Op een iPhone kun je hier het beste de eerdergenoemde app NightCap Pro voor gebruiken. Naast de eerdergenoemde lange belichtingen overdag en in het donker, kun je in deze app namelijk aangeven dat je sterrensporen, meteoren, of zelfs het lichtspoor van het ruimtestation ISS wilt vastleggen. De resultaten zijn verrassend goed. Eventueel verhoog je achteraf met een fotobewerker zoals Snapseed het contrast een beetje, zodat de sterrensporen nog duidelijker afsteken tegen de donkere nachthemel.

Dankzij de sterrenspoorstand hoef je alleen de telefoon goed te richten. · HUAWEI P9, twee uur belicht

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lensbaby’s: wat zijn het en wat kun je ermee?

Spontane gezinsfotografie